Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou fotorecept
Foto: pusta
Tento recept pochádza z Libanonu, ktorého kuchyňa je úžasná. V Libanone žijú vedľa seba rôzne národy, Arabi, Francúzi, Židia...iné a rôzne vierovyznania ako židovské, Zobraziť celý popisTento recept pochádza z Libanonu, ktorého kuchyňa je úžasná. V Libanone žijú vedľa seba rôzne národy, Arabi, Francúzi, Židia...iné a rôzne vierovyznania ako židovské, moslimské a kresťanské a iné kultúry, preto je ich kuchyňa veľmi rôznorodá a súperí s francúzskou kuchyňou. Tento recept ma už dávno lákal a nesklamal, je ľahký, svieži a voňavý - odporúčam vám vyskúšať ho :-)
porcie
príprava
na 100/80 °C
Suroviny
500 g |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 PL (mrazený) |
|
200 ml |
|
500 ml |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Do misy som dala mleté mäso a soľ.
-
2
Pridala som rímsku rascu, mletý kardamom...
-
3
...mletú rascu, posekaný kôpor, mala som mrazený, ...
-
4
...na jemno pokrájanú cibuľu a 1 PL olivového oleja,...
-
5
...všetko som spolu premiešala na tvárnu mäsovú zmes, ktorú som nechala 1 hodinu odpočívať v chladničke, aby sa dobre prepojili chute.
-
6
Jemne naolejovanými rukami som vytvarovala malé guľôčky veľkosti asi vlašského orecha.
-
7
Do misky som dala 1 PL kukuričného škrobu...
-
8
..a rozmiešala som ho s 1 PL studenej vody na hladkú kašičku, ktorou som zahustila jogurtovú omáčku.
-
9
V rozpálenom oleji som za stáleho obracania vypražila mäsové guľôčky do chrumkava a pekne do hneda - asi 3 - 4 minúty.
-
10
Do hrnca som dala hustý domáci jogurt, na miernom ohni som ho pomaly zohrievala,...
-
11
...pridala som soľ, celú rascu a dobre rozmiešala.
-
12
Vypražené mäsové guľôčky som dala odsať z prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku.
-
13
Jogurtovú omáčku som zahustila kašičkou z kukuričného škrobu rozmiešaného so studenou s vodou, povarila som spolu asi 1 - 2 minúty, viac netreba, omáčka by zredla, vypla som plameň a vmiešala som posekanú petržlenovú vňať, lebo som nemala vňať čerstvého koriandru.
-
14
Horúcu omáčku som nabrala do tanierov, vložila som vypražené mäsové guľôčky a podávala som s čerstvo upečeným Pita chlebom.
-
15
Záber zblízka: Ide o veľmi ľahké, pomerne jednoduché, rýchle a osviežujúce voňavé jedlo vynikajúcej chuti libanonskej kuchyne, ktorá je veľmi rôznorodá a chutná, spolu s francúzskou kuchyňou sa považuje za najlepšie kuchyne sveta
-
16
Tu je záber z domáceho Pita chleba, recept mám na vareche, omáčka sa naberá práve Pita chlebom, kto ho nemá práve čerstvo upečený alebo kúpený, môže použiť na omáčku spokojne polievkovú lyžicu. :-)
potešila si ma :-)
dakujem.
dakujem za pochvalu.
teší ma, že vyskúšaš aj ty, rovnako sa teším na odozvu :-)
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*, bohate postačia.
rada skúšam nepoznané, napr. ako tento recept a nesklamal ma, môžem ho len vrelo odporúčať každému, kto má rád aj iné ako tradičné, je to chuť blízkeho východu :P
teším sa, že tieto guľky vyskúšaš :-)
dakujem.
skús však túto jogurtovú omáčku, je vynikajúca. práve pre túto omáčku som sa rozhodla pre tento recept a jogurt som si vyrobila sama podľa receptu:
varecha.pravda.sk/recepty/extra-husty-domaci-biely-jogurt...
vyšiel ma lacno, odporúčam celý recept, ale nechám to na teba, ako sa ty rozhodneš :-)
poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem za pochvalu.
