Kokosový zákusok
Kokosový zákusok

Lemongrass - kokosový tart

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 21:07

Netradičný, kyslasto-sladký, fantastický...

10-12
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
170 g
30 g
60 g
175 g studené
2 ks
štipka
Plnka:
250 ml
250 ml (v plechovke, zmiešaná hustá aj riedka časť)
1 bal. (DrOetker)
3-4 PL
4 PL
1 ČL strúhaná čerstvá
1/4 ČL (najemno strúhaný čerstvý)
1 ks
Na sneh:
3 ks
40 g



Postup

  1. 1

    Na cesto zmiešame zo sypkých surovín a masla nakrájaného na kocky mrveničku. Pridáme žĺtky a vypracujeme krehké cesto. Zabalíme a na niekoľko hodín šupneme do chladničky. Potom ho vyberieme, rozvaľkáme na kruh väčší ako forma, v ktorej budeme koláč piecť. Cestom vyložíme formu na tart (priemer 24-28 cm), pritlačíme a okraje zrežeme. (Prebytočné cesto môžeme odložiť do mrazničky a neskôr použiť na sušienky.) Dáme do chladničky a vyhrejeme si rúru na 170 °C.

  2. 2

    Pred pečením cesto popicháme vidličkou, položíme kus papiera na pečenie a zaťažíme fazuľou alebo ryžou. Po 25 minútach by malo byť upečené. Ak by sa okraje pripekali, prikryjeme ich alobalom. Hotový zlatistý korpus necháme vychladnúť.

  3. 3

    V mlieku a kokosovom mlieku uvaríme puding podľa návodu, pridáme doň aj citrónovú šťavu, kôru, cukor a zázvor (môžete vynechať). Počas varenia odoberieme trochu teplého mlieka, rozmiešame v ňom žĺtok a vrátime do hrnca. Po uvarení necháme za stáleho miešania trochu vychladnúť.

  4. 4

    Na korpus natrieme džem, zalejeme pudingovým krémom, urovnáme a dáme vychladiť.

  5. 5

    Bielky dáme do misy spolu s cukrom a nad parou šľaháme metličkou, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezhustne. Na záver preložíme do šľahača a ešte došľaháme na sneh tak, aby robil špičky. Preložíme do cukrárskeho vrecka, nazdobíme a môžeme opáliť flambovacou pištoľou. Ak nemáte, sneh sa dá konzumovať aj bez opálenia plameňom.

  6. 6

    Dozdobíme podľa chuti (mäta, limetky, čučoriedky, ríbezle, ...)

    Lemongrass - kokosový tart - obrázok 6

Diskusia k receptu