Šafránové kysnuté pečivo
Šafránové kysnuté pečivo

Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta fotorecept

eliniatko - fotkaeliniatko, 20. decembra 2020
Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept)
Foto: eliniatko

Tento predvianočný recept je tradičnou švédskou "fika" pochúťkou, teda dezertom, ktorý sa pečie 13. decembra - na Sviatok svetiel, Svätú Luciu. Tradične je sviatok o procesii dievčat v bielych šatách previazaných červenou stuhou, s "korunou" zo sviečok, a doma je Lussekatter podávaný rodičom najstaršou dcérou na raňajky. Esíčka so šafránom, sviežim kardamómom a hrozienkom na každej strane, sú výbornou sviatočnou pochutinou, najlepšie teplé, no je úplne ok ich pred zjedením ohriať v mikrovlnke.

10-20
porcií
90 minút
príprava
10-15 minút
na 200 °C

Suroviny

175 ml (použili sme bezlaktózové)
1/2 ČL
1 ČL (do mlieka)
50 g (do cesta)
1 bal.
500 g (použili sme bezlepkovú)
štipka
štipka drvený (voliteľné)
60 g (alebo margarín)
1/4 hrnčeka (alebo kyslá smotana)
2 ks
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nechaj zovrieť mlieko, 1 lyžičku cukru a šafrán. Mlieko chytí krásnu žltú farbu. Nechaj vychladnúť tak, aby stále bolo teplé, ale nie horúce.

    Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je zmes teplá, ale nepáli, vysyp do nej balíček sušeného droždia. Počkaj, kým spení.

    Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým čakáš na vychladnutie či spenenie, rozmixuj si pol kila múky (my sme doma bezlepkoví, takže sme robili z bezlepkovej múky, ale môže byť aj múka hladká), väčšiu štipku soli, 50 g cukru (použili sme hnedý) a väčšiu štipku kardamómu. Ja ho veľmi ľúbim, ale nie každý ho používa, takže ak ho nemáš alebo nemáš rada, nie je nutné ho použiť.

    Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do suchej zmesi potom vlej šafránové mlieko, pridaj 2 vajíčka, maslo a jogurt (či kyslú smotanu). Riadne zmiešaj - odporúčam kuchynský robot na pomalých otáčkach, ale to tiež nie je nutnosť. Cesto bude mierne lepkavé, je to úplne v poriadku - samozrejme nemalo by byť tekuté (ak sa ti zdá moc, pridávaj po lyžičkách ešte múku).

    Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto prikry a nechaj kysnúť hodinku až dve, zväčší sa približne na dvojnásobnú veľkosť.

    Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto stlač, odtrhni kúsok, vyformuj guľôčku a z nej "hadíka". Hadíkov vytvaruj do "eska" - dve špirály na každom konci. Samozrejme, je možné vytvoriť aj obyčajné "osie hniezda", ak to preferuješ, ale tradičný tvar je písmeno S.

    Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Eská ukladaj rovno na papierom na pečenie vystlaný plech a prikry fóliou alebo utierkou, nech ešte 30 minút kysnú. Medzitým si daj rozohriať rúru na 200 stupňov Celzia.

    Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pred vložením esíčiek do rúry ich v každom strede špirály vyplň hrozienkom a celok potri rozšľahaným vajíčkom. Peč cca 10 minút resp. kým nezozlatnú, ideálne je v polovici času pečenia otočiť plech pre rovnomerné dopečenie.

    Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovo! Lussekatter, Lucijské fika esíčka sme robili bezlepkové a bezlaktózové (bežne ale bývajú aj z bežnej múky a mlieka/masla, takže ako ti to vyhovuje viac). Aj z bezlepkovej múky sú výborné a dobre sa s cestom pracuje. Chuť je podobná maslovým brioškám, ale so silným podtónom šafránu. Výborne chutia aj teplé s trochou masla.

    Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Aj keď postup má viacero bodov, zvládne ho, verím, aj bežná gazdinka, a chuť je originálna, svieža vďaka hrozienkam, a unikátna vďaka šafránu a kardamómu. My sme v tomto fotorecepte robili dvojnásobnú dávku - z jednej vyjde cca 10-20 esíčok podľa veľkosti, akú robíš. Daj vedieť, ako sa podarili a či sa táto nezvyklá no stále pomerne povedomá chuť u vás doma ujala!

    Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť prajem! A krásne adventné odbobie a veselé Vianoce :-)

    Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

farbuska
Veľmi pekné. Vďaka za recept aj za vianočné prianie - vrúcne opätujem. Esíčka sa pokúsim urobiť, aj ke´d nie som veľmi talentovaná pekárka.
haji
Krásná práce, suroviny, postup, fotečky. Jsi šikulka! Velké díky za přání i přiblížení vzdálené krajiny s jejich zvyky a chutí. Krásné Vánoce a pevné zdraví tobě i celé rodině!