Dosť bolo fantazírovania, Pustička, ozaj je to hovädzie mäso, nie bravčové? Zdá sa mi to dosť krátko -4 min smažiť po stranách. Veď hovädzinu pomletú dusím aspoň 35 minút. Ďakujem za odpoveď.
recept som zadala tak ako je pôvodný recept, teda s hovädzím mäsom. ak ti chutí viac bravčové mleté mäsko, tak kľudne si priprav podľa seba.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty:-)
dakujem.
niee je to vôbec bravčové mäso, ale zomlela som hovädzie mäso s teľacím v pomere 1:1, ten čas vyprážana je správne, ide o malé guľôčky veľkosti vlašského orecha, mleté mäso je skôr hotové ako mäso v celku alebo vo väčších kusoch. ak ti smiem poradiť, vypraž najprv len jednu guľôčku, rozkroj ju, ev. ochutnaj a zistíš, kedy je hotová, odsleduj čas pritom, dusenie a vyprážanie majú odlišný čas, závisí aj od kvality mäska, ja dusím podľa toho aj dlhšie.
som veľmi rada, že ťa moje recepty zatiaľ nesklamali. :-)))
nedivim sa, že snívaš o Libanone, má úžasnú neopakovateľnú kuchyňu, aj pozoruhodné kultúry, žijúce vedľa seba :-)
dakujem za krásny komentár.
Zaujimava kombinacia korenin a samotne jedlo vyzera naozaj chutne.
@skillet
Hovazie maso je naozaj tmavsej farby no v pripade zomleteho masa kde sa pridavaju aj orezky s castami loja automaticky tu farbu toho masa menia.Predpokladam,ze autorka receptu si zaobstarala uz zomlete maso z niektorych hypermarketov,kedze to tam balia povacsine v 500g porciach..Zelam vam vsetkym pekny den.
to vieš, potom to hovädzie s teľacím pomleté vyzerá hned lákavo :-)
potešila si ma :-)
dakuem.
ja som pomlela odrezky z kvalitného hovädzieho z rôznych častí, ktoré si odkladám a pridala som aj odrezky z teľacieho mäska, preto to má o niečo bledšiu farbu, no a prvý raz som skúsila kolorovať fotky, veľmi sa teším, že sa podarilo. budem sa učiť dalej, baví ma to. :-)
som rada, že ty ako odborník na mäso, považuješ túto kombináciu za zaujímavú a jedlo podľa tvojho názoru vyzerá veľmi chutne :-)
dakujem za pochvalu a za tvoj poučný príspevok pre všetkých bez rozdielu. :-)
Prajem ti tiež Pekný deň :-)
no vieš, na poprvýkrát to nie je žiadna noblessa :DDDDD
a ešte raz sklamem veľmi hlboko, ten kôpor je zmrazený, nie čerstvý.
rada by som videla tvoje prvotiny tu na vareche - poteš nás :-)
*oprava:
*...ešte raz ťa sklamem veľmi hlboko...
@mesiar50 dokonale vysvetlil farbu mletého hovädzieho mäsa všetkým:-)
ne otázku od @skillet a od @pulsatilka som odpovedala pravdivo.
kolorovať sa iba učím, ty hádam tiež neveríš, že všetky tie krásne fotky na vareche sú tie pôvodné a nie kolorované :-)
TS mi žiadna neprišla - pozerala som opakovane.
som rada, že som ťa prekvapila. :-)
aj s tým pečením či vyprážaním mäsa máš úplnú pravdu.
to vieš, na mne vždy budú hľadať "blchy" DDDDD
teší ma, že tebe sa recept páči a verím, že vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za pochvalu a 5*
pre coeliatikov ideálne a vynikajúce jedlo
som tvrdohlavá presne ako si napísala :-))) rozosmiala si ma pekne...
tiež viem ustúpiť :-)
dakujem.
neviem ako by som to vtipne nazvala - no "hrajkala som sa" DDDDD
páčilo sa mi to a bavilo ma to, však doma dostali aj taký lacný, ale dobrý obed. nereptali, pomáhali mi s jedením DDD - však uvidíš :-)))
máš pravdu, chce to čas a trpezlivosť...ako Nemci vravia :
"Übung macht den Meister" :-)))
dúfam, že sa to naučím, aj ked som už stará semetrica :-)
dakujem za pochvalu a povzbudenie - vážim si to od teba veľmi.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
dakujeeem!!!:52 ☺ ♥ ♥