Jablkový závin
Jablkový závin

Kysnutý jablkový závin fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 7. februára 2022
Kysnutý jablkový závin (fotorecept)
Foto: kimlo

Doteraz som takéto veci riešil použitím kupovaného lístkového cesta, jednoduchá vec, len rozvaľkať, potrieť ľubovoľnou náplňou, zavinúť a upiecť... Zaumienil som si že Zobraziť celý popisDoteraz som takéto veci riešil použitím kupovaného lístkového cesta, jednoduchá vec, len rozvaľkať, potrieť ľubovoľnou náplňou, zavinúť a upiecť... Zaumienil som si že skúsim spôsob akým robili tieto koláče naše babky a mamy, okrem ťahanej štrúdle, na ktorú si teda netrúfam, ale aj z normálneho kysnutého cesta. Hľadanie receptu netrvalo dlho, spolieham na osvedčené a vyskúšané, tento mi padol do oka... A už teraz viem, že ho budem robiť aj nabudúce, len s rôznymi obmenami čo sa týka náplne.
Zdroj: internet

25 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
80 g
1 KL
2 ks
200 ml (12 %)
21 g čerstvé
z 1  citróna
125 g
30 g
Plnka:
1000 g čerstvé
120 g
2 bal.
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Na potretie a posypanie:
50 g
5 PL (um)




Postup

  1. 1

    V mise zmiešame múku, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Z polovice vlažnej smotany, 1 PL múčnej zmesi a droždia necháme vykysnúť kvások, ktorý potom pridáme k múke. Pridáme rozpustenú Heru s olejom, trocha si odložíme na potretie závinu. Pridáme zvyšok smotany a vypracujeme nelepivé cesto, najlepšie v kuchynskom robote, miesime aspoň 15 minút. Cesto prikryjeme a necháme v teple kysnúť asi 45 minút.

    Kysnutý jablkový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si očistíme a nastrúhame jablká a taktiež piškóty rozdrvíme alebo nastrúhame. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice, každú rozvaľkáme na dĺžku plechu na pečenie, posypeme rozdrvenými piškótami (asi do 2/3 plochy cesta), na ktoré rozotrieme nastrúhané jablká. Posypeme vanilínovým cukrom a hrozienkami. Kto chce, môže pridať nasekané orechy, škoricu, alebo použiť inú plnku. Šťava z jabĺk po stočení vsiakne do piškót, a tým ich ochutí a zvlhčí, ako aj hrozienka.

    Kysnutý jablkový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto s plnkou stočíme do závinu, konce zahneme a závin uložíme na plech s papierom na pečenie. S cestom sa dobre pracuje, nelepí sa, na plastovej podložke ho pri vaľkaní netreba ani podsýpať múkou.

    Kysnutý jablkový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na závinoch opatrne spravíme vidličkou pozdĺžne ryhy, lepšie sa v nich drží tuk a cukor, ktorým po upečení závin posypeme. Rúru si vyhrejeme na 250 °C.

    Kysnutý jablkový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Záviny natrieme zvyškom tukovej zmesi.

    Kysnutý jablkový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech so závinmi vložíme do vyhriatej rúry na 250 °C a hneď znížime teplotu na 200 °C. Pečieme do zlatista asi 25 minút. Po upečení ešte horúce potrieme zmesou roztopeného masla a tuzemáku.

    Kysnutý jablkový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.

    Kysnutý jablkový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Závin je veľmi chutný a šťavnatý, najlepší je však na 2. až 3. deň, ak sa dovtedy však nezje. Zabalený do alobalu alebo fólie vraj vydrží mäkký niekoľko dní.

    Kysnutý jablkový závin (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

zolik
S cestom sa vyborne, priam az fantasticky pracuje. Podsypavanie mukou nie je vobec treba, presne ako aj @kimlo uvadza.
Namiesto vanilkoveho som dala skoricovy cukor (1/2 balicka od Vianoc bolo treba spotrebovat?), pomlete piskoty a hrozienka namocene v Rume. Mam Rum a nie Um. Necham ho este trochu podkysnut. Ale uz teraz sa mi paci.
P.S.:Robim z 1/2 davky. Ako vzdy ked nieco skusam ?


zolik
Vyborny jablkovy zavin. Vrele odporucam!
Dakujem za recept.@kimlo ked budes robit s tymi aj inymi plnkami budem rada ak pridas foto na inspiraciu ?


kimlo
@zolik (8.2.2022 09:56)
Ďakujem za parádne foto, vidieť že sa vydaril. Samozrejme že dám vedieť aj o obmenách, najbližšie chcem s tvarohovou plnkou a višňami. Potom sem pridám foto.
olinecka
Teba mať doma aspoň na chvíľku, hahaha žartujem dávam pred Tebou klobúk dole. Parádne záviny hneď by som si dala koštovku, pozdravujem.
kvakac
Teda ja ziram jak puk na bránu. Sa nezdáš. Veru vyzerajú parádne dal by som si hneď.
1x kimlo
kimlo
@olinecka (9.2.2022 08:18)
No čo sa týka Tvojich receptov tak som naozaj amatér, všetka česť, rád sa inšpirujem najmä overenými receptami, a z tých Tvojich som už aj pár vyskúšal... :-)
kimlo
@kvakac (9.2.2022 14:00)
Len tak slúšam... ale toto mi vyšlo, bol som s týmto koláčom spokojný, cez víkend je na rade tvarohová verzia.
kimlo
@zolik (8.2.2022 09:56)
Robil som aj verziu s tvarohom a višňami, je výborný. ?



lius28
Och, recept vyzerá zaujímavo, dnes sa chystám vyskúšať 😉




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia