Ladislav rezy fotorecept
Foto: izabella929
Recept som dostala od maďarskej FB priateľky a bol pod názvom: ,,László szelet,, trošku som si suroviny prispôsobila, ale základ zákuskov 3 medové pláty Zobraziť celý popisRecept som dostala od maďarskej FB priateľky a bol pod názvom: ,,László szelet,, trošku som si suroviny prispôsobila, ale základ zákuskov 3 medové pláty a 2 piškótové korpusy som upiekla podľa nej, len som použila menej cukru a masla.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto I medové: | |
400 g |
|
50 g domáca |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
150 g |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
Cesto II piškótové (2x): | |
4 ks |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
1 KL |
|
na špic noža |
|
Krém: | |
600 ml horúca |
|
3 PL |
|
1 KL |
|
50 g |
|
250 g |
|
3 PL |
|
2 bal |
|
1 PL |
|
Kávová poleva na vrch: | |
podľa potreby |
|
200 g |
|
Okrem toho: | |
200 ml domáci |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila medové cesto, lebo toto môže dlhšie stáť vyvaľkané a na seba uložené na papieri. Na pracovnú dosku som preosiala múku. Pridala som štipku soli. Do misy som dala cukor, masť, med, mlieko a nechala som pomaly roztopiť. Keď sa hmota roztopila celkom, pridala som sódu, škoricu a napokon už do čiastočne chladnej hmoty aj vajce a všetko som dobre premiešala. Medovú hmotu som v malých dávkach prilievala k múke a drevenou vareškou vmiešala postupne do múky.
-
2
Potom som pridala ešte smotanu a všetko som dobre vypracovala na polotuhé cesto. Rozvážila som ho na 3 rovnaké časti. Nechala som ho odpočívať pol hodinu. Zatiaľ som si pripravila krém.
-
3
V rýchlovarnej konvici som nechala zovrieť 600 ml vody. Do rajnice som dala 3 lyžice instantnej kávy a zaliala som ju vriacou vodou. Pridala som škoricu a Zlatý klas a všetko som dobre premiešala. Za stáleho miešania som uvarila hustú kašu, ktorú som nechala vychladiť v nádobe so studenou vodou.
-
4
Do misy som dala maslo, cukor a med a vymiešala som všetko spolu. Postupne som k maslovej hmote pridávala po lyžici vychladnutú kávovú kašu a dobre som mixérom vyšľahala.
-
5
Napokon som ešte pridala lyžicu vajcového likéru a dobre vymiešala do peny.
-
6
Krém som rozdelila na 4 rovnaké časti a uložila som do chladničky stuhnúť.
-
7
Pripravila som si piškótové cesto. Do misy som rozbila vajcia, pridala som cukor a vymiešala so peny. Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a v malých dávkach opatrne preosiala do cesta a veľmi zľahka premiešala.
-
8
Rúru som nechala vyhriať na 180 st. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a upravila. Pieklo sa 10 min. Pokiaľ sa pieklo prvé cesto, pripravila som si cesto aj na druhé a taktiež sa pieklo 10 min. Korpusy som nechala chladiť na mriežke.
-
9
Odpočinuté medové cesto som vyvaľkala priamo na papieri. Uložila som ich na seba, aby sa nevysušili, pokiaľ pôjdu do rúry. Medové pláty som vyvaľkala tiež na veľkosť plechu. Piekli sa 5 min, treba dávať pozor lebo sa rýchlo upečú.
-
10
Upečené som uložila i s papiermi na seba a tak som ich chladila na mriežke.
-
11
Na podnos som uložila medový plát, natrela som ho horúcim jahodovým džemom. Na džem som navrstvila krém. Na krém som položila piškótový korpus, opäť som ho natrela horúcim džemom a natrela krémom.
-
12
Takto som striedala pláty s korpusmi. Na posledný piškótový korpus som uložila posledný medový plát.
-
13
Na vrch som položila papier na pečenie, na to som uložila krájaciu dosku a na to som uložila 4 kg cukru a koláč som dala na noc do chladničky.
-
14
Druhý deň som urobila kávovú polevu a opäť som dala stuhnúť do chladničky. Práškový cukor som miešala s horúcou kávou na hustú polevu.
-
15
Horúcim nožom krájala na rezy. Prajem vám dobrú chuť.
Hneď pod úvodnými pár vetami k receptu. Ale asi je to preklep.
Veľmi pekné rezy
Autorka upravila čas potrebný na prípravu dezertu na 60 minút.
Presne tak, väčšiu cenu, ako peniaze má pre mňa radosť toho, s kým sa podelím a keď viem, če mu to chutí. Preto rád varím a pečiem pre iných.
A ty, Izabela netáraj, že k cukrárke máš ďaleko. Ty si už vynikajúca cukrárka, dokázala si to aj týmto rezom :-)
Šikulka si prvotriedna.
;-)