Keď sa povie kysnutý koláč, hneď si spomeniem na moje detstvo a babku, ktorá robila najlepšie kysnuté koláče. Asi ako každá babka :). Ponukám Zobraziť celý popisKeď sa povie kysnutý koláč, hneď si spomeniem na moje detstvo a babku, ktorá robila najlepšie kysnuté koláče. Asi ako každá babka :). Ponukám preto jeden výborný, ktorý môže byť s rôznym ovocím
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
| 400 g |
|
| 1 ks |
|
| 240 ml |
|
| 1 čl |
|
| 70 ml |
|
| štipka |
|
| 1/2 ks |
|
| 30 g |
|
| podľa chuti |
|
| Mrvenička: | |
|
|
|
| (alebo strúhanka) |
|
| 125 g |
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Preosejeme múku, pridáme kvások a ostatné suroviny.
- 2
Ja mám osvedčené zmes trochu premiešať, aby sa spojili suché a mokré suroviny a necháme odstáť cca 10 min.
- 3
Vymiesime cesto, poprášime trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinku.
- 4
Po vykysnutí dáme cesto do pekáča, formy, plechu,...ktorý predtým potrieme trochou oleja a cesto rovnomerne uložíme. Na cesto poukladáme čučoriedky, čerešne, jahody,...a posypeme mrveničkou. Ďalšia alternatíva môžu byť marhule a tvaroh, ev. slivky a mak
- 5
Pečieme v rúre na 170 stupňov do zlatova
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Plech je lepšie vymastiť bravcovou masťou ako olejom, cesto sa pri nanášaní tak nešmýka.
a ďakujem za pochvalu, koláč chutil každému :)