Plnené placky
Plnené placky

Lahmacun/Lahmádžun fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 29. augusta 2017
Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept)
Foto: cesminaz

Nepoznám v našom okolí človeka, ktorému by toto jedlo nechutilo :-)

19ks
porcií
5-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
1 kg
1 PL
0,5 dcl
cca 5 dcl
2 dcl
42 g
Mäsová zmes:
cca.800-1000 g
1 ks
2 ks
5 - 6 ks
4 strúčiky
1 veľký zväzok
2 PL (paradajková pasta, pretlak)
1 dcl
2 ČL
1 PL (mletá pálivá paprika tmavej farby)
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme mäsovú zmes na lahmacun - je lepšie, keď postojí. Potrebujeme cca 800 g - 1 kg mletého hovädzieho mäsa. Občas zvyknem podľa možností časť hovädzieho mäsa nahradiť jahňacím/ovčím mäsom. Tá kombinácia chutí tiež výborne :-) Ďalej potrebujeme 2 stredné papriky, ja som dala aj 2 štipľavé. Ak máte, môžete dať aj menšiu kapiu pre chuť. Ďalej 1 veľkú cibuľu, 5 - 6 väčších paradajok, 4 väčšie strúčiky cesnaku a velký zväzok petržlenovej vňate. Papriky a cibuľu pokrájame na drobnučko, paradajky na malinké kocky, vňať tiež nadrobno a cesnak postrúhame. Celé poriadne rozmačkáme pomedzi prsty. Teraz pridáme ml. papriku, isot (nemusí byť), salça (hustý paradajkový pretlak), soľ a olej. Niekedy dám aj trocha mletej rasce, niektorí Turci dávajú a niektorí nie, výborné je aj "s" aj "bez" :-) Znova to poriadne premačkáme, ono tá zmes má byť šťavnatá a jemnejšia, aby sa to dalo lyžicou ľahko rozotierať. Ja som mala tentokrát to mäso dosť nahrubo pomleté, takže som zopárkrát mixla do zmesi a pridala som ešte zo 1 dl paradajkovej šťavy. Niekto zvykne tú zeleninu aj rozmixovať, ale u nás sa to krája - je krajšie, keď vidíte, čo je na tom ceste. Hotovú zmes odložíme bokom postáť, aspoň kým cesto nakysne.

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme múku a soľ a premiešame dobre lyžicou. Pridáme olej a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukru + 42 g droždia. Zvyšných cca 5 dl (koľko múka vpije) vlažnej vody pridávame počas miesenia postupne. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré ešte nakonci pomocou múky vymiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme 1 hod. nakysnúť.

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky. Mne ich vyšlo 19 ks. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka. Necháme ich 10 - 15 minút postáť, viac netreba. Len kým si prichystáme potrebné veci na pečenie :-)

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochníček najprv rozťapkáme a následne vyvaľkáme na hrúbku 1 - 2 mm. Lyžicou všade rozotrieme cca 2 PL plnky a následne lahmacun vložíme do rozohriateho pizzamatiku a pečieme nasucho zakryté cca 5 - 8 minút. Po 4 - 5-tich minútach odokryjeme prvýkrat a skontrolujeme spodok. Pečie sa na strednom ohni, ja som piekla na 3/4. Múku,ktorá opadá ľahko odhrniete kuchynskou utierkou na okraj panvice. Prvý lahmacun zvyknem ochutnať, aby som skontrolovala, či netreba plnku ešte dochutiť :-)

