Profiteroles
Lotus profiterolky (fotorecept)
Autor receptu: petullka
Receptov na odpaľované cesto je veľa, mne sa osvedčil tento.
24 porcií |
20 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Na cesto si dáme zovrieť vodu s maslom a štipkou soli. Znížime teplotu, prisypeme múku a varechou miešame (odpaľujeme cesto) asi 3 minúty.
- Keď vznikne jednotná hmota a na dne hrnca sa vytvorí “pripečená” vrstva, cesto je hotové. Odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť, asi tak 10-15 minút.
- Nakoniec mixérom primiešame po jednom vajci. Vyšľaháme do hladkého cesta. Ja som mala domáce veľké vajcia, takže ak bude cesto husté, teda vajíčka sú menšie, treba pridať ešte 1 vajce. Cesto nesmie byť riedke ale ani husté. Dokonalé cesto je lepkavé a pomaly sa kĺže dolu z varechy. Alebo ak ho dáte do zdobiaceho vrecka, nevyteká z neho ale ani netreba veľa sily na jeho vytláčanie.
- Hladkou špičkou striekame na plech vystlaný papierom na pečenie malé profiterolky, použila som jeden plech 30x40 cm. Oni dosť narastú, tak ich netreba striekať natesno.
- Špičky (povrch) uhladíme prstom namočeným vo vode. A nakoniec ešte trochu celý plech pofrkáme vodou. Ja som frkla 3x.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry s ventilátorom!!!! Pečieme 25 minút, rúru neotvárame!!! Potom rúru vypneme, pootvoríme dvierka, strčíme varechu a necháme tam ešte 10 minút.
- Hotové profiterolky sú tvrdé. Ak sú zo spodu mäkké, dáme ešte dopiecť.
- Na krém som použila tento krémový syr, ale kľudne môžete použiť roztierateľný tvaroh či mascarpone. Dala som 4 kopcovité PL pomazánky, bolo to 1/2 pohára.
- Všetky suroviny dáme spolu do misy a mixérom vymiešame do tuhého krému. Najprv na nižších otáčkach, lebo smotana špliecha a potom na najvyšších.
- Z tvarohu bude krém redší ale to je ok, dáme ho do chladničky na 1/2 hodinu a on stuhne.
- Špičkou som si spravila diery zo spodu.
- Potom špičkou (ozdobnou či hladkou) striekala krém. Striekame pomaly, aby sa dostal všade.
- Nakoniec som si v mikrovlnke (stačí 10 sekúnd) roztopila pomazánku a máčala v nej profiterolky. Hotové dáme do chladničky aspoň na hodinu.
- Samozrejme, že z cesta robím aj veterníky. Tieto sú pistáciové.