Labužnícke špagety a la Nonna

nonna - fotkanonna, 8. novembra 2012

Grahamové špagety sú zdravšie, vhodné pre diabetikov a majú aj svoju nejakú chuť, ktorá ovšem nie je prerážajúca, silná. Tieto špagety sú pre dobré Zobraziť celý popisGrahamové špagety sú zdravšie, vhodné pre diabetikov a majú aj svoju nejakú chuť, ktorá ovšem nie je prerážajúca, silná. Tieto špagety sú pre dobré nasýtenie, zraku lahodiace, príjemné na chuť. Kľudne ich môžete servírovať aj na nedeľné či inak sviatočné stoly.

1
porcia
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 porcia cca 100 g
1 /125ml ks
1 ks alebo iný
40 g
kúsok
cca 40 g
kúsok
1 ks
1/2 KL
1 1/2 KL




Postup

  1. 1

    Špagety uvaríme a scedíme.

  2. 2

    Pokrájanú slaninu dáme vyškvariť, poprášime ju čiernym korením, pridáme na tenké kolieska nakrájanú bielu časť póru a chvíľu oprážame.

  3. 3

    K tejto zmesi pridáme očistený, na tenké plátky nakrájaný cesnak, opäť chvíľu tepelne upravujeme a nakoniec na drobné kúsky nasekanú kapustu.

  4. 4

    Keď zelenina mierne zvädne, nalejeme na ňu jogurt, pridáme na malé kúsky rozkrájaný tavený syr a nastrúhanú Borinku. Necháme rozpustiť a dobre rozmiešame na krém.

  5. 5

    Nakoniec pridáme nakrájanú zelenú v§ňať póru, kôpor a trochu osolíme. Nalejeme na pripravené špagety.

