Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Mriežkový marhuľový koláč z kompótu

Jarmila Horváthová
magazín Varecha, piatková príloha denníka Pravda, dnes 15:00
Mriežkový marhuľový koláč z kompótu
Foto: Shutterstock

Ak si chceme v zime dopriať šťavnatý ovocný koláč, najjednoduchšie je použiť kompót. Najlepšie taký, ktorý sme si sami urobili v lete. Vynikajúci Zobraziť celý popisAk si chceme v zime dopriať šťavnatý ovocný koláč, najjednoduchšie je použiť kompót. Najlepšie taký, ktorý sme si sami urobili v lete. Vynikajúci je napríklad marhuľový, ktorý v sebe spája sladkosť aj kyslastú sviežosť.

10
porcií
20 (+ odstátie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g (T1050)
120 g studené
4 PL
1 ks
700 ml
150 g (Lučina)
1 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Múku s 1 PL trstinového cukru, so studeným maslom a žĺtkom vymiesime na hladké cesto. Z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme ju do potravinovej fólie a dáme asi 30 minút chladiť.

  2. 2

    Marhuľový kompót scedíme, marhule rozmixujeme. Na plnku zmiešame krémový syr, žĺtok a zvyšný trstinový cukor.

  3. 3

    Cesto vyberieme z chladničky, jednu tretinu cesta odoberieme, z dvoch tretín opäť urobíme guľu a rozvaľkáme do kruhu. Cestom vyložíme zľahka vymastenú tortovú formu s priemerom 26 cm.

  4. 4

    Na cesto rozotrieme plnku, na ňu navrstvíme rozmixované marhule. Z odloženého zvyšku cesta urobíme pásiky a poukladáme ich na koláč do tvaru mriežky.

  5. 5

    Cesto potrieme rozmiešaným vajíčkom a koláč pečieme 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

Diskusia k receptu