Langoše zo zemiakového cesta
Autor receptu: marianna76
Tento recept mám z webu - záhradkárskej stránke... Nie sú chrumkavé, takže neškriabu v ústach...
6 porcií |
90 minút príprava |
3 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky mám uvarené v šupke - na jemno nakrájané.
pripravíme kvások: do hrnčeka dáme kvasnice, pridáme cukor, prilejeme vlažné mlieko
- do misy dám múku, soľ, nastrúhané zemiaky
- Jemne zmiešame múku so zemiakmi, prilejeme kvások a aj vlažnú vodu.
- Pekne vymiešame cesto, nemusela som už nič pridávať, ani múku, ani vody.... Prikryla som utierkou a na teplom mieste som nechala vykysnúť.
- takto vyzeralo pekne vykysnuté cesto po hodine
- Cesto som preložila na pomúčenú dosku, prehnietla a keďže som mala mať kúsky cesta veľké asi ako dlaň, upravila som cesto na hrubší válok, odkrajovala kolieska a tvarovala malé bochníčky.
- Mne vyšlo 15 kusov, nechcela som ich mať moc veľké. Ešte tieto som prikryla utierkou a nechala 15 minút kysnúť.
- Dáme si rozpáliť olej, každý bochníček od stredu jemne povyťahujeme, nevyťahovala som ich moc na tenko, môžeme aj pomúčiť, podľa potreby.
- Oprážame z oboch strán. Ja som langoše vyťahovala, tak do obdĺžnika, aby sa mi mestili do vyššej panvice.
- Nechala som ich pdkvapkať od oleja, tak, že som prekladala medzi ne kuch. servítky z tesca, tie sa mi zdajú dobré - pevné a jemné.
- Hotové môžme podávať aj s kečupom, cesnakom a strúh.syrom, alebo aj so slivkovým lekvarom, len škoda, ten sme zrovna nemali....
- Mňam.... dobrú chuť....