Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou fotorecept

novalim - fotkanovalim, 14. júla 2021. Komerčný recept.
Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou (fotorecept)
Foto: novalim

Dnes máme pre vás marhuľový kysnutý koláč bez lepku s posýpkou. Vyskúšajte náš recept, v ktorom vás detailne naučíme, ako pripraviť chutné a mäkké kysnuté cesto, ktoré využijete počas celého roka na rôzne kysnuté koláče.
Zdroj: www.novalim.sk

10
porcií
100 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Na kvások:
100 ml teplé
1/4 kocky (čerstvé)
1 ČL
Na cesto:
200 g
15 g
50 ml teplé
1 PL
1/4 ČL
1 ks
15 g zmäknutý (tuk na pečenie)
Na posýpku:
5 PL
2 PL
2 PL studené
Okrem toho:
1 ks (na potretie)
 (na posypanie)
12 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme kvások. Do menšej misky nalejeme teplé (nie horúce) mlieko, rozmrvíme doň droždie a pridáme cukor. Jemne premiešame a necháme postáť na teplom mieste aspoň 15 minút.

    Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do veľkej misy dáme všetky suroviny na cesto a pridáme k nim aj pripravený kvások.

    Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hnetačom dôkladne vymiesime hladké, mierne lepivé cesto, trvá to aj 10 minút. Zvrchu poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút.

    Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto premiesime ešte ručne na doske, cesto môže byť aj lepivé, nevadí to, nebudeme ho tvarovať.

    Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech s rozmerom približne 35×25 cm vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou a cesto doň rukou roztlačíme na hrúbku asi 1,5 – 2 cm.

    Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cesto poukladáme umyté a osušené ovocie, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte aspoň 15-20 minút.

    Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Posýpku pripravíme ručným miešaním surovín medzi dlaňami, až sa začne hmota akoby trúsiť.

    Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posýpku rovnomerne nanesieme na koláč. Okraje koláča môžeme potrieť rozšľahaným vajcom. Pečieme na 180 °C približne 20 – 25 minút.

    Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upečení koláč vyberieme a ihneď pokropíme vlažnou vodou, tak si udrží vláčnosť dlhšie. Na záver môžeme podľa chuti posypať mletou škoricou.

    Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Pěkný bezlepkový receptík. Líbí se mi posýpka s mandlovou múkou - příjemná změna i pro mě, které lepek nevadí.