Kávový zákusok
Ladislav rezy (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Recept som dostala od maďarskej FB priateľky a bol pod názvom: ,,László szelet,, trošku som si suroviny prispôsobila, ale základ zákuskov 3 medové pláty a 2 piškótové korpusy som upiekla podľa nej, len som použila menej cukru a masla.
20 porcií |
60 minút príprava |
2x10 / 3x5 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv som si pripravila medové cesto, lebo toto môže dlhšie stáť vyvaľkané a na seba uložené na papieri.
Na pracovnú dosku som preosiala múku. Pridala som štipku soli. Do misy som dala cukor, masť, med, mlieko a nechala som pomaly roztopiť. Keď sa hmota roztopila celkom, pridala som sódu, škoricu a napokon už do čiastočne chladnej hmoty aj vajce a všetko som dobre premiešala. Medovú hmotu som v malých dávkach prilievala k múke a drevenou vareškou vmiešala postupne do múky.
- Potom som pridala ešte smotanu a všetko som dobre vypracovala na polotuhé cesto. Rozvážila som ho na 3 rovnaké časti. Nechala som ho odpočívať pol hodinu. Zatiaľ som si pripravila krém.
- V rýchlovarnej konvici som nechala zovrieť 600 ml vody. Do rajnice som dala 3 lyžice instantnej kávy a zaliala som ju vriacou vodou. Pridala som škoricu a Zlatý klas a všetko som dobre premiešala. Za stáleho miešania som uvarila hustú kašu, ktorú som nechala vychladiť v nádobe so studenou vodou.
- Do misy som dala maslo, cukor a med a vymiešala som všetko spolu. Postupne som k maslovej hmote pridávala po lyžici vychladnutú kávovú kašu a dobre som mixérom vyšľahala.
- Napokon som ešte pridala lyžicu vajcového likéru a dobre vymiešala do peny.
- Krém som rozdelila na 4 rovnaké časti a uložila som do chladničky stuhnúť.
- Pripravila som si piškótové cesto. Do misy som rozbila vajcia, pridala som cukor a vymiešala so peny. Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a v malých dávkach opatrne preosiala do cesta a veľmi zľahka premiešala.
- Rúru som nechala vyhriať na 180 st. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a upravila. Pieklo sa 10 min. Pokiaľ sa pieklo prvé cesto, pripravila som si cesto aj na druhé a taktiež sa pieklo 10 min. Korpusy som nechala chladiť na mriežke.
- Odpočinuté medové cesto som vyvaľkala priamo na papieri. Uložila som ich na seba, aby sa nevysušili, pokiaľ pôjdu do rúry. Medové pláty som vyvaľkala tiež na veľkosť plechu. Piekli sa 5 min, treba dávať pozor lebo sa rýchlo upečú.
- Upečené som uložila i s papiermi na seba a tak som ich chladila na mriežke.
- Na podnos som uložila medový plát, natrela som ho horúcim jahodovým džemom. Na džem som navrstvila krém. Na krém som položila piškótový korpus, opäť som ho natrela horúcim džemom a natrela krémom.
- Takto som striedala pláty s korpusmi. Na posledný piškótový korpus som uložila posledný medový plát.
- Na vrch som položila papier na pečenie, na to som uložila krájaciu dosku a na to som uložila 4 kg cukru a koláč som dala na noc do chladničky.
- Druhý deň som urobila kávovú polevu a opäť som dala stuhnúť do chladničky. Práškový cukor som miešala s horúcou kávou na hustú polevu.
- Horúcim nožom krájala na rezy. Prajem vám dobrú chuť.