Makový zákusok

Makové rezy

Autor receptu: mojaradost

Kto má rád mak, určite si príde na svoje. Citrónová poleva dodá rezom výbornú sviežu chuť:))

35
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cesto: V nádobe zmiesime preosiatu múku s práškom do pečiva, maslo, práškový cukor, žĺtky a mlieko. Rozdelíme ho na dve časti. Jednu časť natenko rozvaľkáme a pomocou valčeka preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Rozmer 30 x 40 cm. Potrieme ho slivkovým lekvárom, rozotrieme makovú plnku a prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta.
  2. Cesto popicháme vidličkou a upečieme. Teplota 180 °C 25 - 30 minút, kým nebude mať zlatistú farbu. Necháme vychladnúť a polejeme cukrovou polevou, ktorú necháme zaschnúť. Nakoniec ozdobíme tmavou čokoládovou polevou. Necháme postáť prikryté potravinárskou fóliou, aby cesto zmäklo. Najlepšie do druhého dňa. Pokrájame horúcim nožom na rezy.
  3. Maková plnka: V nádobe zmiešame mletý mak, cukor, múku, prášok do pečiva, rozpustené maslo a mlieko. Môžeme pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu a zľahka primiešame vareškou do pripravenej zmesi.
  4. Cukrová poleva: Práškový cukor preosejeme, za stáleho miešania prilievame horúce mlieko a po kvapkách citrónovú šťavu. Nakoniec prifarbíme červeným potravinárskym farbivom.
  5. Už chýba len kávička, dobrú chuť!