Mrkvová torta
Mrkvová torta

Luxusná mrkvovo-karamelová torta

siuuu - fotkasiuuu, 26. decembra 2019
Luxusná mrkvovo-karamelová torta
Foto: siuuu

Posledné roky zvyknem k Novému roku urobiť vždy nejakú tortičku, keďže k vianočným sviatkom pečiem iba suché koláčiky. Táto patrí k chuťovo najlepším z tých, ktoré som robila - nie, že by ostatné neboli chutné, boli - ale táto kombinácia bola ozaj výborná. Karamelový krém ľahučký ako obláčik a delikátny mrkvovo-orieškový korpus spolu dokonale ladili. Aj napriek množstvu cukru, ktoré do torty ide (raz za rok to hádam nevadí) nie je torta presladená, je ľahučká, nadýchaná.

10-12
porcií
30 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
125 g
125 g
6 g
9 g
1/2 ČL
2 ČL
štipka
4 ks
200 g
100 g
200 g
350 g najemno postrúhaná
125 g posekané opražené (vlašské, mandle, pekanové, ...)
Karamel:
200 g
60 ml
120 g (33 %)
30 g izbovej teploty
1 ČL
1 ČL
Krém:
500 g (mascarpone, Philadelphia, Lučina, ...)
300 g
60 g
80 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na cesto vyšľaháme bielky so štipkou soli, pridáme žĺtky a oba druhy cukru a nakoniec postupne jemne zapracujeme olej a preosiatu múku zmiešanú so škoricou, práškom do pečiva, sódou bikarbónou, soľou, muškátovým orieškom. Úplne nakoniec vmiešame postupne mrkvu a posekané opražené orechy (ja som pridala aj kandizovanú pomarančovú kôru, ktorá sa k mrkve aj orechom hodí).

  2. 2

    Cesto rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem s priemerom 22-24 cm, ktoré sme vymastili a dno vyložili papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 30-35 minút (vyskúšame špajdľou). Po upečení necháme 10 minút chladnúť vo formách a následne vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť.

  3. 3

    Karamel pripravíme tak, že cukor a vodu necháme zohrievať na miernom ohni pokiaľ nezhnedne. Potom odstavíme z ohňa, pridáme smotanu, dobre rozmiešame, pridáme maslo a soľ, premiešame, dáme do misky a necháme úplne vychladnúť. Ak nechcete slaný karamel, soľ jednoducho vynechajte (ale jemne slaný je luxusný).

  4. 4

    Na krém zmiešame krémový syr (ja som použila ricottu a Lučinu), pridáme práškový cukor, časť karamelu (80 g) a nakoniec jemne vmiešame šľahačku pripravenú zo smotany.

    Luxusná mrkvovo-karamelová torta - obrázok 4
  5. 5

    Na prvý korpus nanesieme polovicu krému (aj na boky), prikryjeme druhým plátom, nanesieme zvyšný krém a celú tortu pekne ponatierame, vyrovnáme a dáme aspoň na 2-3 hodiny chladiť do chladničky. Po vychladnutí nanesieme karamel a ozdobíme podľa fantázie - ja som použila zmes orechov, mandlí a pistácií (orechy a mandle som nasucho opiekla). Po stuhnutí podávame - je úžasná, nadýchaná, ľahká, nepresladená (aj napriek množstvu cukru, ktoré tam ide).

    Luxusná mrkvovo-karamelová torta - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Torta - a recept na ňu - pôsobí veľmi lákavo. Tuším sa ju pokúsim upiecť. Vďaka za námet a recept. Prajem pekné posledné dni tohto roka, uži si ich v zdraví a spokojnosti.
Ahoj z Moravy. Já se dívám jaký máš krásný dortík-- zkusím ho. Ale jak se dívám, tak vidím polité čokoládou je to pravda, nebo ne? Přeji vám všem krásný nový rok , hodně zdraví, pohody a klidu.