Marhuľový koláč

Kysnutý marhuľový koláč s tvarohom a mrveničkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Milovníkov kysnutých koláčov poteší tentoraz dobrota s ovocím a tvarohom.

30
porcií
30-40 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misky, pridáme zvyšok cukru, soľ, kvások a zvyšok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.
  2. Nakysnutý bochník cesta preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Pripravíme zvyšok surovín.
  3. Cesto na pomúčenej doske premiesime, rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech (30x35 cm). Marhule odkôstkujeme, prekrojíme ukladáme na cesto. Tvaroh zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, vajíčkom a nastrúhanou kôrou z citróna. Tvarohovú plnku lyžicou dávame do medzier medzi marhuľami. Pripravíme mrveničku - maslo, múku a cukor zmiešame spolu prstami a namrvíme navrch koláča. Voľné kraje cesta potrieme olejom.
  4. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov 25-30 minút. Dobrú chuť.