Makové mini tortičky s parížskou šľahačkou fotorecept
Foto: izabella929
Malé mini tortičky z makového cesta, ktoré som spojila s odkrojkami z korpusu a ozdobila parížskou šľahačkou. Všetko čo som upiekla som využila.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto (2x): | |
4 ks |
|
120 g |
|
2 PL |
|
120 g |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
2 a pol PL (celý) |
|
Parížska šľahačka biela: | |
500 ml (33 %) |
|
300 g |
|
2 bal. |
|
Parížska šľahačka tmavá: | |
250 ml (33 %) |
|
100 g |
|
50 g |
|
Okrem toho: | |
100 ml |
|
|
Postup
-
1
Vajcia s cukrom som vymiešala do peny.
-
2
Múku, prášok do pečiva, sódu a mak som zmiešala a preosiala do vajcového základu na 3 x a vareškou zľahka vmiešala.
-
3
Plech 37x37 cm som vystlala papierom na pečenie a cesto som vyliala a upravila. Teraz musí byť všade rovné, aby tortičky neboli hrbaté. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a korpus sa piekol 10 minút. Kým sa piekol prvý korpus, robot mi vymiešal cesto aj na druhý korpus a upiekla som ho tak isto ako prvý. Ihneď po upečení, ešte za horúca som z nich stiahla kožu a nechala chladiť na mriežke.
-
4
Parížske šľahačky som si pripravila deň vopred. Do rajnice som vyliala smotanu, nalámala som čokoládu, dala na sporák a miešala, pokiaľ sa čokoláda celkom neroztopila. Keď začala čokoláda vrieť, ihneď som ju odstavila zo sporáka, preliala do nádoby, nechala som ju vychladiť a potom som ju vložila do chladničky do druhého dňa. Druhý deň som ju dala do robota, začala som ju miešať najprv slabšie, potom som pridala Smetafix a zvýšila som rýchlosť miešania až do zhustnutia. Hotovú šľahačku uložím do chladničky až do použitia. Potom ju uložím do cukrárske vrecka, ale vždy iba po lyžici, lebo teplotou ruky sa obsah rýchlo hreje a rozteká sa. Z vychladnutého cesta som pomocou tenkého pohára vykrojila kolieska. Mal by byť párny počet.
-
5
Vykrojené kolieska som na noc uložila do chladničky.
-
6
Zvýšili mi samozrejme odkrojky, ako je vidieť na obrázku č 4. Tieto som využila tak, že som k nim pridala 2 PL lekváru a dobre som premiešala, aby sa spojili.
-
7
A začala som skladať tortičky. Z odkrojkov som vytvorila guľky, ktoré som potom roztlačila tak, aby mi neprečnievali cez vykrojené koliesko, ale aby zároveň plnili svoj účel, teda naplnili stred kolieska.
-
8
Na koliesko som dala lekvár...
-
9
...na lekvár som položila guľku tak, aby neprečnievala cez okraj a potrela opäť vrch lekvárom, aby sa mi zase vrchné koliesko prilepilo.
-
10
A takto sú všetko spojené. Uložím ich do chladničky na 2 hodiny, aby sa všetko poriadne ochladilo, lebo budem zdobiť tortičky parížskou šľahačkou a cesto musí byť studené, aby sa netopila.
-
11
Položím si tortičku na tanierik, aby som ho mohla ľahko otáčať pri zdobení. Dám si do cukrárskeho vrecka za lyžicu parížskej šľahačky a najprv zamaskujem spodnú časť tortičky šľahačkou pekne dokola.
-
12
Potom dokončím aj vrchné zdobenie a hotové tortičky ukladám na podnos do chladničky.
-
13
To ešte neviem koľko mi zvýši parížskej šľahačky. Zostalo mi toľko, že som použila druhé vrecko s hrubšou špičkou a ozdobila som aj stred tortičky. Do ruže v strede som vložila lieskový oriešok.
-
14
Robila som časť aj s tmavou čokoládou. Prajem vám dobrú chuť.
Diskusia k receptu