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pre toho, kto pizzamatik nemá, je výborné riešenie táto druhá možnosť pečenia lahmacunu. Ja zvyknem piecť oboma spôsobmi :-) Potrebujeme na to 1 teflonovú velkú panvicu (moja má priemer 27 cm), lahmacun zvykne mať väčšinou priemer cca 25 cm :-) ale pravdaže ich môžete robiť aj menšie. Bochníček aj tu vyvaľkáme, natrieme a rukami preložíme do panvici, ktorú zakryjeme pokrievkou. Takto pečieme na strednom plameni 5 - 8 minút. Prvá kontrola je cca po 3 - 4 minútach. Asi minútku pred vybratím prvého lahmacunu zvyknem pre krajšiu farbu a aj pre chuť lyžicou kvapnuť pod lahmacun pár kvapiek oleja. Ale toto kvapkanie opakujem potom už len pri každom druhom - treťom lahmacune, keď už vidím, že je panvica celkom suchá a spodok sa už tak krásne nesfarbí :-) Ale potom už kvapnem olej hned ešte pred vložením lahmacunu a nie ako pri prvom - len pred koncom. Upečený lahmacun vyberáme na tácku s alobalom a kladieme ho stále na seba ako palacinky a prikryjeme vrch alobalom, aby zostali teplé (ale nie zaparené). Ja som každý lahmacun este posypala isotom. Takto poukladaný lahmacun za pár minút krásne zmäkne. U nás mizne rovno z panvice, kedže moji doma ho majú radi ešte chrumkavý :-) Ja mám radšej mäkký, takže si pár minutiek zvyknem počkať :-)

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Lahmacun chutí najlepšie s tureckou jogurtovou držkovou polievkou, ktorá je aj u nás veľmi oblúbená :-) No najčastejšie len tak "narýchlo" sa lahmacun zapíja chladeným ayranom (turecký jogurtový nápoj). Chutí to spolu naozaj fantasticky ;-P Je to veľmi obľúbené jedlo nielen u dospelých, ale aj u detí :-), ktoré je vhodné na desiatu do práce aj deťom do školy. Prajem dobrú chuť ;-P

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

katka78
Cesminka, ty mi snáď čítaš myšlienky. Minulý týždeň, som v tureckom fastfoode jedla lahmacun a hovorím si, ktovie kedy pridáš recept naňho a či vôbec. A tu ho mám. Mám na túto "tureckú pizzu" strašnú slabosť, veľmi mi chutí a tiež mám radšej to cesto už mäkšie. Aby tých náhod nebolo málo, pred pár minútami sa mi prišli predstaviť noví susedia z Turecka. Tak teraz uvažujem.. ktovie, či radi varia a či sú pohostinní.. :-)))
Krásna práca ako vždy, popis aj fotky, ukladám pre prípad, že by tí moji susedia pohostinní neboli, však ja si tvoj lahmacun rada spravím aj sama :-)) Ďakujem! Maj sa pekne :-)
cesminaz
@Katka 78 (29.8.2017 12:05)

