Mrkvová torta
Mrkvová torta

Mrkvová torta fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 25. októbra 2025

Narodeninová torta pre kolegu k 28. narodeninám.

10-15
porcií
80 minút
príprava
55-70 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
500 g
12 g
1 ČL
 štipka
450 g
6 ks
350 ml
100 ml
500 g nastrúhaná
250 g mleté
Krém:
1000 g
350 g
250 g
 (voliteľné)



Postup

  1. 1

    Korpus: V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu a štipku soli. Dobre premiešajte metličkou a nechajte bokom.

  2. 2

    Do misy od kuchynského robota dajte práškový cukor a vajcia. Zmes rozmiešajte nadstavcom METLIČKA a pridajte slnečnicový olej. Opäť premiešajte.

  3. 3

    Nalejte vzniknutú zmes do vopred pripravenej múčnej zmesi. Premiešajte, kým sa zmesi dobre nespoja. Pridajte mlieko a znova premiešajte. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a mleté orechy. Zmes premiešajte nadstavcom LOPATKA, kým sa všetky ingrediencie dobre nespoja.

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Formu na tortu s priemerom 28 cm (alebo 2 formy s priemerom 20 cm) s odnímateľným okrajom vyložte papierom na pečenie. Nalejte cesto do formy a uhlaďte povrch. Pečte v rúre pri 180 ° C počas 70 minút. (Ak máte 2 menšie formy, čas pečenia bude cca 55 minút.)

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení vyberte korpus z formy a nechajte ho vychladnúť na mriežke.

  6. 6

    Krém: Vo veľkej mise zmiešajte maslo nakrájané na kocky a práškový cukor. Mixujte, kým sa cukor nerozpustí, ale nepremixujte. Pridajte mascarpone a vanilkovú pastu (nemusí byť). Mixujte, kým sa zmes dobre nespojí.

  7. 7

    Korpus rozkrojte na 3 rovnaké pláty. (Ak ste robili 2 menšie, rozkrojte každý na 2 pláty.)

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Spodný plát položte ako základ torty a potrite krémom. Postup opakujte aj pri ďalších dvoch (troch) plátoch. Vrchnú vrstvu krému uhlaďte stierkou.

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Boky torty môžte taktiež obtrieť, ak máte krému dostatok. Pamätajte na to, že pri chladení tenkej vrstvy krému je veľká pravdepodobnosť, že vám krém na torte praskne, lebo korpus z krému berie vlhkosť. Preto treba naniesť neskôr ešte jednu vrstvu krému. Na to ale budete potrebovať navýšiť množstvo surovín na krém o cca 1/4. Boky torty teda môžete nechať "nahé". Torta tým na atraktivite určite neutrpí.

  10. 10

    Tortu vložte na noc do chladničky.

  11. 11

    Tortu ozdobte ovocím alebo strúhanou mrkvou, pekanovými orechami, atď. Na obrázku je verzia č.1 s troma plátmi korpusu a jemne potretými bokmi.

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Verzia č.2 so 4 plátmi korpusu a obtretými bokmi (množstvo krému navýšené o štvrtinu).:

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Torta v reze:

    Mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

farbuska
Na túto si možno aj trúfnem (?). Mrkvové mám rada a postup sa mi vidí zvládnuteľný aj pre cukrárskych nedoukov. Vďaka za tento recept.
theflyingbaker
@farbuska (26.10.2025 09:43)

Je to naozaj zvládnuteľný recept 👍 Na klasickú 24cm formu je cesta možno trošku veľa. Nezľakni sa, keď bude vytŕčať z formy. Kontroluj špajdlou a keď sa ti vrch aj trošku viac spečie, nevadí. Ten sa zreže a korpus krásne vydá na 3 pláty.
Držím palce!
amelia23
Tento recept na mrkvovú tortu by mal viesť k výborne vláčnemu a šťavnému korpusu s jemnou orechovou textúrou. 🥕
Krém z mascarpone a masla by mal byť hladký, krémový a dokonale ladiť s korpusom. 🍰
Chuťovo sladká, ale harmonická, so škoricou a orechami dodávajúcimi hĺbku. 🌰
Vizuálne pôsobí elegantne a moderne, vhodná na oslavy aj domácu prípravu. 🎂
Technicky je stredne náročná, vyžaduje presné pečenie a opatrnú prácu s krémom. 🧁
Celková harmónia korpusu a krému robí z tejto torty výbornú klasiku, ktorá poteší chuť aj oko. ✨
haji
Moc hezký a chutný dort, příjemná kombinace surovin, chutí, krásný je a určitě udělal kolegovi radost, tuším nejen jemu. Krásná práce!
amelia23
Torta je veľmi šťavnatá a chuťovo bohatá 🍰
Sladkosť je však výrazne nad optimom a môže prebiť ostatné chute 🍯
Korpus je po technickej stránke trochu hutný, ale pevný a dobre drží tvar 🧱
Krém je chutný a jemný, no potrebuje správnu teplotu surovín ❄️🧈
Celkovo ide o veľkú, efektnú a úspešnú tortu na oslavy 🎉