Langoše
Langoše s medvedím cesnakom (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Aj keď v tomto čase už ide medvedí cesnak do kvetu, našiel som ešte lokalitu, kde sa dajú nazbierať mladé
lístky.* Prípravu cesta
si treba načasovať, cesto na langoše odpočíva v chladničke minimálne cez noc do druhého dňa, ale
môže aj dlhšie.
Postup
- Ráno, ešte za rosy, si vyjdeme alebo vybehneme do najbližšieho lesa, o ktorom vieme že tam rastie medvedí cesnak... natrháme si podľa potreby, môžeme aj viac, v chladničke uzavretý v dóze vydrží aj 2 týždne čerstvý.
- Z vlažnej vody, cukru a droždia zarobíme kvások, ktorý necháme vzísť.
- Múku preosejeme do misky, zmiešame so soľou, sódou bikarbónou a rascou, pridáme smotanu, ocot, kvások a vymiesime cesto. Cesto si každý môže spraviť aké má rád, teda svoje osvedčené. Ja som vyskúšal už veľa variácií a v tomto zložení je pre mňa najchutnejšie, langoše sú mäkké a vláčne aj po ďalšie dni.
- Cesto trocha pomúčime a prikryté doložíme do chladničky do budúceho dňa.
- Na druhý deň cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a posypeme nadrobno nakrájaným medvedím cesnakom.
- Cesnak zapracujeme do cesta a vytvoríme valec, ktorý rozkrájame na asi 10 častí.
- Z každej časti vypracujeme malý bochníček.
- Bochníčky rozvaľkáme a prstami ponaťahujeme po obvode, vypracujeme placky s tenkým stredom a hrubším okrajom, langoše.
- Lángoše vyprážame v dostatočnom množstve oleja dozlatista. Potom uložíme na papierový obrúsok, ktorý odsaje prebytočný tuk.
- Povrch langoša si každý upraví podľa seba, rozotrený cesnak s vodou, strúhaný syr, kečup, smotana... každý čo mu chutí.