jablkový koláč
jablkový koláč

Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 8. júna 2022
Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka (fotorecept)
Foto: olinecka

Toto cesto, v ktorom je sušené mlieko, môžete použiť na viacero spôsobov. S jablkovou, makovou, tvarohovou, orechovou náplňou alebo aj na buchty na pare. Vhodné pohostenie aj pre náročných.

50 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1,5 hrnčeka (1 hrnček = 3 dl)
1,5 hrnčeka
1 ks
2 ks
300 ml vlažná
4 PL
1 kocka
3 PL
2 ČL (alebo podľa chuti)
130 g rozpustené
Jablková plnka:
5-6 ks
podľa chuti
podľa sladkosti jabĺk
1 hrsť (nemusia byť)
z 1/2 citróna
Na potretie koláča:
 rozpustené
Na posypanie koláča:
Na buchty:
 (alebo mletý mak s cukrom)
 rozpustené (na poliatie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo vlažnej vode rozmiešame sušené mlieko, v troche rozdrobíme čerstvé droždie s 1 ČL cukru a necháme nakysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, žĺtky, vajíčko, kvások, rozpustené maslo a zbytok mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň 1 hodinu.

    Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým pripravíme jablkovú plnku. Nastrúhame jablká, pofŕkame citrónovou šťavou, pridáme hrsť sušených hrozienok, cukor, škoricu a premiešame.

    Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na tri časti. Jednu časť rozvaľkáme, prenesieme pomocou valčeka na vymastený plech (28x39 cm), rozložíme jablkovú plnku. Druhú časť cesta tiež rozvaľkáme a plát položíme na plnku, zľahka pritlačíme.

    Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tretí diel cesta rozvaľkáme, pokrájame a do stredu každého kúska cesta dáme lekvár. Vytvarujeme buchty.

    Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Buchty a koláč necháme na teplom mieste aspoň 15 minút kysnúť. Koláč pred vložením do rúry potrieme rozpusteným maslom. Buchty dáme na paru na 10 minút.

    Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pred vložením koláča do rúry stiahneme na 180 stupňov, vložíme koláč a pečieme 30-35 minút do zlatista. Po upečení za horúca potrieme rozpusteným maslom.

    Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pred podávaním pokrájame a posypeme práškovým cukrom.

    Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A ešte jedna dobrota - buchty na pare s maslom, makom a práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

zahra
Spomienky na moju drahu babku, ked vonu jablkoveho kolaca sme citili uz od branky a isli sme si nohy dolamat, aby sme boli hned v kuchyni.Kazdej generacii najviac chuti vsetko babkine, tak raz aj ja budem tou rozpravkovou, co vsetko robila najlepsie.:)))
olinecka
@zahra (9.6.2022 06:30) veru babka piekla najlepšie koláče na svete. Za socializmu to bolo s mliekom Sunar pre dojčatá. To bola preveľká, dobrota. Ďakujem, že si si urobila čas na nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči.

haji
Pěkný, variabilní receptík, podrobný postup, chutné fotečky. S radostí bych ochutnala tvůj kysnutý jablkový koláč aj buchty na pare, milá @olinecka. Děkuji za sdílení. Krásný den!
garanco
Olinecka, už dlhšie používam sušené mlieko (ako píšeš, spomienka na Sunar z dôb minulých) pri príprave kysnutého cesta. Aby bolo čo najmenej roboty, mlieko preosievam
priamo do múky a droždie rozrábam vo vlažnej vode, má to výhody, keď nie je doma dosť mlieka.
Nalákala si ma na ten koláč, vonia až k nám :-)) !