Diskusia k receptu

radulienka
Hmmm, pórik milujem a určite i tento recept vyskúšam, vďaka za recept...
stacy77777
@radox- aj tie najzvláštnejšie kombinácie chutí sa veľa krát ukážu ako veľmi dobré.... prudko mi pripomínaš komentármi istého pána @rajnicu , nie ste náhodou príbuzní???
nonna
@radulienka - obrovská vďaka! @jankavaskova - tak isto dík za pozastavenie sa a ocenenie. @radox1 - to, čo nezvládate Vy Vaším metabolizmom alebo utkvelími predstavami, ešte neznamená, že nebude chutiť iným, prípadne im to byť aj prospešné ku zdravej výžive. Neni nad kôpor ako zdravú zelinu, kapustu ako zásaditú potravinu prospešnú pre trávenie, o antioxidantoch v červenej ani nehovoriac a kúsok toho horšieho taveného syra od netaveného ako-tak zdravý organizmus musí zvládnuť. Ja Vám želám skvelú chuť k tým Vaším "naklochneninám", čo si sám najmä vykreujete, lebo kopírovať niečo nie je až také veľké umenie a najmä by som ich tu chcela zhliadnuť, zatiaľ ma to šťastie nepostretlo. @stacy777777 - naozaj PREVELIKÉ dík za obranu, si milá, ale vieš, čo si myslím? Že s takými "dobroprajníkmi a tiež odborníkmi" sa neoplatí zapodievať a strácať čas. Hlúposť, závisť sú nekonečné, vyvádzajú aj tu, viem to dobre, ale predsa si nenecháme kaziť radosť z odovzdávania si tu skúseností, nápadov a väčšinou milej, prospešnej a uznanlivej komunikácie. Všetkým mojim Varecháčom-kamošom prajem invenčným kulinárstvom a Slniečkom preplnený víkend!
irenaw
vyskúšame, najprv sme celozrnné cestoviny jedli pre zdravie a teraz nám zachutili ;-)
nonna
@irenaw - vďaka! A som rada tomu, čo si napísala. Majú svoju chuť, tak isto aj ryža Natural. Radostnú chuť k tomu!
tiginko
no neviem...samostatné suroviny super a netreba zdôrazňovať aké sú zdraviu prospešné niektoré z nich, ale mne sa tiež celkom nepozdáva táto kombinácia. Dúfam, že kvôli odlišnému názoru neukameňuješ aj mňa @nonna , jednoznačne uznávam, že každému chutí niečo iné, takže prajem dobrú chuť všetkým, ktorým toto jedlo vyhovuje . A tebe milá @nonna želám viac pozitívnych kulinárskych zážitkov, ako negatívnych pocitov z ostaných prispievateľov
slavka2012
Mila Nonna, nepochybne mas fantaziu i snahu zdravo sa stravovat, ale menej byva niekedy viac. Kapusta je zdrava, ale varenim zelenina spravidla straca zasaditu povahu a stava sa kyselinotvornou. Zdraviu prospesne bakterie v jogurte sa varom znicia a syry su, podobne ako vacsina mliecnych vyrobkov hlienotvorne. No a slanina mi velmi zdrava nepripada. Proti gustu samozrejme ziadny disputat, ale aj zo zdravych surovin sa da pripravit nezdrave jedlo. Ja osobne si myslim, ze kulinarstvo je veda i umenie zaroven, pretoze skutocni majstri kuchari poznaju vlastnosti surovin, ich kombinovatelnost, zvycajne sa tomu dlho ucia a potom na zaklade tychto poznatkov tvoria vlastne kreacie. Makrobiotici, ktori sa riadia pravidlami zdravej vyzivy tiez kombinuju presne stanovene potraviny a koreniny...ja osobne rada varim, aj sa inspirujem receptami zverejnenymi v casopisoch ci televizii a nemam pocit, ze kopirujem...paci sa mi Tvoj vyraz "naklochneniny" myslim si vsak, ze vystizne charakterizuje aj niektore z tvojich receptov, uverejnenych na vareche.
havino
@nonna , som tu už dosť dlho, ale s tvojimi receptami som sa tu ešte nestretla,tak mi nedalo a dnes ráno som si ich postupne prešla,ved som sa aj zdržala dosť dlho, ale nedá mi napísať, že žasnem nad tvojou odvahou a krativitou kuchárčiť takýmto spôsobom, máš odvahu kombinovať suroviny, ktoré málo koho napadnú dať do kopy, si veľmi zdatná aj vo verbálnom, vlastne tu na vareche písomnom prejave, kde chodíš na tie názvy? skutočne sú originálne .-) veľa z tvojích požívatín nepoznám, napr. neviem čo je sojova bielovina Brotnea a preto ani neukadám,ale určite na tvoje kreatívne recepisy,ako ich nazývaš, ani nezabudnem tak rýchlo, pre mna je novinka variť kalamáre v zelenom čaji s klinčekami , tak isto aj bryndzu zmiešať so sardinkami v paradajkovej omáčke, červenú kapustu s koprom, tiež niečo nové, nemám doma odvážných konzumentov, nuž tak nič, budem sledovať tvoje recepty nadalej a tešiť sa na každý skvost tvojho kulinárčenia, len sa raz neprekombinuj , niekedy naozaj menej je viac,ale to už podľa chuti každého
nonna
