Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. septembra 2014
Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept pochádza z Libanonu, ktorého kuchyňa je úžasná. V Libanone žijú vedľa seba rôzne národy, Arabi, Francúzi, Židia...iné a rôzne vierovyznania ako židovské, moslimské a kresťanské a iné kultúry, preto je ich kuchyňa veľmi rôznorodá a súperí s francúzskou kuchyňou. Tento recept ma už dávno lákal a nesklamal, je ľahký, svieži a voňavý - odporúčam vám vyskúšať ho :-)

4
porcie
15 minút
príprava
3-4 minút
na 100/80 °C

Suroviny

500 g
1 ks
podľa chuti
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1 PL (mrazený)
200 ml
500 ml
1 PL
1 PL
1 ČL
podľa chuti
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som dala mleté mäso a soľ.

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som rímsku rascu, mletý kardamom...

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...mletú rascu, posekaný kôpor, mala som mrazený, ...

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...na jemno pokrájanú cibuľu a 1 PL olivového oleja,...

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...všetko som spolu premiešala na tvárnu mäsovú zmes, ktorú som nechala 1 hodinu odpočívať v chladničke, aby sa dobre prepojili chute.

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jemne naolejovanými rukami som vytvarovala malé guľôčky veľkosti asi vlašského orecha.

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do misky som dala 1 PL kukuričného škrobu...

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..a rozmiešala som ho s 1 PL studenej vody na hladkú kašičku, ktorou som zahustila jogurtovú omáčku.

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V rozpálenom oleji som za stáleho obracania vypražila mäsové guľôčky do chrumkava a pekne do hneda - asi 3 - 4 minúty.

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do hrnca som dala hustý domáci jogurt, na miernom ohni som ho pomaly zohrievala,...

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pridala som soľ, celú rascu a dobre rozmiešala.

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vypražené mäsové guľôčky som dala odsať z prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku.

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Jogurtovú omáčku som zahustila kašičkou z kukuričného škrobu rozmiešaného so studenou s vodou, povarila som spolu asi 1 - 2 minúty, viac netreba, omáčka by zredla, vypla som plameň a vmiešala som posekanú petržlenovú vňať, lebo som nemala vňať čerstvého koriandru.

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Horúcu omáčku som nabrala do tanierov, vložila som vypražené mäsové guľôčky a podávala som s čerstvo upečeným Pita chlebom.

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Záber zblízka: Ide o veľmi ľahké, pomerne jednoduché, rýchle a osviežujúce voňavé jedlo vynikajúcej chuti libanonskej kuchyne, ktorá je veľmi rôznorodá a chutná, spolu s francúzskou kuchyňou sa považuje za najlepšie kuchyne sveta

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Tu je záber z domáceho Pita chleba, recept mám na vareche, omáčka sa naberá práve Pita chlebom, kto ho nemá práve čerstvo upečený alebo kúpený, môže použiť na omáčku spokojne polievkovú lyžicu. :-)

    Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

39 komentárov k receptu
@dzejsik , nečakala som, že jedlo bude také výborné a veru je, nesklamalo ma, a už vôbec som nečakala, že sa niekomu bude páčiť, na naše pomery ceôlkom určite veľmi neobvyklé :-).
potešila si ma :-)
dakujem.
Neobvykle ,ale paradne vyzerajuce a este z jogurtom dalsia mnamka na vyskusanie.Ozvem sa ako chutilo.Zial viac,ako 5***** sa neda dat to je skoda.k.k.
Verim ze to je dobrotka. Mam susedu z Libanonu, ktora ked vari obcas nam nieco donesie ochutnat a priznam sa ze predtym som o tejto kuchyni nepocula nic az kym som sa nepresahovala do Kanady. Prave tu mala mamu z Bejrutu a ta nas veru riadne rozmaznavala. Isto tvoje gulky vyskusam.
@gitka61 , pre nás je to neobvyklé, v Libanone a inde veľmi cenené a právom, lebo je to vynikajúce.
teší ma, že vyskúšaš aj ty, rovnako sa teším na odozvu :-)
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*, bohate postačia.
@martinat , verím, že vás v Kanade mamička tvojej libanonskej susedy z Bejrutu riadne rozmaznávala, mala aj čím, ich kuchyňa je skutočne svetová.
rada skúšam nepoznané, napr. ako tento recept a nesklamal ma, môžem ho len vrelo odporúčať každému, kto má rád aj iné ako tradičné, je to chuť blízkeho východu :P
teším sa, že tieto guľky vyskúšaš :-)
dakujem.
@tinca , iste sa to môže podávať s ktorýmkoľvek prívarkom, ktorý ti chutí i s tatarkou a zemiačikmi. :-)
skús však túto jogurtovú omáčku, je vynikajúca. práve pre túto omáčku som sa rozhodla pre tento recept a jogurt som si vyrobila sama podľa receptu:
 varecha.pravda.sk/recepty/extra-husty-domaci-biely-jogurt...

