Kysnutý koláč s čučoriedkami a mrveničkou
Autor receptu: slavkabis
Keď sa povie kysnutý koláč, hneď si spomeniem na moje detstvo a babku, ktorá robila
najlepšie kysnuté koláče. Asi ako každá babka :). Ponukám preto jeden výborný, ktorý
môže byť s rôznym ovocím
12 porcií |
70 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Preosejeme múku, pridáme kvások a ostatné suroviny.
- Ja mám osvedčené zmes trochu premiešať, aby sa spojili suché a mokré suroviny a necháme odstáť cca 10 min.
- Vymiesime cesto, poprášime trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinku.
- Po vykysnutí dáme cesto do pekáča, formy, plechu,...ktorý predtým potrieme trochou oleja a cesto rovnomerne uložíme.
Na cesto poukladáme čučoriedky, čerešne, jahody,...a posypeme mrveničkou.
Ďalšia alternatíva môžu byť marhule a tvaroh, ev. slivky a mak
- Pečieme v rúre na 170 stupňov do zlatova