Lahmacun/Lahmádžun fotorecept
Foto: cesminaz
Nepoznám v našom okolí človeka, ktorému by toto jedlo nechutilo :-)
porcií
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
1 PL |
|
0,5 dcl |
|
cca 5 dcl |
|
2 dcl |
|
42 g |
|
Mäsová zmes: | |
cca.800-1000 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
5 - 6 ks |
|
4 strúčiky |
|
1 veľký zväzok |
|
2 PL (paradajková pasta, pretlak) |
|
1 dcl |
|
2 ČL |
|
1 PL (mletá pálivá paprika tmavej farby) |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Ako prvé si pripravíme mäsovú zmes na lahmacun - je lepšie, keď postojí. Potrebujeme cca 800 g - 1 kg mletého hovädzieho mäsa. Občas zvyknem podľa možností časť hovädzieho mäsa nahradiť jahňacím/ovčím mäsom. Tá kombinácia chutí tiež výborne :-) Ďalej potrebujeme 2 stredné papriky, ja som dala aj 2 štipľavé. Ak máte, môžete dať aj menšiu kapiu pre chuť. Ďalej 1 veľkú cibuľu, 5 - 6 väčších paradajok, 4 väčšie strúčiky cesnaku a velký zväzok petržlenovej vňate. Papriky a cibuľu pokrájame na drobnučko, paradajky na malinké kocky, vňať tiež nadrobno a cesnak postrúhame. Celé poriadne rozmačkáme pomedzi prsty. Teraz pridáme ml. papriku, isot (nemusí byť), salça (hustý paradajkový pretlak), soľ a olej. Niekedy dám aj trocha mletej rasce, niektorí Turci dávajú a niektorí nie, výborné je aj "s" aj "bez" :-) Znova to poriadne premačkáme, ono tá zmes má byť šťavnatá a jemnejšia, aby sa to dalo lyžicou ľahko rozotierať. Ja som mala tentokrát to mäso dosť nahrubo pomleté, takže som zopárkrát mixla do zmesi a pridala som ešte zo 1 dl paradajkovej šťavy. Niekto zvykne tú zeleninu aj rozmixovať, ale u nás sa to krája - je krajšie, keď vidíte, čo je na tom ceste. Hotovú zmes odložíme bokom postáť, aspoň kým cesto nakysne.
-
2
Do misky dáme múku a soľ a premiešame dobre lyžicou. Pridáme olej a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukru + 42 g droždia. Zvyšných cca 5 dl (koľko múka vpije) vlažnej vody pridávame počas miesenia postupne. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré ešte nakonci pomocou múky vymiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme 1 hod. nakysnúť.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky. Mne ich vyšlo 19 ks. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka. Necháme ich 10 - 15 minút postáť, viac netreba. Len kým si prichystáme potrebné veci na pečenie :-)
-
4
Bochníček najprv rozťapkáme a následne vyvaľkáme na hrúbku 1 - 2 mm. Lyžicou všade rozotrieme cca 2 PL plnky a následne lahmacun vložíme do rozohriateho pizzamatiku a pečieme nasucho zakryté cca 5 - 8 minút. Po 4 - 5-tich minútach odokryjeme prvýkrat a skontrolujeme spodok. Pečie sa na strednom ohni, ja som piekla na 3/4. Múku,ktorá opadá ľahko odhrniete kuchynskou utierkou na okraj panvice. Prvý lahmacun zvyknem ochutnať, aby som skontrolovala, či netreba plnku ešte dochutiť :-)
-
5
Pre toho, kto pizzamatik nemá, je výborné riešenie táto druhá možnosť pečenia lahmacunu. Ja zvyknem piecť oboma spôsobmi :-) Potrebujeme na to 1 teflonovú velkú panvicu (moja má priemer 27 cm), lahmacun zvykne mať väčšinou priemer cca 25 cm :-) ale pravdaže ich môžete robiť aj menšie. Bochníček aj tu vyvaľkáme, natrieme a rukami preložíme do panvici, ktorú zakryjeme pokrievkou. Takto pečieme na strednom plameni 5 - 8 minút. Prvá kontrola je cca po 3 - 4 minútach. Asi minútku pred vybratím prvého lahmacunu zvyknem pre krajšiu farbu a aj pre chuť lyžicou kvapnuť pod lahmacun pár kvapiek oleja. Ale toto kvapkanie opakujem potom už len pri každom druhom - treťom lahmacune, keď už vidím, že je panvica celkom suchá a spodok sa už tak krásne nesfarbí :-) Ale potom už kvapnem olej hned ešte pred vložením lahmacunu a nie ako pri prvom - len pred koncom. Upečený lahmacun vyberáme na tácku s alobalom a kladieme ho stále na seba ako palacinky a prikryjeme vrch alobalom, aby zostali teplé (ale nie zaparené). Ja som každý lahmacun este posypala isotom. Takto poukladaný lahmacun za pár minút krásne zmäkne. U nás mizne rovno z panvice, kedže moji doma ho majú radi ešte chrumkavý :-) Ja mám radšej mäkký, takže si pár minutiek zvyknem počkať :-)
