Foto: pusta
Lahmacun je v podstate tenká placka z kysnutého cesta s pestrou zmesou mletého jahňacieho mäsa so zeleninou, petržlenovej vňate a rôznych korenín pikantnej chuti, Zobraziť celý popisLahmacun je v podstate tenká placka z kysnutého cesta s pestrou zmesou mletého jahňacieho mäsa so zeleninou, petržlenovej vňate a rôznych korenín pikantnej chuti, označuje sa tiež ako turecká pizza, avšak pripravuje sa aj v Grécku a v arabských krajinách, konzumuje sa horúca, z nápojov sa k nej podáva jogurtový Ayran a placky sa zvyknú pokvapkať citrónovou šťavou. Názov pochádza z "lame na dschun", čo v arménčine znamená mäso na cesto.
porcií
príprava
na 220 ventilátor °C
Suroviny
600 g |
|
21 g |
|
1 CL |
|
300 ml |
|
2 CL |
|
1 PL |
|
Náplň: | |
500 g |
|
1 ks |
|
2 - 3 strúčiky |
|
4 ks |
|
1/2 ks |
|
1 zväzok |
|
1/2 ks |
|
1 CL |
|
1/2 CL |
|
2 CL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
4 PL |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Do misy som dala jemne pomleté jahňacie mäso, na drobno pokrájaný cesnak, na drobno posekanú pálivú sušenú papriku, na jemno pokrájanú cibuľu,...
-
2
...pridala som na malé kocky pokrájanú čerstvú kápiu, na malé kocky pokrájané paradajky rímsku rascu, mletú škoricu, soľ,...
-
3
...sladkú mletú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie, domácu paradajkovú šťavu, posekanú petržlenovú vňať,...
-
4
...všetko som dôkladne premiešala a hotovú náplň som odložila do chladničky odpočívať, aby sa prepojili všetky chute, kým som pripravila cesto.
-
5
Do misy som preosiala múku, zmiešala so soľou, do jamky v múke som dala rozdrobené čerstvé droždie, posypala som ho cukrom, zaliala časťou vlažnej vody, ked kvások na teple vykysol - asi 15 minút, pridala som olej a zamiesila som polotuhé lesklé pružné hladké cesto za postupného pridávania zvyšnej vlažnej vody, ktoré som nechala na teple vykysnúť prikryté čistou utierkou do dvojnásobného objemu asi 1 hodinu, údaj o spotrebe vlažnej vody je orientačný, záleží od kvality a vlhkosti múky, suchá múka potrebuje viac a vlhká múka potrebuje zase menej vody.
-
6
Ked cesto vykyslo, dala som ho na dosku, nemusela som podsypávať žiadnou múkou, lebo nelepilo, z cesta som vytvarovala valec a rozdelila som ho ostrým nožom na 8 približne rovnakých častí,z každej časti som spravila bochníček, prikryla som bochníčky čistou utierkou a nechala som ich ešte 15 minút podkysnúť.
-
7
Bochníček vykysnutého cesta som položila na teflonovú foliu, rozvaľkala som ho na tenký kruh o veľkosti taniera a o hrúbke asi 1 - 2 mm, miesto vaľkania môžete vyťahovať na tenučko rukami...
-
8
...na rozvaľkaný kruh cesta som rovnomerne rozotrela náplň z mäsovej zmesi, opatrne som preniesla na rozpálený plech, ktorý som nechala rozpáliť predtým v rúre vyhriatej na 220 stupňov C...
-
9
...piekla som pri tejto teplote asi 12 - 15 minút.
-
10
Horúce Lahmacun som podávala priamo po vybratí z rúry, každý si pokvapkal citrónovou šťavou náplň podľa svojej chuti, piekla som len po jednom kuse naraz, zatiaľ som prichystala vždy dalšie na pečenie.
-
11
Lacmahun je veľmi chutné pikantné jedlo, ktoré je zložené z jemne mletého jahňacieho ev, hovädzieho mäsa, čerstvej zeleniny s výraznými koreninami a zároveň osviežujúce po citrónovej šťave, podáva sa horúce hned po vybratí priamo z pece, často sa pridáva ešte čerstvá petržlenová vňať, z nápojov sa podáva najčastejšie jogurtový nápoj Ayran, je to tradičné jedlo tureckej kuchyne, môže mať rôzne varianty s rôznou teplotou a odlišným časom pečenia, na nete je veľa výborných verzií tohoto jedla, je populárne tiež v arabských krajinách, Grécku, Arménsku a v krajinách Blízkeho Východu, predpokladá sa, že jedlo vynašli už Asýrčania aj s technikou prípravy, pôvodne sa pieklo Lahmacun v kamenných peciach.
vážim si tvoju pochvalu, potešil si ma :-)
dakujem za pochvalu a za 5*
dakujem za pochvalu receptu i za 5*
dakujem za uloženie do kk a za 5*
mňa tiež zaujímal ten názov, a dopátrala som sa.
tá prvá časť v názvej je veľmi podobná vo viacerých jazykoch:
napr. Lamm...Lahma atd, čo znamená jahňa a až arménčina vysvetľuje, že ide o mäso na chlebe, teda jahňacie mäso na chlebe
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
@marika21 nechváli iba moje recepty, a prečo vám prekáža, že chváli aj moje recepty???
ešte som nevidela, že by @marika21 niekoho recept hanila, na rozdiel od vás
asi nemáte čo iné robiť D
veľmi ma teší, že chutilo :-)
to ja dakujem tebe za vyskúšanie, za pochvalu a za skvelú správu.
Až teraz som si všimla, kde som aj komentovala recept, že ja som bola obidená. Mne to však vôbec nevadí. Kto chce odpovie komu chce. Nevidím vtom nič. Neriešim to. Pritom som recept hodnotila veľmi dobre. Kto chce chybu si nájde, aj kde nieje.
podakovala som sa ti za všetko, aj za ***** ešte 12.03.2015,
ak niekomu neodpoviem, tak to má svoj dôvod, nemusím hovoriť, aký.
predpokladám, že som ťa neobišla pod žiadnym mojim receptom, ak áno, tak nechtiac, potom mi to prepáč, prosím.
dakujem aj za tento tvoj komentár a aj za hviezdičky, o ktorých som vôbec nevedela.