Obľúbená bylinka:
Zakvitla mi bazalka, môžem ju ešte jesť?

Jarmila Horváthová, včera 06:00     3 minúty čítania

Niektoré kvitnúce bylinky sa neodporúča konzumovať. Ako je to s bazalkou?



Foto: Shutterstock

Bazalka je skvelá bylinka, nenáročná na pestovanie a jej lístky dokážu ozvláštniť mnohé jedlá. Ak ju pestujete prvýkrát, alebo idete na dovolenku, možno sa vám stalo, že medzičasom začala kvitnúť. Listy niektorých bylín sa po tom, čo začnú kvitnúť už neodporúča jesť. Ako je to u bazalky? Patrí medzi ne či nie?

Nepatrí, ale...

Ak bazalka kvitne, neznamená to, že ju už nemôžete používať. Počas obdobia kvitnutia, nie je ani nepožívateľná, ani jedovatá. To znamená, že jej listy môžete naďalej konzumovať. Napriek tomu by ste pri kvitnúcej bazalke mali zvážiť niekoľko vecí.

Keďže rastlina bazalky v tejto fáze musí vynaložiť mimoriadne veľa energie na tvorbu kvetov, typická aróma bazalkových listov trochu slabne, bazalka v kvete chutí menej intenzívne. Často majú listy aj trochu horkú príchuť. Surové sa ich odporúča jesť len obmedzene. Horkých látok sa však zbavíte veľmi jednoducho, ak bazalku uvaríte a použijete v teplých jedlách.

Kvety bazalky sa v zásade tiež dajú jesť, ale aj tie majú často trochu horkú chuť. Pretože sú však malé lupene kvetov pekné na pohľad, môžete ich použiť na ozdobenie rôznych jedál.



Foto: Shutterstock

Základ je strihať

Aby ste si bazalku vychutnali čo najlepšie, treba jej zabrániť, aby vôbec kvitla. A to sa dá celkom jednoducho dosiahnuť tak, že bazalku budete zvrchu pravidelne strihať – a to celé stonky, nielen jednotlivé lístky, najoptimálnejšie je ich odstrihnúť tak asi 5 cm od vrchu. Nielenže tým zabránite tvorbe kvetov, ale bazalka sa strihaním aj rozkošatí.

Z odrezaných stoniek stačí potom lístky odtrhnúť a hneď použiť. Ak ju práve nemáte do čoho použiť, tak ju možno dať do mrazničky, zopár týždňov si svoju arómu dokáže udržať aj tam. Alebo ju zmixujte so soľou a olejom a dajte do malého pohárika do chladničky. Túto zmes môžete prípadne ešte obohatiť namletými orechy a strúhaným parmezánom, pripravíte si tak pesto, ktoré môžete použiť na cestoviny alebo hrianky.

Pozrite si naše video, ako pripraviť bazalkové pesto a prečítajte si aj tipy, ako dosiahnuť, aby bolo naozaj perfektné:





ANKETA: Pestujete doma bazalku?

97,9%



2,1%







Diskusia k článku










TOPlist