-
6
Lahmacun chutí najlepšie s tureckou jogurtovou držkovou polievkou, ktorá je aj u nás veľmi oblúbená :-) No najčastejšie len tak "narýchlo" sa lahmacun zapíja chladeným ayranom (turecký jogurtový nápoj). Chutí to spolu naozaj fantasticky ;-P Je to veľmi obľúbené jedlo nielen u dospelých, ale aj u detí :-), ktoré je vhodné na desiatu do práce aj deťom do školy. Prajem dobrú chuť ;-P
Krásna práca ako vždy, popis aj fotky, ukladám pre prípad, že by tí moji susedia pohostinní neboli, však ja si tvoj lahmacun rada spravím aj sama :-)) Ďakujem! Maj sa pekne :-)
No vidis @Katka zlatá :-) mala si na mňa mysliet uz skôr,recept by tu bol rychlejšie ;-)) Vies,poviem ti,ze je velmi málo fastfoodov alebo reštaurácii kde robia naozaj dobrý lahmacun :-/ Ja som jedla dokopy 3x "vonku" a z toho len 1 bol na 80% chutovo podobný Lahmacunu. Predpar mesiacmi som jedla v BA -tam este chuťovo ušiel..ale ten čo som jedla naposledy v Rakúsku v jednom fastfoode,sa opticky síce lahmacunu podobal,ale chuťovo to bolo na 100% niečo celkom iné :-/ Zahryzla som len raz a potom som to ani nezjedla..mali tomu vymysliet iné pomenovanie :-( Ale všade robia ináč a podla toho čo vravíš,tak ty si natrafila na "Lahmacun" :-) a nie na "kópiu" :-) Ja mám lahmacun tiez velmi rada a deti to tiez zbožnujú.Uz dlhšie som mala v hlave,ze sem dám recept,ale nejako to nikdy nevyslo.Robievam ho asi 3x do roka a aj vtedy je taký očakávaný a vzácny,ze nestíham fotiť ani krok :-)) Už ked začnem robit bochníčky,deti sa obšmietajú okolo a pýtajú sa kolko môže každý zjesť a ze kedy budu prvé upečené :-) Dávam im do ruky rovno z panvice,takže ani nevidím čo pečiem :-)) Kým skončím s pečením,mám na tácke ako výsledok mojej práce 5-6 lahmacunov :-/ Ale tento víkend bol taký pokojnejší,tak som to využila :-) Katuška velmi by si ma potesila,keby si recept vyskusala :-) Ale ktovie,možno budu tí tvoji nový susedia predsalen pohostinní ;-P Pozdravujem a pekny podvecer ti prajem!
Aj mne chutí takto len samotný,bez kadejakych šalatov,jogurtu či citrónu.Lahmacun ma sam o sebe vybornu chut :-) Budem rada @Katka zlatá,ak si raz najdes čas a ochutnáš.Daj potom vediet :-)
( Priznám sa, ja som si poslednú placku pokvapkala harissa omáčkou :-)) )
Ďakujem za recept. Pekný zvyšok nedele.
@Kucharka tu máš Lahmacun s jahňacím mäsom varecha.pravda.sk/recepty/lahmacun-turecka-pizza-fotorece...
Lahmatsun som k nadšení celej rodiny vyzkúšal. Časť som robil na panvici, časť v rure. Priznám sa, že na buduce budem robiť skor v rure, lebo neviem dobre preniest natretý lahmatsun na panvicu, na plech prenesiem cesto a pak natriem.
Ale mám tiež velku prozbu: je možné daako vyfiltrovať iba turecké recepty? Kurecků kuchyňu lubím a rád bysom je vyzkusal.
Ďakujem za recepty a držím place do ďalšej roboty pre nás,
Honza
p.s. Kebysi chcela byť aj na doméně turecko.cz/turecko.sk/turecko.info, ozvi sa, rád sa s Tebou domluvím ...
Vdaka pekne za tvoju odozvu, som velmi rada, že Lahmacun chutil a že sa podaril :-)
:-) Vdaka, si milý, som rada že sa ti moje recepty páčia. Čo sa týka pečenia Lahmacunu, každý si môže nájsť ten "svoj" spôsob :-) Ja robím najradšej v panvici. Vyfiltrovať len turecké recepty je jednoduché..Chod na národné kuchyňe a tam sa ti ukážu rôzne štáty / krajiny a potom zasa ťukni na "turecká kuchyňa" :-) Vyhodí ti len turecké recepty. Aj ja zbožňujem vela tureckých jedál a aj ich tu mám už zopár :-) Verím, že ta zaujme zopár. Tak isto mám stále nové recepty aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com/?m=1...
a aj na YOUTUBE :-)
Pekný deň.
P.S. zadala som do googla tú stránku čo píšeš a nenašlo to :-/ vlastne vypisuje, že tam chýba indexný súbor...