Luxusná mrkvovo-karamelová torta
Foto: siuuu
Posledné roky zvyknem k Novému roku urobiť vždy nejakú tortičku, keďže k vianočným sviatkom pečiem iba suché koláčiky. Táto patrí k chuťovo najlepším Zobraziť celý popisPosledné roky zvyknem k Novému roku urobiť vždy nejakú tortičku, keďže k vianočným sviatkom pečiem iba suché koláčiky. Táto patrí k chuťovo najlepším z tých, ktoré som robila - nie, že by ostatné neboli chutné, boli - ale táto kombinácia bola ozaj výborná. Karamelový krém ľahučký ako obláčik a delikátny mrkvovo-orieškový korpus spolu dokonale ladili. Aj napriek množstvu cukru, ktoré do torty ide (raz za rok to hádam nevadí) nie je torta presladená, je ľahučká, nadýchaná.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
125 g |
|
125 g |
|
6 g |
|
9 g |
|
1/2 ČL |
|
2 ČL |
|
štipka |
|
4 ks |
|
200 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
350 g najemno postrúhaná |
|
125 g posekané opražené (vlašské, mandle, pekanové, ...) |
|
Karamel: | |
200 g |
|
60 ml |
|
120 g (33 %) |
|
30 g izbovej teploty |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Krém: | |
500 g (mascarpone, Philadelphia, Lučina, ...) |
|
300 g |
|
60 g |
|
80 g |
|
Postup
-
1
Na cesto vyšľaháme bielky so štipkou soli, pridáme žĺtky a oba druhy cukru a nakoniec postupne jemne zapracujeme olej a preosiatu múku zmiešanú so škoricou, práškom do pečiva, sódou bikarbónou, soľou, muškátovým orieškom. Úplne nakoniec vmiešame postupne mrkvu a posekané opražené orechy (ja som pridala aj kandizovanú pomarančovú kôru, ktorá sa k mrkve aj orechom hodí).
- 2
Cesto rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem s priemerom 22-24 cm, ktoré sme vymastili a dno vyložili papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 30-35 minút (vyskúšame špajdľou). Po upečení necháme 10 minút chladnúť vo formách a následne vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť.
- 3
Karamel pripravíme tak, že cukor a vodu necháme zohrievať na miernom ohni pokiaľ nezhnedne. Potom odstavíme z ohňa, pridáme smotanu, dobre rozmiešame, pridáme maslo a soľ, premiešame, dáme do misky a necháme úplne vychladnúť. Ak nechcete slaný karamel, soľ jednoducho vynechajte (ale jemne slaný je luxusný).
- 4
Na krém zmiešame krémový syr (ja som použila ricottu a Lučinu), pridáme práškový cukor, časť karamelu (80 g) a nakoniec jemne vmiešame šľahačku pripravenú zo smotany.
- 5
Na prvý korpus nanesieme polovicu krému (aj na boky), prikryjeme druhým plátom, nanesieme zvyšný krém a celú tortu pekne ponatierame, vyrovnáme a dáme aspoň na 2-3 hodiny chladiť do chladničky. Po vychladnutí nanesieme karamel a ozdobíme podľa fantázie - ja som použila zmes orechov, mandlí a pistácií (orechy a mandle som nasucho opiekla). Po stuhnutí podávame - je úžasná, nadýchaná, ľahká, nepresladená (aj napriek množstvu cukru, ktoré tam ide).
Tiež mrkvová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Peciem uz pomaly pol storocia, ale nechcela by som zbytocne kupovat dalsiu formu.
Pekného Silvestra vam prajem a na novy rok, nech vas zdravie a stastie sprevadza po cely rok !
No tieto korpusy s mrkvou robím vždy v osobitných formách, majú takú hrubšiu štruktúru a nie vždy sa dajú pekne rozkrojiť bez toho, aby z tej-ktorej polovice nevypadol väčší kus cesta.
Stě moc šikovná , vaše recepty se mi moc líbí, škoda že bydlíte moc daleko.
Ahoj - torta je poliata slaným karamelom, ktorý sa mi podaril takej tmavšej farby a niečo urobilo aj svetlo pri fotení.
teda bez karamelu. Mrkvu do nej strúham na hrubom strúhadle a orechy mám posekané tiež dosť nahrubo a pečiem ju v jednej forme. Upečený korpus sa aj tak dá cvernou prerezať dokonca na 3 pláty.
Torta z receptu od siuuu vyzerá na obrázku fantasticky, najbližšie vyskúšam v tejto verzii ;-)
Veselého Silvestra a šťastný a zdravý rok 2020 prajem! :-)
Ďakujem za spätnú väzbu - som veľmi rada, že sa torta podarila a že chutila. Tú mrkvu tam nie je cítiť - ja som cítila chuť orieškov a karamelu.