Foto: marianna76
Tento recept mám z webu - záhradkárskej stránke... Nie sú chrumkavé, takže neškriabu v ústach...
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
kvások: | |
30 g čerstvé |
|
150 ml vlažné |
|
1 čl |
|
Cesto: | |
500 g |
|
200 g varené v šupke |
|
150 ml vlažná |
|
1 1/4 čl |
|
prílohy: | |
/podľa chuti/ |
|
|
|
strúhaný |
|
na vyprážanie |
|
Postup
-
1
Zemiaky mám uvarené v šupke - na jemno nakrájané. pripravíme kvások: do hrnčeka dáme kvasnice, pridáme cukor, prilejeme vlažné mlieko
- 2
do misy dám múku, soľ, nastrúhané zemiaky
- 3
Jemne zmiešame múku so zemiakmi, prilejeme kvások a aj vlažnú vodu.
- 4
Pekne vymiešame cesto, nemusela som už nič pridávať, ani múku, ani vody.... Prikryla som utierkou a na teplom mieste som nechala vykysnúť.
- 5
takto vyzeralo pekne vykysnuté cesto po hodine
- 6
Cesto som preložila na pomúčenú dosku, prehnietla a keďže som mala mať kúsky cesta veľké asi ako dlaň, upravila som cesto na hrubší válok, odkrajovala kolieska a tvarovala malé bochníčky.
- 7
Mne vyšlo 15 kusov, nechcela som ich mať moc veľké. Ešte tieto som prikryla utierkou a nechala 15 minút kysnúť.
- 8
Dáme si rozpáliť olej, každý bochníček od stredu jemne povyťahujeme, nevyťahovala som ich moc na tenko, môžeme aj pomúčiť, podľa potreby.
- 9
Oprážame z oboch strán. Ja som langoše vyťahovala, tak do obdĺžnika, aby sa mi mestili do vyššej panvice.
- 10
Nechala som ich pdkvapkať od oleja, tak, že som prekladala medzi ne kuch. servítky z tesca, tie sa mi zdajú dobré - pevné a jemné.
- 11
Hotové môžme podávať aj s kečupom, cesnakom a strúh.syrom, alebo aj so slivkovým lekvarom, len škoda, ten sme zrovna nemali....
- 12
Mňam.... dobrú chuť....
- 2
@mariaklara pri práci som musela použiť len minimum múky, skoro žiadnu, ale uviedla som ju tam, náhodou by mal dakto lepivejšie cesto... kuknem aj na tvoje, dík