Maďarská fazulica

Autor receptu: pusta

Táto polievka je u nás veľmi obľúbená pre svoju sladko-kyslú a pikantnú chuť. Považujeme ju za rodinný skvost, ktorý sa dedí z generácie na generáciu a podáva sa ako samostatný chod s čerstvým domácim chlebom.

4-6
porcie
90 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Večer pred varením namočíme fazuľu do studenej vody. Vodu zlejeme, doplníme čerstvou vodou a dáme variť na strednom plameni. Nesolíme. Prvú vodu z varenia zlejeme a doplníme čerstvou vodou. Vložíme klobásu prekrojenú na polovice a okoreníme mletým čiernym korením. Cibuľu pokrájame na kocky a petržlenovú vňať na drobno posekáme. Uvarenú klobásu vyberieme a pokrájame na kolieska. Ked je fazuľa takmer määkká, zahustíme polievku zásmažkou z oleja, múky, cibule, oboch paprík a vložíme späť kolieska klobásy. Varíme ešte 15 minút.
  2. Do misky dáme kyslú smotanu a pridáme k nej trocha polievky, aby sa vyrovnali teploty, smotana sa potom nezrazí. Necháme prevrieť a stiahneme z ohňa. Pridáme majoránku, prelisovaný ,cesnak, prikryjeme pokrievkou, necháme chvíľu odstáť, aby nám cesnak polievku pekne prevoňal. Dochutíme octom a cukrom.
  3. Podávame horúce, posypané petržlenovou vňaťou a krajcom čerstvého domáceho chleba.