vyšiel ma lacno, odporúčam celý recept, ale nechám to na teba, ako sa ty rozhodneš :-)
poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem za pochvalu.
Och milá Pusta, tvoje recepty ma zatiaľ nesklamali. Dávno, dávno snívam sen o tom, ako sa vyberiem do Libanonu a budú mi tam samé dobroty z baklažánov, cukiet, cíceru, slaných citorónov a hovädziny vyvárať. A samozrejme niečo sladké z ďatlí, fíg a ružovej vody:)
Dosť bolo fantazírovania, Pustička, ozaj je to hovädzie mäso, nie bravčové? Zdá sa mi to dosť krátko -4 min smažiť po stranách. Veď hovädzinu pomletú dusím aspoň 35 minút. Ďakujem za odpoveď.

@skillet , @ja som robila som z hovädzieho a teľacieho mäsa zomletého spolu, preto je o niečo bledšie na fotke, okrem toho nefotím kvalitne.
recept som zadala tak ako je pôvodný recept, teda s hovädzím mäsom. ak ti chutí viac bravčové mleté mäsko, tak kľudne si priprav podľa seba.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty:-)
dakujem.
Milá@pulsatilka , v surovinách je uvedené tak, ako je v pôvodnom recepte.
niee je to vôbec bravčové mäso, ale zomlela som hovädzie mäso s teľacím v pomere 1:1, ten čas vyprážana je správne, ide o malé guľôčky veľkosti vlašského orecha, mleté mäso je skôr hotové ako mäso v celku alebo vo väčších kusoch. ak ti smiem poradiť, vypraž najprv len jednu guľôčku, rozkroj ju, ev. ochutnaj a zistíš, kedy je hotová, odsleduj čas pritom, dusenie a vyprážanie majú odlišný čas, závisí aj od kvality mäska, ja dusím podľa toho aj dlhšie.
som veľmi rada, že ťa moje recepty zatiaľ nesklamali. :-)))
nedivim sa, že snívaš o Libanone, má úžasnú neopakovateľnú kuchyňu, aj pozoruhodné kultúry, žijúce vedľa seba :-)
dakujem za krásny komentár.
@pusta
Zaujimava kombinacia korenin a samotne jedlo vyzera naozaj chutne.

@skillet
Hovazie maso je naozaj tmavsej farby no v pripade zomleteho masa kde sa pridavaju aj orezky s castami loja automaticky tu farbu toho masa menia.Predpokladam,ze autorka receptu si zaobstarala uz zomlete maso z niektorych hypermarketov,kedze to tam balia povacsine v 500g porciach..Zelam vam vsetkym pekny den.


