Tento recept mám z webu - záhradkárskej stránke... Nie sú chrumkavé, takže neškriabu v ústach...
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| kvások: | |
| 30 g čerstvé | 
                                                             | 
                                                    
| 150 ml vlažné | 
                                                             | 
                                                    
| 1 čl | 
                                                             | 
                                                    
| Cesto: | |
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g varené v šupke | 
                                                             | 
                                                    
| 150 ml vlažná | 
                                                             | 
                                                    
| 1 1/4 čl | 
                                                             | 
                                                    
| prílohy: | |
| /podľa chuti/ | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| strúhaný | 
                                                             | 
                                                    
| na vyprážanie | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Zemiaky mám uvarené v šupke - na jemno nakrájané. pripravíme kvások: do hrnčeka dáme kvasnice, pridáme cukor, prilejeme vlažné mlieko
- 2
 do misy dám múku, soľ, nastrúhané zemiaky
                                                    - 3
 Jemne zmiešame múku so zemiakmi, prilejeme kvások a aj vlažnú vodu.
                                                    - 4
 Pekne vymiešame cesto, nemusela som už nič pridávať, ani múku, ani vody.... Prikryla som utierkou a na teplom mieste som nechala vykysnúť.
                                                    - 5
 takto vyzeralo pekne vykysnuté cesto po hodine
                                                    - 6
 Cesto som preložila na pomúčenú dosku, prehnietla a keďže som mala mať kúsky cesta veľké asi ako dlaň, upravila som cesto na hrubší válok, odkrajovala kolieska a tvarovala malé bochníčky.
                                                    - 7
 Mne vyšlo 15 kusov, nechcela som ich mať moc veľké. Ešte tieto som prikryla utierkou a nechala 15 minút kysnúť.
                                                    - 8
 Dáme si rozpáliť olej, každý bochníček od stredu jemne povyťahujeme, nevyťahovala som ich moc na tenko, môžeme aj pomúčiť, podľa potreby.
                                                    - 9
 Oprážame z oboch strán. Ja som langoše vyťahovala, tak do obdĺžnika, aby sa mi mestili do vyššej panvice.
                                                    - 10
 Nechala som ich pdkvapkať od oleja, tak, že som prekladala medzi ne kuch. servítky z tesca, tie sa mi zdajú dobré - pevné a jemné.
                                                    - 11
 Hotové môžme podávať aj s kečupom, cesnakom a strúh.syrom, alebo aj so slivkovým lekvarom, len škoda, ten sme zrovna nemali....
                                                    - 12
 Mňam.... dobrú chuť....
                                                     - 2
 

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


@mariaklara pri práci som musela použiť len minimum múky, skoro žiadnu, ale uviedla som ju tam, náhodou by mal dakto lepivejšie cesto... kuknem aj na tvoje, dík