Kysnutý slivkový koláč
Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jemná chuť cesta s acidofilným mliekom, ktoré mu dodáva
výbornú chuť. Slivky už dozrievajú, pripravte túto dobrotu
na posedenie.
40 minút príprava |
35-40 minút na 190 °C |
Postup
- Cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, rozdrobíme droždie, pridáme rozpustené maslo, acidofilné mlieko a vajcia. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť. Netrvá to dlho asi 35-40 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na dve časti. Plech 30x40 cm vymastíme maslom a preložíme naň jedno rozvaľkané cesto. V mlieku s cukrom uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného miešania vychladnúť. Ak použijeme slivky z kompótu, scedíme ich a necháme odkvapkať.
- Puding rovnomerne rozotrieme na cesto, poukladáme slivky.
- Posýpka: Rozpustené maslo, cukor a múku zmiešame spolu, prstami urobíme mrveničku, ktorou posypeme pripravený koláč. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 35-40 minút do zlatista.
- Po upečení ešte za horúca zľahka potrieme boky rozpusteným maslom alebo olejom, necháme vychladnúť. Po vychladnutí pokrájame. Dobrú chuť všetkým.