Kyslá kapusta zdravo konzervovaná-nesterilizovaná

darina11 - fotkadarina11, 8. januára 2010

Kyslú kapustu mám veľmi rada,ale tá pracná príprava okolo tej naloženej do suda,alebo keramického súdka a ešte ďalšia starostlivosť okolo nej mi vadila. Raz Zobraziť celý popisKyslú kapustu mám veľmi rada,ale tá pracná príprava okolo tej naloženej do suda,alebo keramického súdka a ešte ďalšia starostlivosť okolo nej mi vadila. Raz som našla jeden článok ako pripraviť kyslú kapustu v 7 dcl. pohároch bez sterilizácie.Vyskúšala som to a neľutujem.Keď chcem niečo variť z kyslej kapusty len zajdem do pivnice donesiem si pohár s kapustou a mám to bez problémov.

12 poh.
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

10 kg
300g
100g
20 ks.
1 PL
1 ČL
200g
60 ks
12ks




Postup

  1. 1

    Z opláchnutej a očistenej kapusty vykrojíme hlúbik,kapustu nastrúhame na jemné prúžky.Dáme do veľkého hrnca a pridáme soľ zmiešanú s koreninami. Dôkladne premiešame a utláčame. Počkáme kým sa vytvori šťava.

  2. 2

    Na spodok pohárov dáme plátok chrenu,plátok jablka a 4-5 zrniečok kukurice.Potom plníme poháre do 3/4 a tiež utláčame (napr.lyžicou) Kapustu musí prekrývať šťava .Ak nie je musíme pridať prevarenú vlažnú vodu. Pevne zavíčkujeme (nové víčka) a poháre poukladáme do plechu na pečenie,lebo v priebehu kysnutia spod víčka vytečie trochu šťavy. Zakryjeme dekou,aby poháre boli v tme a dáme na relatívne teplé miesto.

  3. 3

    Po 10-12 dňoch odložíme na chladné miesto kde sa víčka vtiahnu. Na ktorých víčko nebude vtiahnuté použijeme skôr. Môže to byť kôli zlému uzavretiu,alebo že sme dali kapusty viac ako do 3/4. Takto zavarená kyslá kapustavydrží vo vynikajúcom stave do nasledujúcej sezóny.

Diskusia k receptu

cokomilka
Zaujímavé, znie to zdravo. vyskúšam na malom množstve túto zimu.
darina11
Cokomilka! Som rada, že Ťa zaujal môj recept.Ja dávam hrubšie plátky chrenu,jeden na spodok pohára a jeden na vrch na utlačenú kapustu(zabudla som.) Držím palce,aby sa podarila.
katamama
darina11tvoj recept na kyslú kapustu ma zaujal. V jeseni až bude v obchode zimná kapusta to vyskúšam. Niekde na internete som sa stretla s podobným receptom ale naložená kapusta sa sterilizovala. Nuž vyskúšam asi obe spôsoby aby som vedela porovnať.
zabiatko66
No tento receptík na kapustičku sa mi veľmi páči. Akurát tento týždeň ideme tlačiť kapustu. Tak si odložím 1-2 hlavy a určite toto vyskúšam.
darina11
Zabiatko vyskúšaj a nebudeš ľutovať.Ja už kyslú kapustu ináč nebudem robiť,taká som s ňou spokojná.
darina11
Jancinkin, ďakujem aj po roku za priaznivú odozvu na môj recept.Práve dnes odkladám takto vykysnutú kapustu do pivnice.
andie29
Tento recept na kyslú kapustičku ma oslovil, len sa chcem opýtať, či tam musí isť ta kukurica? Chystám sa ho vyskúšať :-)
darina11
Andie,ja som tento rok tiež nedala kukuricu,lebo som nemala.Nekoštovala som ju síce,lebo som ju hned´po vykysnutí dala do pivnice,ale nemalo by to podľa mňa mať veľký vplyv na chuť kapusty.
darina11
Marika,moja už desiaty deň kysne.Musí sa aj Tebe podariť.Toho roku som dala viac soli.Takže som tiež zvedavá aká bude.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia