Kysnutý slivkový koláč

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jemná chuť cesta s acidofilným mliekom, ktoré mu dodáva výbornú chuť. Slivky už dozrievajú, pripravte túto dobrotu na posedenie.

40 minút
príprava
35-40 minút
na 190  °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, rozdrobíme droždie, pridáme rozpustené maslo, acidofilné mlieko a vajcia. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť. Netrvá to dlho asi 35-40 minút.
  2. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na dve časti. Plech 30x40 cm vymastíme maslom a preložíme naň jedno rozvaľkané cesto. V mlieku s cukrom uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného miešania vychladnúť. Ak použijeme slivky z kompótu, scedíme ich a necháme odkvapkať.
  3. Puding rovnomerne rozotrieme na cesto, poukladáme slivky.
  4. Posýpka: Rozpustené maslo, cukor a múku zmiešame spolu, prstami urobíme mrveničku, ktorou posypeme pripravený koláč. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 35-40 minút do zlatista.
  5. Po upečení ešte za horúca zľahka potrieme boky rozpusteným maslom alebo olejom, necháme vychladnúť. Po vychladnutí pokrájame. Dobrú chuť všetkým.