Kokosový zákusok
Lemongrass - kokosový tart
Autor receptu: theflyingbaker
Netradičný, kyslasto-sladký, fantastický...
10-12 porcií |
30 minút príprava |
25 minút na 170 °C |
Postup
- Na cesto zmiešame zo sypkých surovín a masla nakrájaného na kocky mrveničku. Pridáme žĺtky a vypracujeme krehké cesto. Zabalíme a na niekoľko hodín šupneme do chladničky. Potom ho vyberieme, rozvaľkáme na kruh väčší ako forma, v ktorej budeme koláč piecť. Cestom vyložíme formu na tart (priemer 24-28 cm), pritlačíme a okraje zrežeme. (Prebytočné cesto môžeme odložiť do mrazničky a neskôr použiť na sušienky.) Dáme do chladničky a vyhrejeme si rúru na 170 °C.
- Pred pečením cesto popicháme vidličkou, položíme kus papiera na pečenie a zaťažíme fazuľou alebo ryžou. Po 25 minútach by malo byť upečené. Ak by sa okraje pripekali, prikryjeme ich alobalom. Hotový zlatistý korpus necháme vychladnúť.
- V mlieku a kokosovom mlieku uvaríme puding podľa návodu, pridáme doň aj citrónovú šťavu, kôru, cukor a zázvor (môžete vynechať). Počas varenia odoberieme trochu teplého mlieka, rozmiešame v ňom žĺtok a vrátime do hrnca. Po uvarení necháme za stáleho miešania trochu vychladnúť.
- Na korpus natrieme džem, zalejeme pudingovým krémom, urovnáme a dáme vychladiť.
- Bielky dáme do misy spolu s cukrom a nad parou šľaháme metličkou, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezhustne. Na záver preložíme do šľahača a ešte došľaháme na sneh tak, aby robil špičky. Preložíme do cukrárskeho vrecka, nazdobíme a môžeme opáliť flambovacou pištoľou. Ak nemáte, sneh sa dá konzumovať aj bez opálenia plameňom.
- Dozdobíme podľa chuti (mäta, limetky, čučoriedky, ríbezle, ...)