Kysnutý jablkový závin fotorecept
Foto: kimlo
Doteraz som takéto veci riešil použitím kupovaného lístkového cesta, jednoduchá vec, len rozvaľkať, potrieť ľubovoľnou
náplňou, zavinúť a upiecť... Zaumienil som si že Zobraziť celý popisDoteraz som takéto veci riešil použitím kupovaného lístkového cesta, jednoduchá vec, len rozvaľkať, potrieť ľubovoľnou
náplňou, zavinúť a upiecť... Zaumienil som si že skúsim spôsob akým robili tieto koláče naše babky a mamy, okrem ťahanej
štrúdle, na ktorú si teda netrúfam, ale aj z normálneho kysnutého cesta. Hľadanie receptu netrvalo dlho, spolieham na
osvedčené a vyskúšané, tento mi padol do oka... A už teraz viem, že ho budem robiť aj nabudúce, len s rôznymi obmenami čo
sa týka náplne.
Zdroj: internet
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
80 g |
|
1 KL |
|
2 ks |
|
200 ml (12 %) |
|
21 g čerstvé |
|
z 1 citróna |
|
125 g |
|
30 g |
|
Plnka: | |
1000 g čerstvé |
|
120 g |
|
2 bal. |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na potretie a posypanie: | |
50 g |
|
5 PL (um) |
|
|
Postup
-
1
V mise zmiešame múku, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Z polovice vlažnej smotany, 1 PL múčnej zmesi a droždia necháme vykysnúť kvások, ktorý potom pridáme k múke. Pridáme rozpustenú Heru s olejom, trocha si odložíme na potretie závinu. Pridáme zvyšok smotany a vypracujeme nelepivé cesto, najlepšie v kuchynskom robote, miesime aspoň 15 minút. Cesto prikryjeme a necháme v teple kysnúť asi 45 minút.
-
2
Medzitým si očistíme a nastrúhame jablká a taktiež piškóty rozdrvíme alebo nastrúhame. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice, každú rozvaľkáme na dĺžku plechu na pečenie, posypeme rozdrvenými piškótami (asi do 2/3 plochy cesta), na ktoré rozotrieme nastrúhané jablká. Posypeme vanilínovým cukrom a hrozienkami. Kto chce, môže pridať nasekané orechy, škoricu, alebo použiť inú plnku. Šťava z jabĺk po stočení vsiakne do piškót, a tým ich ochutí a zvlhčí, ako aj hrozienka.
-
3
Cesto s plnkou stočíme do závinu, konce zahneme a závin uložíme na plech s papierom na pečenie. S cestom sa dobre pracuje, nelepí sa, na plastovej podložke ho pri vaľkaní netreba ani podsýpať múkou.
-
4
Na závinoch opatrne spravíme vidličkou pozdĺžne ryhy, lepšie sa v nich drží tuk a cukor, ktorým po upečení závin posypeme. Rúru si vyhrejeme na 250 °C.
-
5
Záviny natrieme zvyškom tukovej zmesi.
-
6
Plech so závinmi vložíme do vyhriatej rúry na 250 °C a hneď znížime teplotu na 200 °C. Pečieme do zlatista asi 25 minút. Po upečení ešte horúce potrieme zmesou roztopeného masla a tuzemáku.
-
7
Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.
-
8
Závin je veľmi chutný a šťavnatý, najlepší je však na 2. až 3. deň, ak sa dovtedy však nezje. Zabalený do alobalu alebo fólie vraj vydrží mäkký niekoľko dní.
Pekne a presne si to opisala. Nebezpecny a chutny recept. Cesto uz kysne. Vsetko potrebne mam doma. Dokonca aj mlete piskoty zostali este od vianocneho pecenia.
Namiesto vanilkoveho som dala skoricovy cukor (1/2 balicka od Vianoc bolo treba spotrebovat?), pomlete piskoty a hrozienka namocene v Rume. Mam Rum a nie Um. Necham ho este trochu podkysnut. Ale uz teraz sa mi paci.
P.S.:Robim z 1/2 davky. Ako vzdy ked nieco skusam ?
A Fesak ide do rury…
Este pockam kym vychladne
Chjo, chtělo to z celé dávky a jednu nohavicu kamarádce. Takto mám jen naslintáno v technice ještě před finále. Letošní Olympiáda hadr. P.S. Vypadá identicky s origošem.
Krasavec!
Ďakujem a pochvalu, veľ i si to vážim. ?
Vďaka za nahliadnutie, tiež ho budem robiť zase a s rôznymi plnkami
Ďakujem, tiež si veľmi vážim Tvoj komentár. ?
Ďakujem za pochvalu, ešte sa len učím, záviny som doteraz robil len z lístkového, je načase to zmeniť. ?
Krásne sa Ti vydaril, ďakujem za pekné fotky, verím že bude chutiť aspoň tak ako aj mne. ?
Vďaka za nahliadnutie, je veľmi chutný a rýchlo sa veru minul..
Ďakujem, snažím sa písať recepty tak aby mohli podľa toho robiť aj začiatočníci. ?
Dakujem za recept.@kimlo ked budes robit s tymi aj inymi plnkami budem rada ak pridas foto na inspiraciu ?
Ďakujem za parádne foto, vidieť že sa vydaril. Samozrejme že dám vedieť aj o obmenách, najbližšie chcem s tvarohovou plnkou a višňami. Potom sem pridám foto.
No čo sa týka Tvojich receptov tak som naozaj amatér, všetka česť, rád sa inšpirujem najmä overenými receptami, a z tých Tvojich som už aj pár vyskúšal... :-)
Len tak slúšam... ale toto mi vyšlo, bol som s týmto koláčom spokojný, cez víkend je na rade tvarohová verzia.
Robil som aj verziu s tvarohom a višňami, je výborný. ?