Jablkový závin

Kysnutý jablkový závin (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Doteraz som takéto veci riešil použitím kupovaného lístkového cesta, jednoduchá vec, len rozvaľkať, potrieť ľubovoľnou náplňou, zavinúť a upiecť...* Zaumienil som si že skúsim spôsob akým robili tieto koláče naše babky a mamy, okrem ťahanej štrúdle, na ktorú si teda netrúfam, ale aj z normálneho kysnutého cesta. Hľadanie receptu netrvalo dlho, spolieham na osvedčené a vyskúšané, tento mi padol do oka... A už teraz viem, že ho budem robiť aj nabudúce, len s rôznymi obmenami čo sa týka náplne.

25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise zmiešame múku, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Z polovice vlažnej smotany, 1 PL múčnej zmesi a droždia necháme vykysnúť kvások, ktorý potom pridáme k múke. Pridáme rozpustenú Heru s olejom, trocha si odložíme na potretie závinu. Pridáme zvyšok smotany a vypracujeme nelepivé cesto, najlepšie v kuchynskom robote, miesime aspoň 15 minút. Cesto prikryjeme a necháme v teple kysnúť asi 45 minút.
  2. Medzitým si očistíme a nastrúhame jablká a taktiež piškóty rozdrvíme alebo nastrúhame. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice, každú rozvaľkáme na dĺžku plechu na pečenie, posypeme rozdrvenými piškótami (asi do 2/3 plochy cesta), na ktoré rozotrieme nastrúhané jablká. Posypeme vanilínovým cukrom a hrozienkami. Kto chce, môže pridať nasekané orechy, škoricu, alebo použiť inú plnku. Šťava z jabĺk po stočení vsiakne do piškót, a tým ich ochutí a zvlhčí, ako aj hrozienka.
  3. Cesto s plnkou stočíme do závinu, konce zahneme a závin uložíme na plech s papierom na pečenie. S cestom sa dobre pracuje, nelepí sa, na plastovej podložke ho pri vaľkaní netreba ani podsýpať múkou.
  4. Na závinoch opatrne spravíme vidličkou pozdĺžne ryhy, lepšie sa v nich drží tuk a cukor, ktorým po upečení závin posypeme. Rúru si vyhrejeme na 250 °C.
  5. Záviny natrieme zvyškom tukovej zmesi.
  6. Plech so závinmi vložíme do vyhriatej rúry na 250 °C a hneď znížime teplotu na 200 °C. Pečieme do zlatista asi 25 minút. Po upečení ešte horúce potrieme zmesou roztopeného masla a tuzemáku.
  7. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.
  8. Závin je veľmi chutný a šťavnatý, najlepší je však na 2. až 3. deň, ak sa dovtedy však nezje. Zabalený do alobalu alebo fólie vraj vydrží mäkký niekoľko dní.