Langoše s medvedím cesnakom fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 9. mája 2023
Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept)
Foto: kimlo

Aj keď v tomto čase už ide medvedí cesnak do kvetu, našiel som ešte lokalitu, kde sa dajú nazbierať mladé lístky. Prípravu cesta Zobraziť celý popisAj keď v tomto čase už ide medvedí cesnak do kvetu, našiel som ešte lokalitu, kde sa dajú nazbierať mladé lístky. Prípravu cesta si treba načasovať, cesto na langoše odpočíva v chladničke minimálne cez noc do druhého dňa, ale môže aj dlhšie.

Suroviny

500 g
250 ml vlažná
20 g čerstvé
1 KL
0,5 PL (8 %)
0,5 KL
1 KL
125 g
podľa chuti
2 hrste
Na vyprážanie:




Postup

  1. 1

    Ráno, ešte za rosy, si vyjdeme alebo vybehneme do najbližšieho lesa, o ktorom vieme že tam rastie medvedí cesnak... natrháme si podľa potreby, môžeme aj viac, v chladničke uzavretý v dóze vydrží aj 2 týždne čerstvý.

    Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vlažnej vody, cukru a droždia zarobíme kvások, ktorý necháme vzísť.

    Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku preosejeme do misky, zmiešame so soľou, sódou bikarbónou a rascou, pridáme smotanu, ocot, kvások a vymiesime cesto. Cesto si každý môže spraviť aké má rád, teda svoje osvedčené. Ja som vyskúšal už veľa variácií a v tomto zložení je pre mňa najchutnejšie, langoše sú mäkké a vláčne aj po ďalšie dni.

    Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto trocha pomúčime a prikryté doložíme do chladničky do budúceho dňa.

    Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na druhý deň cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a posypeme nadrobno nakrájaným medvedím cesnakom.

    Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesnak zapracujeme do cesta a vytvoríme valec, ktorý rozkrájame na asi 10 častí.

    Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z každej časti vypracujeme malý bochníček.

    Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bochníčky rozvaľkáme a prstami ponaťahujeme po obvode, vypracujeme placky s tenkým stredom a hrubším okrajom, langoše.

    Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Lángoše vyprážame v dostatočnom množstve oleja dozlatista. Potom uložíme na papierový obrúsok, ktorý odsaje prebytočný tuk.

    Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Povrch langoša si každý upraví podľa seba, rozotrený cesnak s vodou, strúhaný syr, kečup, smotana... každý čo mu chutí.

    Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

kimlo
@kukulienka71 (9.5.2023 22:10)
Ďakujem. Áno, zelený cesnak to cesto oživí, či je aj cítiť to neviem lebo ja som si ešte celý langoš potrel rozotretým cesnakom v troche vody a oleja. Nech to má nejaké grády...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia