Lahmacun/Lahmádžun fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 29. augusta 2017 8:08
Ďalšie recepty »
Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept)Foto: cesminaz

Nepoznám v našom okolí človeka, ktorému by toto jedlo nechutilo :-)

19ks
porcií
5-8 min
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
1 kg
1 PL
0,5 dcl
cca 5 dcl
2 dcl
42 g
Mäsová zmes:
cca.800-1000 g
1 ks
2 ks
5 - 6 ks
4 strúčiky
1 veľký zväzok
2 PL (paradajková pasta, pretlak)
1 dcl
2 ČL
1 PL (mletá pálivá paprika tmavej farby)
podľa potreby
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme mäsovú zmes na lahmacun - je lepšie, keď postojí. Potrebujeme cca 800 g - 1 kg mletého hovädzieho mäsa. Občas zvyknem podľa možností časť hovädzieho mäsa nahradiť jahňacím/ovčím mäsom. Tá kombinácia chutí tiež výborne :-) Ďalej potrebujeme 2 stredné papriky, ja som dala aj 2 štipľavé. Ak máte, môžete dať aj menšiu kapiu pre chuť. Ďalej 1 veľkú cibuľu, 5 - 6 väčších paradajok, 4 väčšie strúčiky cesnaku a velký zväzok petržlenovej vňate. Papriky a cibuľu pokrájame na drobnučko, paradajky na malinké kocky, vňať tiež nadrobno a cesnak postrúhame. Celé poriadne rozmačkáme pomedzi prsty. Teraz pridáme ml. papriku, isot (nemusí byť), salça (hustý paradajkový pretlak), soľ a olej. Niekedy dám aj trocha mletej rasce, niektorí Turci dávajú a niektorí nie, výborné je aj "s" aj "bez" :-) Znova to poriadne premačkáme, ono tá zmes má byť šťavnatá a jemnejšia, aby sa to dalo lyžicou ľahko rozotierať. Ja som mala tentokrát to mäso dosť nahrubo pomleté, takže som zopárkrát mixla do zmesi a pridala som ešte zo 1 dl paradajkovej šťavy. Niekto zvykne tú zeleninu aj rozmixovať, ale u nás sa to krája - je krajšie, keď vidíte, čo je na tom ceste. Hotovú zmes odložíme bokom postáť, aspoň kým cesto nakysne.

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme múku a soľ a premiešame dobre lyžicou. Pridáme olej a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukru + 42 g droždia. Zvyšných cca 5 dl (koľko múka vpije) vlažnej vody pridávame počas miesenia postupne. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré ešte nakonci pomocou múky vymiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme 1 hod. nakysnúť.

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky. Mne ich vyšlo 19 ks. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka. Necháme ich 10 - 15 minút postáť, viac netreba. Len kým si prichystáme potrebné veci na pečenie :-)

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochníček najprv rozťapkáme a následne vyvaľkáme na hrúbku 1 - 2 mm. Lyžicou všade rozotrieme cca 2 PL plnky a následne lahmacun vložíme do rozohriateho pizzamatiku a pečieme nasucho zakryté cca 5 - 8 minút. Po 4 - 5-tich minútach odokryjeme prvýkrat a skontrolujeme spodok. Pečie sa na strednom ohni, ja som piekla na 3/4. Múku,ktorá opadá ľahko odhrniete kuchynskou utierkou na okraj panvice. Prvý lahmacun zvyknem ochutnať, aby som skontrolovala, či netreba plnku ešte dochutiť :-)

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pre toho, kto pizzamatik nemá, je výborné riešenie táto druhá možnosť pečenia lahmacunu. Ja zvyknem piecť oboma spôsobmi :-) Potrebujeme na to 1 teflonovú velkú panvicu (moja má priemer 27 cm), lahmacun zvykne mať väčšinou priemer cca 25 cm :-) ale pravdaže ich môžete robiť aj menšie. Bochníček aj tu vyvaľkáme, natrieme a rukami preložíme do panvici, ktorú zakryjeme pokrievkou. Takto pečieme na strednom plameni 5 - 8 minút. Prvá kontrola je cca po 3 - 4 minútach. Asi minútku pred vybratím prvého lahmacunu zvyknem pre krajšiu farbu a aj pre chuť lyžicou kvapnuť pod lahmacun pár kvapiek oleja. Ale toto kvapkanie opakujem potom už len pri každom druhom - treťom lahmacune, keď už vidím, že je panvica celkom suchá a spodok sa už tak krásne nesfarbí :-) Ale potom už kvapnem olej hned ešte pred vložením lahmacunu a nie ako pri prvom - len pred koncom. Upečený lahmacun vyberáme na tácku s alobalom a kladieme ho stále na seba ako palacinky a prikryjeme vrch alobalom, aby zostali teplé (ale nie zaparené). Ja som každý lahmacun este posypala isotom. Takto poukladaný lahmacun za pár minút krásne zmäkne. U nás mizne rovno z panvice, kedže moji doma ho majú radi ešte chrumkavý :-) Ja mám radšej mäkký, takže si pár minutiek zvyknem počkať :-)

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Lahmacun chutí najlepšie s tureckou jogurtovou držkovou polievkou, ktorá je aj u nás veľmi oblúbená :-) No najčastejšie len tak "narýchlo" sa lahmacun zapíja chladeným ayranom (turecký jogurtový nápoj). Chutí to spolu naozaj fantasticky ;-P Je to veľmi obľúbené jedlo nielen u dospelých, ale aj u detí :-), ktoré je vhodné na desiatu do práce aj deťom do školy. Prajem dobrú chuť ;-P

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist