Mrkvová torta

Luxusná mrkvovo-karamelová torta

Autor receptu: siuuu

Posledné roky zvyknem k Novému roku urobiť vždy nejakú tortičku, keďže k vianočným sviatkom pečiem iba suché koláčiky. * Táto patrí k chuťovo najlepším z tých, ktoré som robila - nie, že by ostatné neboli chutné, boli - ale táto kombinácia bola ozaj výborná. Karamelový krém ľahučký ako obláčik a delikátny mrkvovo-orieškový korpus spolu dokonale ladili. Aj napriek množstvu cukru, ktoré do torty ide (raz za rok to hádam nevadí) nie je torta presladená, je ľahučká, nadýchaná.

10-12
porcií
30 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto vyšľaháme bielky so štipkou soli, pridáme žĺtky a oba druhy cukru a nakoniec postupne jemne zapracujeme olej a preosiatu múku zmiešanú so škoricou, práškom do pečiva, sódou bikarbónou, soľou, muškátovým orieškom. Úplne nakoniec vmiešame postupne mrkvu a posekané opražené orechy (ja som pridala aj kandizovanú pomarančovú kôru, ktorá sa k mrkve aj orechom hodí).
  2. Cesto rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem s priemerom 22-24 cm, ktoré sme vymastili a dno vyložili papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 30-35 minút (vyskúšame špajdľou). Po upečení necháme 10 minút chladnúť vo formách a následne vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť.
  3. Karamel pripravíme tak, že cukor a vodu necháme zohrievať na miernom ohni pokiaľ nezhnedne. Potom odstavíme z ohňa, pridáme smotanu, dobre rozmiešame, pridáme maslo a soľ, premiešame, dáme do misky a necháme úplne vychladnúť. Ak nechcete slaný karamel, soľ jednoducho vynechajte (ale jemne slaný je luxusný).
  4. Na krém zmiešame krémový syr (ja som použila ricottu a Lučinu), pridáme práškový cukor, časť karamelu (80 g) a nakoniec jemne vmiešame šľahačku pripravenú zo smotany.
  5. Na prvý korpus nanesieme polovicu krému (aj na boky), prikryjeme druhým plátom, nanesieme zvyšný krém a celú tortu pekne ponatierame, vyrovnáme a dáme aspoň na 2-3 hodiny chladiť do chladničky. Po vychladnutí nanesieme karamel a ozdobíme podľa fantázie - ja som použila zmes orechov, mandlí a pistácií (orechy a mandle som nasucho opiekla). Po stuhnutí podávame - je úžasná, nadýchaná, ľahká, nepresladená (aj napriek množstvu cukru, ktoré tam ide).