@tiginko - neviem o tom, že by som tvrdila, že mám negatívne zážitky tu na Vareche. Komentujem tie recepisy, ktoré sa mi pozdávajú, tie, čo neuznávam, obchádzam. Žiadne negatívne komenty nedávam. Tiež som netvrdila, že ide o super zdravé jedlo podľa všetkých regulí a zásad. To je koniec-koncov dosť zložité vykonať, všetko má v sebe pre aj proti, všetko si nejako odporuje. pri kombináciu surovín mi išlo o netradičnosť v prvom rade a je to recept, ktorý som robilla pred mnohými rokmi. Neznásilňujem na vyskúšanie NIKOHO. @slavka2012 - opakujem, že mi nešlo o super zdravý recepis, informácie, ktorými si ma tu poúčala poznám, o stravovaní mám prečítaných hodne kníh, dokonca som čiastočne študovala. Ano veda i umenie a ťažko vyhovieť všetkým zásadám, ako som už napísala Tiginkovi. Čo na jednej strane a pre niečo je prospešné a vyhovujúce, môže škodiť na druhej. Ani som netvrdila, že ide o tú najsprávnejšiu a najštrnejšiu prípravu. Tú nájdete napr. v Ajurvéde. Je to celkom klasické jedlo, ktoré nemá byť bežné a tuctové. A tých hrozne nezdravých potravín, je tam na jednu porciu naozaj len trocha, uškodiť nemôže. len tomu, kto sa takýmito prepcháva denne. A ani som o Tebe netvrdila, že kopíruješ. Nemôžem ,lebo Tvoje diela nepoznám . Je tu však takých plno, ale ani neviem o tom, že by som to odsúdila. Ak je recept dobrý a hlavne nejaký historický, treba uchovávať. Vraciam to tým, ktorí zapárajú, sú neskutočne múdrí a sami nie sú schopní nijakého výtvoru. Opakujem, NIKOMU nekážem skúšať to moje a ni sa namáhať s komentami. Znovu opakujem, ja sa tým recepisim, ktoré mi nejdú pod nos, vyhýbam. Komentujem len pozitívne, tie dobré dokonca vyhadzujem na FBčko a robím im ďalšiu propagáciu. Zaslúžia si to, nie som závistlivá. A čo sa týka môjho výrazu "naklochneniny" a jemu podobným, ktoré používam, platia aj pre moje "kulinárčiny", už som to viackrát použila pri svojom recepte. Nič hanlivého, ak to niekto takto chápe, je mi ľúto. Výraz bol v úvodzovkách, treba ich vedieť chápať. No a na svoju obranu teraz uvediem, aj keď som nechcela, lebo to tu zasa vyvolá dojem chválenkárstva, ale je mi to egál už teraz, že hneď so svojím prvým recepisom, ktorý som poslala do súťaže v októbri /Kalamáre v grepovo-vínnej omáčke ŠERI"/ som zabodovala a získanie uznanie u určite odborných posudzovateľov tu na Vareche. Takže negatívne mudrlantsvá, najmä ak vehementne netvrdím, že ide o tú najsprávnejšiu výživu podľa všetkých regulí a opakujem, napíš mi ju, najmä tú všeobecnú, potom smeknem klobúkom pred Tebou, ma nemôžu rozhádzať, ani odradiť, aby som prestala sem prispievať. NENÚTIM k vareniu podľa mňa!!!!
nonna
@havino - OBROVSKÁ Ti vďaka, za Tvoje uznanie, najmä za ten dlhý čas, ktorý si vlastne mne venovala. Cením si toho. Vieš, ja nemám rada bežnosti, konvenčnosti, som bývalá výskumníčka, no a takýto hľadajú, skúšajú, tvoria. Netvorím len v tejto kulinárskej oblasti. Rutina a to známe ma nebaví, neláka. Preto tá odvaha. O správnosti kombinácií som už napísala v predchádzajúcom komente, to je naozaj veľmi zložité, záleží z akého uhla pohľadu sa na to pozeráme, čo treba vziať do úvahy.....a je veľa protichodností. Tam, kde je úžasná napr. kyslá kapusta, inde môže škodiť, byť nežiadúca. nebudem rozvádzať, bolo by to na litánie. Dík aj za uznanie môjho verbálneho prejavu. Sú to aj gény, aj skúsenosti, neustále vzdelávanie a potreba obhájiť sa, nedať sa. Ľudia vedia byť protivní, mám tých skúseností z reálneho života viac než dosť, závistliví, málo kto uzná schopnosti druhému, tak ako napr. Ty. No a názvy, to je zasa ten mierny odpor k všednostiam, obyčajného je dosť, zvláštneho pomenej. Snažím sa v tom názve aj vystihnúť povahu toho jedla, jeho charakteristiku. Možno, aby boli veselšie, zaujímavejšie, pritiahli pozornosť. Čo sa mi tuším darí, ale zasa aj v tom negatívnom poňatí. Upozorním na seba a rozvášnim vášne, možno nahromadené za isté veci a potom si tu Kulinári vylievajú "žalúdky" na nás ostatných. Ja ŽIADNE NEGATíVNE ohodnotenia nepridávam. K tomu Bontrae - je to estrudovaná sójová bielkovina, čiže sójové mäso, lenže holandskej výroby a robili aj rôzne ochutenia. No a tie kalamáre v zelenom čaji, ale aj ryžu mám takto varenú, len som to sem ešte nevyhodila, vyhrali v októbri tunajšiu šúťaž. Posúdené ľuďmi od fachu, môžem byť spokojná. Prečo variť vždy len vo vode alebo klasických vývaroch? Veď možností je spústa. Ďakujem Ti naozaj, že si si ma povšimla a budeš mi venovať pozornosť aj naďalej. I keď Tvoje pomenovanie mojich kreácií "skvosty" je určite prisilné. Podaktorým tu sa určite budú ježiť nielen vlasy na hlave. A veď ani to Tvoje kurča so šľahačkovými zemiakmi nie je tak úplne bežné, no a kapustníky z kyslej kapusty si idem už aj uloižiť. Toto je papaníčko pre mňa. Som na slanosti, nie na sladkosti. A ešte, máš recht, aj ja uznávam, že v jednoduchosti je krása, mám aj také recepisy, kde nechávam vyznieť pôvodnú chuť surovín, ale tých je málo. Láka ma viac nevšedno a nevyskúšané. Popozerám si aj ja Tvoje ostatné kulinárske umenie. Maj sa a prispievaj sem! Všetko je obohatenie. Pohodový zbytok víkendu do Žiliny!