@mesiar50 - lacikám, presne ako vravíš, tá farba hovädzieho je potom iná, zrozumiteľne si to vysvetlil pre všetkých a pekne jasne popísal - vdaka :-)
ja som pomlela odrezky z kvalitného hovädzieho z rôznych častí, ktoré si odkladám a pridala som aj odrezky z teľacieho mäska, preto to má o niečo bledšiu farbu, no a prvý raz som skúsila kolorovať fotky, veľmi sa teším, že sa podarilo. budem sa učiť dalej, baví ma to. :-)
som rada, že ty ako odborník na mäso, považuješ túto kombináciu za zaujímavú a jedlo podľa tvojho názoru vyzerá veľmi chutne :-)
dakujem za pochvalu a za tvoj poučný príspevok pre všetkých bez rozdielu. :-)
Prajem ti tiež Pekný deň :-)
@pusta , chcela som Ti napisat TS, ale nejak to nefunguje. Prosim Ta, nepisala som, ze sa mi to paci. . Ale musim uznat, ze tym, ze si to ,,kolorovanie,, priznala si ma velmi prekvapila. Vazim si to, ze sa nevykrucas ako inokedy./ved vies, co myslim ;-)/. Vzdy je lepsie vyjst s pravdou von, ako tvrdohlavo zatlkat ;-)
Je to jedno z akeho mleteho masa su robene.Tiez ich robim z hov.alebo mix hov.brav.tel.,alebo jahnacie/z toho ich mam najradsej/.ja tiez nepeciem dlhsie a su prepecene,inac zhoria a budu suche.Steak sa pecie aj menej a je to kus masa a je upeceny.Velmi chutne si napiekla,taketo mam rada,Velmi pekne si predviedla tento recept.5*
@jujoska , musím ťa hlboko sklamať, kolorovať som sa učila po prvýkrát včera v podvečer :-)))
no vieš, na poprvýkrát to nie je žiadna noblessa :DDDDD
a ešte raz sklamem veľmi hlboko, ten kôpor je zmrazený, nie čerstvý.
rada by som videla tvoje prvotiny tu na vareche - poteš nás :-)
@renulienka , prepáč, nemám dôvod sa vykrúcať :-)
@mesiar50 dokonale vysvetlil farbu mletého hovädzieho mäsa všetkým:-)
ne otázku od @skillet a od @pulsatilka som odpovedala pravdivo.
kolorovať sa iba učím, ty hádam tiež neveríš, že všetky tie krásne fotky na vareche sú tie pôvodné a nie kolorované :-)
TS mi žiadna neprišla - pozerala som opakovane.
som rada, že som ťa prekvapila. :-)
@jozka2 , súhlasím, je úplne jedno, aké mleté mäso sa použije na Libanonské guľôčky, či bravčové, hovädzie, teľacie, jahňacie, ev. mix z týchto druhov mäsa, pretože v Libanone žijú moslimova, kresťania, židia a iné vierovyznania i národy vedľa seba.
aj s tým pečením či vyprážaním mäsa máš úplnú pravdu.
to vieš, na mne vždy budú hľadať "blchy" DDDDD
teší ma, že tebe sa recept páči a verím, že vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za pochvalu a 5*
pre coeliatikov ideálne a vynikajúce jedlo
@pusta , TS som chcela poslat, ale mi to nefunguje a uz ma to nebavi skusat, tak som Ti to napisala v komentari. Nemusis uz nic hladat ;-) Nemam skusenosti s fotografovanim, toto nie je moja parketa, takze neviem odpovedat na Tvoju otazku. Je tu niekolko varechacov, ktori fotia naozaj uzasne ,a ak sa mi to naozaj paci, nikdy nezabudnem pochvalit. Tak ako Teba dnes, ked si ma tak prekvapila ;-) Tak nech Ti to vydrzi. Poznam to, ja som tiez tvrdohlava, ale nie za kazdu cenu. Ak zistim, ze nemam pravdu, viem ustupit. No ked viem, ze ju mam, hotovo, ani parom volov by so mnou nepohli ;-) Kazdy sme nejaky, Verim, ze aj Ty dokazes v sebe najst tu silu a ver mi, ze tu bude lepsia atmosfera pre vsetkych ;-)