No vidis @Katka zlatá :-) mala si na mňa mysliet uz skôr,recept by tu bol rychlejšie ;-)) Vies,poviem ti,ze je velmi málo fastfoodov alebo reštaurácii kde robia naozaj dobrý lahmacun :-/ Ja som jedla dokopy 3x "vonku" a z toho len 1 bol na 80% chutovo podobný Lahmacunu. Predpar mesiacmi som jedla v BA -tam este chuťovo ušiel..ale ten čo som jedla naposledy v Rakúsku v jednom fastfoode,sa opticky síce lahmacunu podobal,ale chuťovo to bolo na 100% niečo celkom iné :-/ Zahryzla som len raz a potom som to ani nezjedla..mali tomu vymysliet iné pomenovanie :-( Ale všade robia ináč a podla toho čo vravíš,tak ty si natrafila na "Lahmacun" :-) a nie na "kópiu" :-) Ja mám lahmacun tiez velmi rada a deti to tiez zbožnujú.Uz dlhšie som mala v hlave,ze sem dám recept,ale nejako to nikdy nevyslo.Robievam ho asi 3x do roka a aj vtedy je taký očakávaný a vzácny,ze nestíham fotiť ani krok :-)) Už ked začnem robit bochníčky,deti sa obšmietajú okolo a pýtajú sa kolko môže každý zjesť a ze kedy budu prvé upečené :-) Dávam im do ruky rovno z panvice,takže ani nevidím čo pečiem :-)) Kým skončím s pečením,mám na tácke ako výsledok mojej práce 5-6 lahmacunov :-/ Ale tento víkend bol taký pokojnejší,tak som to využila :-) Katuška velmi by si ma potesila,keby si recept vyskusala :-) Ale ktovie,možno budu tí tvoji nový susedia predsalen pohostinní ;-P Pozdravujem a pekny podvecer ti prajem!
sracz
Ctím, vážim si a obdivujem Tvoj "akčný rádius" milá @Cesminaz ale najradšej by som niečo od Teba ochutnal "per huba", čiže na vlastné ústa. Veľa z Tvojich diel už si našlo cestu aj na náš stôl. NedľutujemE a naviac sme si pochutnali. Okrem tohoto dnešného Tvojeho rcp ma zaujala poznámka: "Lahmacun chutí najlepšie s tureckou jogurtovou držkovou polievkou"! Ešte keby som sa dostal k originál rcp, lebo som až neskutočne "držkový"! Ďakujem Ti a zo srdca želám šťastné dni!
sracz
... nevydržal som a vyhľadal som ten Tvoj rcp na tureckú jogurtovú držkovú polievku z 28. január 2015. Ďakujem a teraz idem v Arizóne hľadať držky!
stanci11
tyyyyjo, tak toto vyzerá strašne dobre, ešte som nemala možnosť ochutnať, @Cesminaz , nepošleš jednu vzorku? ) krásne a aj perfektne nafotené!
patroveckypitrs
Tvoja rodina ma v tebe poklad. Aj ja by som potreboval, keby mi niekto robil od cesta. Ja sa na tie cesta neviem akosi prinútiť. S mäsom to áno to ma baví, tomu sa viem venovať. No toto sa mi moc prihovára, to si skúsim v blízkej dobe.
1x sonja
katka78
@Cesminaz (29.8.2017 18:18) Haha, viem si úplne tie tvoje ďeťúrence predstaviť ako čakajú pri sporáku na nádielku, ja by som sa k nim tiež zaradila, ale to by sa nás tu na vareche viac takých našlo :-)) Teším sa na domáci, lebo je mi jasné, že ten fastfoodový sa mu nevyrovná, aj keď zatiaľ mi stačil aj ten :-) Teraz budem trošku rozlietaná, ale ver mi, že keď sa vrátim, tak si ho rada upečiem. Mne chutí takto samotný ako ho máš na obrázku, no tu ho potom ešte plnia zeleninou (čerstvou/grilovanou), syrom, jogurtom, alebo tým grilovaným mäsom, čo sa predáva ako döner kebap, záleží od prevádzky. Skrútia to ako rolku a môžeš ísť po ulici a jesť. Ale pre mňa je toho už potom veľa, chute sa bijú. Ja som za jednoduchosť.
cesminaz
@Izabelka :-) tym by si ma fakt naozaj velmi potesila,keby si odomňa niečo vyskúšala ;-) @Kukulienka :-) dakujem za milé slova! @Sracz dakujem za tvoj mily komentík :-) A tesi ma aj to,ze ste uz niektore moje recepty vyskusali a ze vam chutili! Tá držková je tiez vyborná,nielen s lahmacunom,ale aj len tak so samým chlebíkom ;-) Ak budes mat možnost,tak vyskusaj. @Stanci zlatá,ja by som aj poslala,ale traja chlapi-hladoši doma..všetko prešlo :-) @Patroveckypitrs :-)) no ano,cesto "miesenie" to je skôr ženska zaležitost :-) Treba pani manželku zapojiť!
kecupicek
Poznám podobný recept, len do cesta sa dávala sóda bicarbóna a u nás sa to volalo sódové lokše. Žeby sa to tí Turci boli naučili u nás na Slovensku? Keď stanovali pod Trenčianskym hradom, mohli mať kuchára aj od nás, no nie? Najprv som si myslela, že už prechádzame na Arabskú kuchyňu a recept je od mojej príbuznej. Veľmi pekne si to nafotila aj urobila, zaslúžiš veľkú jednotku. Uložím si rpc a v sobotu upečiem.
cesminaz
@Katka 78 (30.8.2017 13:13)

