Langoše s medvedím cesnakom fotorecept
Foto: kimlo
Aj keď v tomto čase už ide medvedí cesnak do kvetu, našiel som ešte lokalitu, kde sa dajú nazbierať mladé lístky. Prípravu cesta Zobraziť celý popisAj keď v tomto čase už ide medvedí cesnak do kvetu, našiel som ešte lokalitu, kde sa dajú nazbierať mladé lístky. Prípravu cesta si treba načasovať, cesto na langoše odpočíva v chladničke minimálne cez noc do druhého dňa, ale môže aj dlhšie.
Suroviny
500 g |
|
250 ml vlažná |
|
20 g čerstvé |
|
1 KL |
|
0,5 PL (8 %) |
|
0,5 KL |
|
1 KL |
|
125 g |
|
podľa chuti |
|
2 hrste |
|
Na vyprážanie: | |
|
Postup
-
1
Ráno, ešte za rosy, si vyjdeme alebo vybehneme do najbližšieho lesa, o ktorom vieme že tam rastie medvedí cesnak... natrháme si podľa potreby, môžeme aj viac, v chladničke uzavretý v dóze vydrží aj 2 týždne čerstvý.
-
2
Z vlažnej vody, cukru a droždia zarobíme kvások, ktorý necháme vzísť.
-
3
Múku preosejeme do misky, zmiešame so soľou, sódou bikarbónou a rascou, pridáme smotanu, ocot, kvások a vymiesime cesto. Cesto si každý môže spraviť aké má rád, teda svoje osvedčené. Ja som vyskúšal už veľa variácií a v tomto zložení je pre mňa najchutnejšie, langoše sú mäkké a vláčne aj po ďalšie dni.
-
4
Cesto trocha pomúčime a prikryté doložíme do chladničky do budúceho dňa.
-
5
Na druhý deň cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a posypeme nadrobno nakrájaným medvedím cesnakom.
-
6
Cesnak zapracujeme do cesta a vytvoríme valec, ktorý rozkrájame na asi 10 častí.
-
7
Z každej časti vypracujeme malý bochníček.
-
8
Bochníčky rozvaľkáme a prstami ponaťahujeme po obvode, vypracujeme placky s tenkým stredom a hrubším okrajom, langoše.
-
9
Lángoše vyprážame v dostatočnom množstve oleja dozlatista. Potom uložíme na papierový obrúsok, ktorý odsaje prebytočný tuk.
-
10
Povrch langoša si každý upraví podľa seba, rozotrený cesnak s vodou, strúhaný syr, kečup, smotana... každý čo mu chutí.
Pekný recept
Nezúfaj, ešte sa dajú nájsť mladé lístky aj pod kvitnúcim cesnakom. Držím palce! :-)
Vďaka za pochvalu, už je po nich... ale nabudúce odložím :-)
Ďakujem, veru máš pravdu, vyzerajú ako veža... :-)
Ďakujem a budem rád ak vyskúšaš. :-)
Ďakujem. Áno, zelený cesnak to cesto oživí, či je aj cítiť to neviem lebo ja som si ešte celý langoš potrel rozotretým cesnakom v troche vody a oleja. Nech to má nejaké grády...
Veľmi ďakujem :-)