Kávový zákusok

Ladislav rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Recept som dostala od maďarskej FB priateľky a bol pod názvom: ,,László szelet,, trošku som si suroviny prispôsobila, ale základ zákuskov 3 medové pláty a 2 piškótové korpusy som upiekla podľa nej, len som použila menej cukru a masla.

20
porcií
60 minút
príprava
2x10 / 3x5 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila medové cesto, lebo toto môže dlhšie stáť vyvaľkané a na seba uložené na papieri. Na pracovnú dosku som preosiala múku. Pridala som štipku soli. Do misy som dala cukor, masť, med, mlieko a nechala som pomaly roztopiť. Keď sa hmota roztopila celkom, pridala som sódu, škoricu a napokon už do čiastočne chladnej hmoty aj vajce a všetko som dobre premiešala. Medovú hmotu som v malých dávkach prilievala k múke a drevenou vareškou vmiešala postupne do múky.
  2. Potom som pridala ešte smotanu a všetko som dobre vypracovala na polotuhé cesto. Rozvážila som ho na 3 rovnaké časti. Nechala som ho odpočívať pol hodinu. Zatiaľ som si pripravila krém.
  3. V rýchlovarnej konvici som nechala zovrieť 600 ml vody. Do rajnice som dala 3 lyžice instantnej kávy a zaliala som ju vriacou vodou. Pridala som škoricu a Zlatý klas a všetko som dobre premiešala. Za stáleho miešania som uvarila hustú kašu, ktorú som nechala vychladiť v nádobe so studenou vodou.
  4. Do misy som dala maslo, cukor a med a vymiešala som všetko spolu. Postupne som k maslovej hmote pridávala po lyžici vychladnutú kávovú kašu a dobre som mixérom vyšľahala.
  5. Napokon som ešte pridala lyžicu vajcového likéru a dobre vymiešala do peny.
  6. Krém som rozdelila na 4 rovnaké časti a uložila som do chladničky stuhnúť.
  7. Pripravila som si piškótové cesto. Do misy som rozbila vajcia, pridala som cukor a vymiešala so peny. Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a v malých dávkach opatrne preosiala do cesta a veľmi zľahka premiešala.
  8. Rúru som nechala vyhriať na 180 st. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a upravila. Pieklo sa 10 min. Pokiaľ sa pieklo prvé cesto, pripravila som si cesto aj na druhé a taktiež sa pieklo 10 min. Korpusy som nechala chladiť na mriežke.
  9. Odpočinuté medové cesto som vyvaľkala priamo na papieri. Uložila som ich na seba, aby sa nevysušili, pokiaľ pôjdu do rúry. Medové pláty som vyvaľkala tiež na veľkosť plechu. Piekli sa 5 min, treba dávať pozor lebo sa rýchlo upečú.
  10. Upečené som uložila i s papiermi na seba a tak som ich chladila na mriežke.
  11. Na podnos som uložila medový plát, natrela som ho horúcim jahodovým džemom. Na džem som navrstvila krém. Na krém som položila piškótový korpus, opäť som ho natrela horúcim džemom a natrela krémom.
  12. Takto som striedala pláty s korpusmi. Na posledný piškótový korpus som uložila posledný medový plát.
  13. Na vrch som položila papier na pečenie, na to som uložila krájaciu dosku a na to som uložila 4 kg cukru a koláč som dala na noc do chladničky.
  14. Druhý deň som urobila kávovú polevu a opäť som dala stuhnúť do chladničky. Práškový cukor som miešala s horúcou kávou na hustú polevu.
  15. Horúcim nožom krájala na rezy. Prajem vám dobrú chuť.