Aj mne chutí takto len samotný,bez kadejakych šalatov,jogurtu či citrónu.Lahmacun ma sam o sebe vybornu chut :-) Budem rada @Katka zlatá,ak si raz najdes čas a ochutnáš.Daj potom vediet :-)
haji
Oh, to je krásný recept! Nádherný postup, skvostné a jistě chutné placky, jsi kouzelnice, milá Cesmínko! Prosím si chrumkavé, žádné čekání! Musím radši rychle, než mi doslouží zoubky. Děkuji za potěšení všeho druhu, krásný den přeji!
jack
Waaau.Tak toto je fantázia.Normálne si mi narobila chúťk;-)
sonja
Mnam,tak toto vyzera naozaj vyborne ,ukladam,vyskusam
kucharka
Tak, toto sme mali dnes na taký neskorý obed. Samozrejme, že mi nevyšli tak krásne ako tebe ale boli naozaj vynikajúce. Robila som z polovičnej dávky, s cestom sa výborne pracovalo. Robila som na panvici a vôbec som nemusela potierať olejom. Na budúce skúsim aj s jahňacím mäsom, musí to byť ešte lepšie.
( Priznám sa, ja som si poslednú placku pokvapkala harissa omáčkou :-)) )
Ďakujem za recept. Pekný zvyšok nedele.


monty469
Toto musím vyskúšať. Verím, že aj tento recept sa u nás udomácni, ako už pár tvojich receptov :-)
2taan
V turecku som sa tohoto jedla nemohla dojesť a ešte k tomu ten jejich fantastický jogurt,mňam.Ďakujem za recept.
cesminaz
@Haji @Jack @Sonja @Monty @2taan dakujem vám za nahliadnutie a milé komentíky :-) Budem rada ak toto jedlo raz vyskusate :-) Milá @Kucharka velmi si ma potesila tvojou správou :-) Super ze si Lahmacun vyskusala a ze vam chutil.Olejom som ani ja "nemusela" natierat tu panvicu,ale robievam to preto,lebo sa to krajšie upečie a aj na chuti to niečo mení :-) Dakujem pekne za tvoju odozvu aj s fotkou.Pekný zvyšok vecera.
1x haji
honzaj
Lahmacuny jsou úžasná mňamka, děkujeme za výborný recept. Zvládl jsem to i já a celá rodina se olizovala. Tureckou kuchyni miluji, jdu hledat další recepty :-)
honzaj
Milá Cesminka, toto sa nerobí :-) Talé úžasné recepty, kto má pak vytierať pod kreslom :-D.
Lahmatsun som k nadšení celej rodiny vyzkúšal. Časť som robil na panvici, časť v rure. Priznám sa, že na buduce budem robiť skor v rure, lebo neviem dobre preniest natretý lahmatsun na panvicu, na plech prenesiem cesto a pak natriem.
Ale mám tiež velku prozbu: je možné daako vyfiltrovať iba turecké recepty? Kurecků kuchyňu lubím a rád bysom je vyzkusal.
Ďakujem za recepty a držím place do ďalšej roboty pre nás,
Honza
p.s. Kebysi chcela byť aj na doméně turecko.cz/turecko.sk/turecko.info, ozvi sa, rád sa s Tebou domluvím ...
cesminaz
@honzaj (21.11.2020 22:07)

Vdaka pekne za tvoju odozvu, som velmi rada, že Lahmacun chutil a že sa podaril :-)
cesminaz
@honzaj (22.11.2020 13:08)

:-) Vdaka, si milý, som rada že sa ti moje recepty páčia. Čo sa týka pečenia Lahmacunu, každý si môže nájsť ten "svoj" spôsob :-) Ja robím najradšej v panvici. Vyfiltrovať len turecké recepty je jednoduché..Chod na národné kuchyňe a tam sa ti ukážu rôzne štáty / krajiny a potom zasa ťukni na "turecká kuchyňa" :-) Vyhodí ti len turecké recepty. Aj ja zbožňujem vela tureckých jedál a aj ich tu mám už zopár :-) Verím, že ta zaujme zopár. Tak isto mám stále nové recepty aj na mojom blogu  cesminazuenal.blogspot.com/?m=1...
a aj na YOUTUBE :-)
Pekný deň.
P.S. zadala som do googla tú stránku čo píšeš a nenašlo to :-/ vlastne vypisuje, že tam chýba indexný súbor...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia