
Foto: indickekorenie
Názov tohto pikantného no delikátneho karí pochádza od hlavného mesta južnej Indie Madras. Je obľúbené hlavne medzi ľuďmi žijúcich na juhu krajiny, kde prevláda horúce a hlavne dusné počasie. Môže to znieť divne, ale práve konzumácia korenistého a pikantného jedla, vlastne v konečnom dôsledku ochladzuje telo.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg (alebo bravčová panenka) |
|
2 ks |
|
2 cm |
|
3 strúčiky pokrájané |
|
2 ks |
|
2 strúčiky roztlačené |
|
1 ks |
|
400 g |
|
3 ČL |
|
3 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
175 ml |
|
1 ½ ČL |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Pokrájané mäso marinujeme min. 2 hodiny v zmesi madras curry powder a octu, ideálne však cez noc. Na oleji za stáleho miešania, popražíme cibuľu, zázvor, cesnak a sušené čili (8 - 10 min). Odstavíme a necháme odležať.
- 2
Medzitým na troche oleja a na strednom plameni popražíme roztlačený cesnak a čerstvé zelené čili, až nám cesnak jemne nezhnedne. Pridáme polovicu paradajok z konzervy, zamiešame a varíme 1 - 2 min. Pridáme rímsku rascu, koriander, mleté čili, kurkumu, stlmíme plameň a varíme 6 - 8 min.
- 3
Odležanú zmes, ktorú sme si pripravili ako prvú, rozmixujeme so zvyšnými paradajkami v mixéri. Zmes pridáme do mäsa, privedieme do varu a pod pokrievkou varíme ďalších 35 - 40 min, až kým mäso nezmäkne. Nakoniec zamiešame garam masalu. A máme hotovo. Podávame s čistou, varenou Basmati ryžou, chlebom Naan alebo uhorkovou raitou.
Tiež karí:
Ďalšie recepty:
- 2
Podla mna ten bod 3 tam vobec nemal byt, je to uz popisane v bode 2. Asi nejaky skriatok :-).
- V bode 1 sa pripravi zmes A (cibula, zazvor, cesnaku a cili)
- V bode 2 sa pripravi zmes B (cesnak, zelene cili, polovica paradajok)
- V bode 3 sa zmes A (Odležanú zmes, ktorú sme si pripravili ako prvú) rozmixuje s paradajkami a prida do masa...
No stale nam zostala zmes B - tu mam pridat v ktorom momente a kde? Navyse, v surovinach sa spomina aj 175 ml vody, ktora sa uz v samotnom postupe vobec nespomina... Poprosil by som o vyjasnenie - suroviny mam uz nakupene, no zasekla som sa prave na postupe :( Dakujem