Karí

Madras Karí

Autor receptu: indickekorenie

Názov tohto pikantného no delikátneho karí pochádza od hlavného mesta južnej Indie Madras. Je obľúbené hlavne medzi ľuďmi žijúcich na juhu krajiny, kde prevláda horúce a hlavne dusné počasie. Môže to znieť divne, ale práve konzumácia korenistého a pikantného jedla, vlastne v konečnom dôsledku ochladzuje telo.

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pokrájané mäso marinujeme min. 2 hodiny v zmesi madras curry powder a octu, ideálne však cez noc. Na oleji za stáleho miešania, popražíme cibuľu, zázvor, cesnak a sušené čili (8 - 10 min). Odstavíme a necháme odležať.
  2. Medzitým na troche oleja a na strednom plameni popražíme roztlačený cesnak a čerstvé zelené čili, až nám cesnak jemne nezhnedne. Pridáme polovicu paradajok z konzervy, zamiešame a varíme 1 - 2 min. Pridáme rímsku rascu, koriander, mleté čili, kurkumu, stlmíme plameň a varíme 6 - 8 min.
  3. Odležanú zmes, ktorú sme si pripravili ako prvú, rozmixujeme so zvyšnými paradajkami v mixéri. Zmes pridáme do mäsa, privedieme do varu a pod pokrievkou varíme ďalších 35 - 40 min, až kým mäso nezmäkne. Nakoniec zamiešame garam masalu. A máme hotovo. Podávame s čistou, varenou Basmati ryžou, chlebom Naan alebo uhorkovou raitou.