30117_1350478349 - profilový obrázok
ina
ina
Divím se zbytečným kritikám některých pisatelek. Kdo zde uveřejní recept, jistě nestojí o kritiku - co to vymyslel za patlaninu. Recept si přečtu a když mě zaujme, zapíšu si jej a vyzkouším. Mám vlastní rozum, abych vařila, co já chci. Nebývám tu často ani dlouho tento servr neznám, ale myslím si, že diskuze, jaké jsem si zde dnes přečetla , sem nepatří.Každý ať si zametá před svým prahem a ve své kuchyni. Ty ostatní si prohlédnu, ale zbytečně nehaním !Děkuji všem kuchařinkám, co si zde předávají své nápady a přeji, aby se nenechaly odradit domýšlivými chytrolínami .
beaatrix
kým človek dočíta tak milú debatu................:-))))) a čo si vlastne varila??
nonna
@ina - vďaka Ti! Moja reč, veď som to napísala aj ja. A veru sú takí, ktorí kvôli týmto neprajným a mudrlantským prejavom prestali tu uverejňovať. Ale mňa nezlomia. Máš pravdu, každý nech si kuká do svojho hrnca, čo tam klochní. Poradiť v dobrom sa dá, to berem. Veľa slnečných pozdravov a peknú nedeľu Ti prajem!!! @beaatrix - dík aj Tebe, máš recht, keď si to všetko preštuduješ aj zabudneš okolo čoho sa to vrcí. Ja sama som užasnutá, čo tento môj kulinársky počin vyvolal. Jedno je isté z toho, že zaujal. či už pozitívne alobo opačne. Maj sa aj Ty pekne a KULINÁRČENIU ZDAR!
nonna
@ina - vidím, si nová, tak len do toho a pridávaj aj ďalšie svoje kulinárske umenie. To kurča vyzerá fajn, len ja moc na mäská nie som, tak na 15%. Srdečný pozdrav do Hraníc!
nonna
@slavka2012 - ja zasa reagujem na všetko, čo sa mi objaví v komentároch a odpovedala som, aj keď nie úplne obšírne, lebo argumentov sa ešte nájde, aj čo sa týka zahlieňovania proteínmi. Takáto dávka zahlieňovať nemôže a niečo iné by tiež povedali osteoporetici....čo im kážu ortopédi. A ešte k zmene potravín pri varení na kyselinotvorné, tak potom nevarme, ušetríme čas i energie.....Ja osobne zeleninu jem predovšetkým surovú, ale pre tých s horším metabolizmom je ťažšie stráviteľná, odporúča sa prevarená. A v tomto recepise nie je siahodlho tepelne upravovaná. Aj čínska a indická kuchyňa zeleninu tepelne upravujú. Takže aj podľa zdravia si každý musí vybrať spôsob stravovania a úpravy jedla. A niečo aj oželieť. Aj úplnú živosť enzýmov a vitamínov napríklad. @sons - vďaka. Opäť zdôrazňujem, že ja som tu NIKOMU jeho recept nekritizovala záporne, nemala hlúpe poznámky, nekazila náladu a chuť do kulinárčenia. Čo sa mi nepáči, obídem bez poznámok. A pokiaľ tu budú zapárať do mňa, vždy si svoje obhájim!!! Želám krásnu dobrú chuť k obedu!
elixir
Tento recept skúsim v blízkej dobe. :) Už aj preto, koľko sa tu o tom popísalo... aj negatívna reklama je reklama, inak by som ho možno aj prehliadla... Myslím, že takéto niečo som ešte nikdy nejedla a nemám fantáziu si tie chute v mysli pospájať. Teším sa na to, keď to bude hotové. :)
@nonna neprestávaj s kreativitou... kiežby som už aj ja tak poznala chute a koreniny, aby som vedela ako na to. :) Ale možno to časom príde.
nonna
@elixir - naozaj máš pravdu, žde sa tu toho moc popísala o tomto recepise a nejde mi do hlavy, prečo akurát o tomto. Som z toho vyjavená a dúfm, že už bude tomu konec. A napísala som aj to, čo vlastne aj Ty, že aj to neprajné upozorňuje.....Vďaka Ti za uznanie a ODVAHU oprobírovať! Dúfam, že to bude pre Teba aspoň zjedietľné a nebudeš to musieť postúpiť napr. nejakému zvieratstvu. Úspešný týždeň Ti želám!
radulienka
Nechápem tieto komentáre, zase je to o tom, čo nepoznám a neviem si predstaviť, musím skritizovať. Veď väčšina receptov vzniká experimentovaním potravinami v nezvyklých variáciách. Treba vyskúšať a ak sa mi to nepozdáva predom, tak sa na to vydlabem, ale nebudem druhým znehodnocovať recepty, @Nonna pokračuj ďalej, veď vieš, že ti fandím, mne sa zatiaľ všetko páčilo, čo som vyskúšala, aby sme neprišli o tvoje kreatívne recepty, ako je kombinácia kôpor, kapusta a tavený syr. Zrovna to idem vyskúšať a teším sa na to...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia