Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Kváskový špaldový chlieb s rozkvasom fotorecept

violeta - fotkavioleta, 10. februára 2021
Kváskový špaldový chlieb s rozkvasom (fotorecept)
Foto: violeta

Výborný, ľahučký chlieb, inšpirovala som sa receptom od Mykola Nevrev.
Zdroj: http://lievitomadre.sk/2021/01/27/spaldovy-chlieb-s-kvaskom-lievito-madre/

40 minút
na 250-200 °C

Suroviny

Rozkvas:
100 g
100 g
50 g
50 g
Chlieb:
450 g
50 g
100 g
200 g
11 g
1 ČL
30 g
Na vysypanie ošatky:
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    9:00-rozkvas: Kvások, vodu a múku zmiešam. V uzatvorenej nádobe nechám kvasiť 4-5 hodín. Tu sú múky, ktoré používam:

    Kváskový špaldový chlieb s rozkvasom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    13:00-fermentolýza: Zmiešam rozkvas, pivo, vodu a múku na rýchlostnom stupni 1, len toľko, aby nebola suchá múka. Nechám 30 minút postáť.

  3. 3

    13:30 Primiešam soľ, trstinovú melasu a olivový olej. Premiesim na rýchlostnom stupni 2, pokiaľ nevznikne pekné kompaktné cesto, nie dlho. Špalda sa nemá dlho miesiť! Nechám kysnúť 3 hodiny, počas ktorých 1-2x cesto preložím. Ak je v miestnosti chladno, nechám kysnúť vo vypnutej rúre.

    Kváskový špaldový chlieb s rozkvasom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    16:30 Stočím do ošatky, poprášim múkou a prekryjem. Nechám kysnúť pri izbovej teplote 1 hodinu, alebo znova v rúre. Potom uložím na noc do chladničky (6 °C). Alebo sa môže nechať kysnúť 2,5-3 hodiny pri izbovej teplote a hneď piecť.

    Kváskový špaldový chlieb s rozkvasom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečiem v liatinovom hrnci na funkcii teplovzduch. 20 minút pri 250 °C prikrytý a 20 minút odokrytý pri 200 °C. Pred pečením narežem a postriekam vodou. Po upečení nechám poriadne vychladnúť na mriežke.

    Kváskový špaldový chlieb s rozkvasom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Je to výborný chlieb, ľahučký, nadýchaný, kôrka chrumkavá 😋

    Kváskový špaldový chlieb s rozkvasom (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Chlieb a pečivo, Pečené

Diskusia k receptu

evanaaa
Ten chlebík ma očaril, krásny na pohľad, verím, že aj taký chutný ako vypadá....rada by som z neho ochutnala, lebo ja ho robiť nebudem, pre mňa kváskovanie vysoká škola, skláňam sa pred každým, kto takýto chlebík upečie.
violeta
Ďakujem pekne, som rada, že ste sem nahliadli a venovali mi pár riadkov 😊
Pečiem kváskový chlieb už dlhšie, ale tento ma dostal. Je naozaj výborný, oplatí sa vyskúšať originál, alebo jeho obmeny. Prajem príjemný večer 😊