Ovocný koláč
Ovocný koláč

Kysnutý koláč s ríbezľami a čučoriedkami

helena10 - bez fotkyhelena10, 27. marca 2022
Kysnutý koláč s ríbezľami a čučoriedkami
Foto: helena10

Suroviny

Kvások:
trochu (vlažné)
1 PL
1/2 kocky (čerstvé)
Cesto:
500 g
3 PL
1 KL
2,5 dl vlažné
1 ks
1/2 bal.
100 g (alebo Hera, Smetol)
Ovocie:
 mrazené
 mrazené
1 - 2 PL
1/2 bal.
Posýpka:
80 g (alebo tuk)
6 PL
6 PL (alebo polohrubá)
Okrem toho:
 na vymastenie plechu
 na posypanie plechu (alebo strúhanka)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások z trochy teplého mlieka, trochy cukru a polovice kocky čerstvého droždia.

  2. 2

    Vykysnutý kvások vlejeme do preosiatej múky premiešanej s kryštálovým i vanilkovým cukrom, soľou. Pridáme do toho vajce a teplé mlieko, v ktorom sme vymiešali roztopené maslo (Heru, Smetol). Vymiesime cesto a necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, preložíme na vymastený a múkou vysypaný pekáč 30 x 40 cm. Rozložíme naň ríbezle, čučoriedky v množstve, aké chceme. Podľa chuti pocukrujeme zmesou kryštálového a vanilkového cukru. Na vrch ovocia ešte dáme posýpku, ktorú sme si vopred pripravili z masla, cukru a múky.

  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 25-30 minút do zlatista. Každý pečie podľa svojej rúry.

  5. 5

    Vychladnutý nakrájame a pred podávaním môžeme trošku posypať práškovým cukrom.

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha