Profiteroles

Lotus profiterolky (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Receptov na odpaľované cesto je veľa, mne sa osvedčil tento.

24
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto si dáme zovrieť vodu s maslom a štipkou soli. Znížime teplotu, prisypeme múku a varechou miešame (odpaľujeme cesto) asi 3 minúty.
  2. Keď vznikne jednotná hmota a na dne hrnca sa vytvorí “pripečená” vrstva, cesto je hotové. Odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť, asi tak 10-15 minút.
  3. Nakoniec mixérom primiešame po jednom vajci. Vyšľaháme do hladkého cesta. Ja som mala domáce veľké vajcia, takže ak bude cesto husté, teda vajíčka sú menšie, treba pridať ešte 1 vajce. Cesto nesmie byť riedke ale ani husté. Dokonalé cesto je lepkavé a pomaly sa kĺže dolu z varechy. Alebo ak ho dáte do zdobiaceho vrecka, nevyteká z neho ale ani netreba veľa sily na jeho vytláčanie.
  4. Hladkou špičkou striekame na plech vystlaný papierom na pečenie malé profiterolky, použila som jeden plech 30x40 cm. Oni dosť narastú, tak ich netreba striekať natesno.
  5. Špičky (povrch) uhladíme prstom namočeným vo vode. A nakoniec ešte trochu celý plech pofrkáme vodou. Ja som frkla 3x.
  6. Dáme piecť do vyhriatej rúry s ventilátorom!!!! Pečieme 25 minút, rúru neotvárame!!! Potom rúru vypneme, pootvoríme dvierka, strčíme varechu a necháme tam ešte 10 minút.
  7. Hotové profiterolky sú tvrdé. Ak sú zo spodu mäkké, dáme ešte dopiecť.
  8. Na krém som použila tento krémový syr, ale kľudne môžete použiť roztierateľný tvaroh či mascarpone. Dala som 4 kopcovité PL pomazánky, bolo to 1/2 pohára.
  9. Všetky suroviny dáme spolu do misy a mixérom vymiešame do tuhého krému. Najprv na nižších otáčkach, lebo smotana špliecha a potom na najvyšších.
  10. Z tvarohu bude krém redší ale to je ok, dáme ho do chladničky na 1/2 hodinu a on stuhne.
  11. Špičkou som si spravila diery zo spodu.
  12. Potom špičkou (ozdobnou či hladkou) striekala krém. Striekame pomaly, aby sa dostal všade.
  13. Nakoniec som si v mikrovlnke (stačí 10 sekúnd) roztopila pomazánku a máčala v nej profiterolky. Hotové dáme do chladničky aspoň na hodinu.
  14. Samozrejme, že z cesta robím aj veterníky. Tieto sú pistáciové.