Zemiakové placky
Zemiakové placky

Latkes

jewishfood - fotkajewishfood, 24. januára 2021
Latkes
Foto: jewishfood

Nie je Chanuka bez latkesiek. Je to taká klasika. Ide o zemiakové placky, ktoré niektoré rodiny pripravujú na sladko. U nás doma sa jedia jednoznačne na slano, preto som aj v recepte použila cesnak, cibuľu, korenie, soľ a majoránku.
Zdroj: www.jewishfood.sk

20
porcií
20 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g očistené
1 ks
2 zarovnané PL (alebo macesová, či polohrubá)
2 strúčiky
1 ks menšia
 na vyprážanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky nastrúhame na jemnejšom strúhadle.

  2. 2

    Pridáme vajce, múku a na drobno nakrájanú cibuľu. Cesnak rozpučíme. Vymiešame a dochutíme soľou, korením, rascou a majoránkou. Korenie môžeme vynechať, alebo použiť aj iné kombinácie podľa chuti.

  3. 3

    Na vyprážanie latkes je vhodné použiť panvicu na lievance. Pred vypražením každého kusu panvicu potrieme olejom. Z uvedenej gramáže surovín dostaneme asi 15-20 kusov placiek veľkosti lievanca.

Diskusia k receptu

mamec
Tá verzia na sladko by ma zaujímala, neviem si to veľmi predstaviť.
dogagador
My sme to volali HARUĽA. Stara mama bola Kosicanka a vsetci v ulici boli priatelia, bez ohladu na vierovyznanie, ci farbu pleti. A tak si medzi sebou vymienali recepty. Mozno to aj volali latkes a casom sa z toho stala harula. Ja si toto ale vobec neviem predstavit v sladkej verzii.
jewishfood
@mamec (24.1.2021 17:14)
Na sladko sa latkes jedia väčšinou s džemom, alebo poliate čokoládou. Prekvapivo je to celkom dobré 😊
oryana
Dobrý nápad robiť zemiakové placky v panvici na lievance... vyzerajú pekne 😉