Maďarská fazulica

pusta - fotkapusta, 23. februára 2011
Maďarská fazulica
Foto: pusta

Táto polievka je u nás veľmi obľúbená pre svoju sladko-kyslú a pikantnú chuť. Považujeme ju za rodinný skvost, ktorý sa dedí z generácie na generáciu a podáva sa ako samostatný chod s čerstvým domácim chlebom.

4-6
porcie
90 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g, suchá strakatá
200 g, (najlepšia je pikantná madarského typu
1 ks, veľká
3-4 strúčiky
250 ml, hustá
2 PL
1 PL
1/2 čl
2-3 čl,sušená
podľa chuti
2 PL
3-4 PL
podľa potreby
1/2 zväzku
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer pred varením namočíme fazuľu do studenej vody. Vodu zlejeme, doplníme čerstvou vodou a dáme variť na strednom plameni. Nesolíme. Prvú vodu z varenia zlejeme a doplníme čerstvou vodou. Vložíme klobásu prekrojenú na polovice a okoreníme mletým čiernym korením. Cibuľu pokrájame na kocky a petržlenovú vňať na drobno posekáme. Uvarenú klobásu vyberieme a pokrájame na kolieska. Ked je fazuľa takmer määkká, zahustíme polievku zásmažkou z oleja, múky, cibule, oboch paprík a vložíme späť kolieska klobásy. Varíme ešte 15 minút.

  2. 2

    Do misky dáme kyslú smotanu a pridáme k nej trocha polievky, aby sa vyrovnali teploty, smotana sa potom nezrazí. Necháme prevrieť a stiahneme z ohňa. Pridáme majoránku, prelisovaný ,cesnak, prikryjeme pokrievkou, necháme chvíľu odstáť, aby nám cesnak polievku pekne prevoňal. Dochutíme octom a cukrom.

  3. 3

    Podávame horúce, posypané petržlenovou vňaťou a krajcom čerstvého domáceho chleba.

Diskusia k receptu

frezia68
Akoby sme vyrastali v rovnakej kuchyni,lebo robím ako Ty,len pridávam zemiaky nakrájané na drobné kocky,no to je fajnotka :-)))
pusta
frezia, je to tak, my čo žijem v strednej Europe a varíme klasiku,akú robili naše mamy a staré mamy, varíme takmer rovnako, sem tam iba s malými odchýlkami. dakujem, je to naozaj fajnotka.
bubaya
A ja hodinu a pol hľadám, čo mám variť. Fazuľu!!!!!!!! Ďakujem krásne za tip aj recept. Už sa mi zdá, že vonia z kuchyne. A mám pravú maďarskú klobásku z Maďarska.
fazuliar
Fajn, skoro ako doma (myslím v Ceskoslovensku), len mi nie je jasné to posypanie krajcom cerstvého chleba...?
V programe nemám makcene, prosím o pochopenie.
Dakujem!
rulik
vypadlo tam "s" a s krajcom čerstvého chleba
pusta
dakujem za milé komentáre každému z vás.
pusta
@Marcello , hej - tak sa podarilo, to už bolo veľmi dávno totiž, nehanbím sa za to :-)
no a je tam správna fotka, všimni si :-)
dakujem.
megdesign
@pusta aka tam je fotka neriesim... Tiie biele bodky ma tam prekvapili...
4 roky dozadu je velmi davno? Keby to bolo 40 rokov, som ticho ;)
pusta
@Marcello , nevarila som túto polievku pred 4 rr, ale dávno predtým :-)
nerieš :D
šak som ti dala za pravdu :-)))))
radšej pridaj tvoju smotanovú nejakú "nezgrcnutú"...vieš, stane sa aj skúseným kuchárom.
1x sracz