Mrkvová torta fotorecept
Narodeninová torta pre kolegu k 28. narodeninám.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 500 g |
|
| 12 g |
|
| 1 ČL |
|
| štipka |
|
| 450 g |
|
| 6 ks |
|
| 350 ml |
|
| 100 ml |
|
| 500 g nastrúhaná |
|
| 250 g mleté |
|
| Krém: | |
| 1000 g |
|
| 350 g |
|
| 250 g |
|
| (voliteľné) |
|
Postup
-
1
Korpus: V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu a štipku soli. Dobre premiešajte metličkou a nechajte bokom.
- 2
Do misy od kuchynského robota dajte práškový cukor a vajcia. Zmes rozmiešajte nadstavcom METLIČKA a pridajte slnečnicový olej. Opäť premiešajte.
- 3
Nalejte vzniknutú zmes do vopred pripravenej múčnej zmesi. Premiešajte, kým sa zmesi dobre nespoja. Pridajte mlieko a znova premiešajte. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a mleté orechy. Zmes premiešajte nadstavcom LOPATKA, kým sa všetky ingrediencie dobre nespoja.
- 4
Formu na tortu s priemerom 28 cm (alebo 2 formy s priemerom 20 cm) s odnímateľným okrajom vyložte papierom na pečenie. Nalejte cesto do formy a uhlaďte povrch. Pečte v rúre pri 180 ° C počas 70 minút. (Ak máte 2 menšie formy, čas pečenia bude cca 55 minút.)
- 5
Po upečení vyberte korpus z formy a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
- 6
Krém: Vo veľkej mise zmiešajte maslo nakrájané na kocky a práškový cukor. Mixujte, kým sa cukor nerozpustí, ale nepremixujte. Pridajte mascarpone a vanilkovú pastu (nemusí byť). Mixujte, kým sa zmes dobre nespojí.
- 7
Korpus rozkrojte na 3 rovnaké pláty. (Ak ste robili 2 menšie, rozkrojte každý na 2 pláty.)
- 8
Spodný plát položte ako základ torty a potrite krémom. Postup opakujte aj pri ďalších dvoch (troch) plátoch. Vrchnú vrstvu krému uhlaďte stierkou.
- 9
Boky torty môžte taktiež obtrieť, ak máte krému dostatok. Pamätajte na to, že pri chladení tenkej vrstvy krému je veľká pravdepodobnosť, že vám krém na torte praskne, lebo korpus z krému berie vlhkosť. Preto treba naniesť neskôr ešte jednu vrstvu krému. Na to ale budete potrebovať navýšiť množstvo surovín na krém o cca 1/4. Boky torty teda môžete nechať "nahé". Torta tým na atraktivite určite neutrpí.
- 10
Tortu vložte na noc do chladničky.
- 11
Tortu ozdobte ovocím alebo strúhanou mrkvou, pekanovými orechami, atď. Na obrázku je verzia č.1 s troma plátmi korpusu a jemne potretými bokmi.
- 12
Verzia č.2 so 4 plátmi korpusu a obtretými bokmi (množstvo krému navýšené o štvrtinu).:
- 13
Torta v reze:
Tiež mrkvová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Je to naozaj zvládnuteľný recept 👍 Na klasickú 24cm formu je cesta možno trošku veľa. Nezľakni sa, keď bude vytŕčať z formy. Kontroluj špajdlou a keď sa ti vrch aj trošku viac spečie, nevadí. Ten sa zreže a korpus krásne vydá na 3 pláty.
Držím palce!
"Vytŕčať" v zmysle, že sa počas pečenia vyduje nad výšku tortovej formy.
Krém z mascarpone a masla by mal byť hladký, krémový a dokonale ladiť s korpusom. 🍰
Chuťovo sladká, ale harmonická, so škoricou a orechami dodávajúcimi hĺbku. 🌰
Vizuálne pôsobí elegantne a moderne, vhodná na oslavy aj domácu prípravu. 🎂
Technicky je stredne náročná, vyžaduje presné pečenie a opatrnú prácu s krémom. 🧁
Celková harmónia korpusu a krému robí z tejto torty výbornú klasiku, ktorá poteší chuť aj oko. ✨
Ďakujem za morálnu podporu. :)
Sladkosť je však výrazne nad optimom a môže prebiť ostatné chute 🍯
Korpus je po technickej stránke trochu hutný, ale pevný a dobre drží tvar 🧱
Krém je chutný a jemný, no potrebuje správnu teplotu surovín ❄️🧈
Celkovo ide o veľkú, efektnú a úspešnú tortu na oslavy 🎉