@jozka2 , tak malo treba, aby tu bol klud. Staci si len priznat niektore veci, ako pusta dnes, ze ,,prifarbila,, to maso a je to v pohode. Keby ,,krvopotne,, hajila, ze to tak nie je, len by sa strhla dalsia hadka. Mozno by jej pomohlo aj to, keby siahodlho nepopisovala vsetky ,,malichernosti,, , neodpovedala kazdemu tak, ze zopakuje cely jeho komentar. Viem, ze ju to bavi pridavat sen recepty, ale ked pridala 4 halusky ,,na jedno kopyto,,/zmenila len jednu surovinu/, tiez to vyvolalo nevolu. Naco? Napisem pod recept,ze takto a takto sa to da urobit inac a vybavene ;-). Alebo recept s polnickom-nejaky salat to bol, tiez hadky donekonecna. Dokonca si aj protirecila-viem to celkom dobre-bola som pri tom ;-). Verim, ze sa pre tento komentar nebude na mna hnevat, myslim to v dobrom. Mozno dnes pochopi, ze je lepsie priznat to, co si ini vsimli, ako krvopotne zapierat. ;-) Dufam, ze tento komentar nespusti vlnu nejakych utokov. ;-))))
Milá@svedka , áno učila som sa upravovať fotky, nie je to iba zvýraznený kontrast, je to celá kopa vecí, medzi iným aj kolorovať.:-)
neviem ako by som to vtipne nazvala - no "hrajkala som sa" DDDDD
páčilo sa mi to a bavilo ma to, však doma dostali aj taký lacný, ale dobrý obed. nereptali, pomáhali mi s jedením DDD - však uvidíš :-)))
Renulienka,prave som prisla z tennis a vidim dalsi komentar od teba,ano ja to stale tvrdim aj som to nieeekolko krat a nie len ja, ale urcite aj ini v TS pisali,ze niekedy menej znamena viac.Ja toto Pustej stale vycitam,ze nenecha hovorit varechacov aby sme mali priestor my na pokec.Ked ona stale pise dalekosiahle podakovania,radsej ludia nic nepisu.Kym si to neuvedomi,nikdy nebude pokoj.Nerozumiem naco opravovala fotky.Co lezi nebezi.Ked robila recept s hov.mohla podotknut,ze ona to momentalne robi z ineho masa a facka.Da to rozum,ze nepojde kupovat maso ,ked ma doma,ale aj niektorym varechacom by to malo dojst a nepodpichovat stale a dookola.No su to nase fasirky s pridanim orientalnych chuti.mne je jedno ake maso pouzila,zaklad je,ze prezentovala recept,tak tam dala original ingred.Cudujem sa jej,ze opise,kde sa to vsade jedava a zabudne podotknut ake maso pouzila.Poviem ti aj to,jej recepty su prepracovane dobre,na dobrej urovni,nech robi co robi jej nic neodpustia I ked ovela vacsie nedostatky sa inym prepacia.Snazi sa a stale sa niekto najde kto jej pracu posliape.Prosim ta, ak niekto napise taky blud,ze taku malu fasirku je malo 4 min.piect tak ake skusenosti tato osoba ma z oblasti kulinarenia? O.No vidis na to sa nikto neozval okrem @Masiara.Renulienka ,vysvetli mi este jedno,preco niet ziadneho komentara pod receptom, ktory si dovolim tvrdit,ze nestoji za vela,ale stale pod Pustej,co ti ludia od nej chcu,ved oni nemaju recepty ani po clenky v prirovnani z jej receptami.
Tak toto poznam. Mal som moznost vyskusat prave libanonske. Je to vynikajuce, mozem len odporucat. Pekne spracovane a naucit sa upravovat fotky chce tiez svoj cas a trpezlivost.
@kecemis - Milý Mirko, joooj to sa teším, že si mal možnosť ich ochutnať a môžeš potvrdiť, aké sú vynikajúce a odporúčať :-)))
máš pravdu, chce to čas a trpezlivosť...ako Nemci vravia :
"Übung macht den Meister" :-)))
dúfam, že sa to naučím, aj ked som už stará semetrica :-)
dakujem za pochvalu a povzbudenie - vážim si to od teba veľmi.
verím, že jedlo je mimoriadne chutné, ale teraz hlavne pochválim fotku, lebo na nej najviac vidno, že stále a vždy si ochotná sa učiť nové veci a aj sa Ti to darí...

Pridaj komentár k receptu: