Makový závin
Makový závin

Kváskový makový závin fotorecept

siisa - fotkasiisa, 22. apríla 2017
Kváskový makový závin (fotorecept)
Foto: siisa

Nemám recept na žiadny svoj odskúšaný závin, preto som opäť poprezerala rôzne stránky na internete a prečítala aj veľa diskusií a z toho vznikol tento recept. Prerobila som recept, kde boli použité kvasnice na kváskový.

45 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Pšeničný kvások:
1 PL
80 g
100 ml vlažná
Cesto:
210 g
30 g
30 g
3 PL
1 ks
1 ks
50 ml vlažné
Plnka:
 mletý
 malé
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer si vyrobíme pšeničný kvások. Teda ak chceme piecť v sobotu, musíme začať v piatok večer. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 80 g pšeničnej polohrubej múky a 100 ml vlažnej vody. Riadne vymiešame. Nesmie to byť hustá konzistencia. Ak je, pridáme ešte vodu. Necháme pri izbovej teplote až do rána prekryté fóliou. Do rána nám kvások vykvasí.

  2. 2

    Ráno zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme vykvasený kvások a všetky ostatné ingrediencie. Vymiesime cesto. Miesime a aspoň 15 minút. Robot vypneme a skúsime cesto. Ak je cesto ešte riedke, pridávame opatrne po lyžiciach múku. Opäť premiesime a dáme do plastovej misy, ktorú sme povytierali olejom.

    Kváskový makový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Misu prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 3 hodiny. Môžeme si pripraviť plnku. Urobme si ju podľa vlastnej chuti. Nakoniec ju musíme medzi prstami nadrobiť na jemno.

    Kváskový makový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom cesto vyklopíme buď na pomúčenú dosku, alebo na pracovnú dosku pomastenú olejom. Začiatočníkovi odporúčam na pomúčenú dosku.

    Kváskový makový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyvaľkáme. Pozor, aby sme nepovytláčali všetky bublinky. Ja som ho vyťahovala na pracovnej doske rukami. Ale pokojne si pomôžte aj valčekom.

    Kváskový makový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cesto nebudeme plnku natierať, ale budeme ju tam sypať. Cesto je veľmi krehké, narobili by sme si tam diery. Takže obsypeme celú plochu cesta. Nakoniec iba veľmi zľahka z opakom lyžice plnku zarovnáme.

    Kváskový makový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom stočíme a prenesieme na plech.

    Kváskový makový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prekryjeme fóliou a necháme hodinu odpočívať. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Po hodine potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme špáradlom a dáme piecť.

    Kváskový makový závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme 15 minút na 200 °C a dopečieme 30 minút na 180 °C.

    Kváskový makový závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po vychladnutí môžeme krájať.

    Kváskový makový závin (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

53 komentárov k receptu
Krásná práce, voňavý kváskový makový závin bych hned ochutnala. Jsi šikulka! Máš návod jak to vydržet, než vychladne? Mávám!
Totálna pecka milá Siisa.Recept sa mi veľmi páči,manžel je "makoholik" tak mám preňho "zdravšiu"verziu makovníka.Len pridávaj viac takýchto receptov ja si ešte neviem tak premeniť recept z kvasníc na kváskový.Určite skúsim a dám vedieť:-)
Apropo:Robila som tvoj kváskový mazanec.Bol VÝBORNÝ...Mala som ho v hranatej forme,tak mi držal aj tvar:-D Len foto som nestihla dať,tak keď ho budem robiť nabudúce,určite odfotím:-)Pekný zvyšok víkendu.
@Siisa

Kváskovanie je tak trocha umenie a treba mu dobre rozumieť, aby sa dostavil výsledok. Tento tvoj závin celkom postráda kvalitu, kváskovať môže každý, ale nie všetci to vedia robiť kvalitne. Ak výsledok nie je dobrý, potom sa nie je čím chváliť. Priložená fotka zobrazuje môj kváskový makovník, nechválim sa, ale predsa, iný level hodný zverejnenia.



@Jack (22.4.2017 19:57)

Ani nevieš milá @Jack , ako sa teším, že sa ti v tom kváskovaní darí :) ďakujem, že sem prídeš a dáš mi vedieť :) Držím palčeky nech sa aj naďalej darí :)
@Staflik (22.4.2017 20:47)

No ahoj kamoška, verila som, že sa ešte ukážeš pri mojich receptoch. Nesklamal si ! Je pravda, že nie som nijaký odborník, dokonca nemám ani výučný list kuchára, či pekára :) Nikdy a nikde som sa tak neprezentovala. V kváskovaní sa mám toho ešte veeeeľa čo učiť ! A teším sa na to ! Ale toto je verejný portál a o uverejnení receptu nerozhoduješ ty. A čo sa týka tvojho závinu, je to fakt úplne iný level, presne ako píšeš. Okolo celého maku ho máš trochu "zdrcnutý" a v strede je nedopečený, lebo vzduchové bublinky sú sploštené, keďže po krájaní sa nedali do pôvodného guľatého tvaru. Ale v pohode, zato ešte chutiť môže dobre. Veď pri kváskovaní sa aj majstrovi občas neporarí, lebo ako píšeš, kváskovanie je fakt umenie. Ďakujem za komentár a napíš aj na budúce :)
Pekný makovník.Ja keď pečiem závin tak praskne a vytečie plnka,najmä kakaová aj keď popichám závin.Kde je chyba,kto poradí.Ďakujem.
@Kutala (23.4.2017 10:26)

Presne som sa na toto pýtala mojej starkej keď som ho išla piecť, že čo mám urobiť, aby nepraskol. Tak mi dala radu : Cesto musí dobre vykysnúť, potom treba záviny naplniť a naplnené potrieť trošku olejom a nechať aspoň 20 - 30 minút zasa kysnúť na plechu. Potom potrieť rozšľahaným vajcom a piecť. Piecť by sa nemalo na vysokej teplote, lebo vtedy tiež zvyknú prasknúť. Dala som si záležať, hlavne na tom aby nakyslo, lebo som mala cesto dosť tenké. A upiekol sa super, nepraskol. Skús, za pokus to stojí vyskúšať. Ďakujem za komentárik :)
@Gladiola (23.4.2017 10:46)

Pozri, ty si ho jedla alebo ja ? Mne chutil, a v kuchyni je dôležité či nám chutí a až potom ako to vyzerá. A ten môj závin sa mi začína čím ďalej tým viac páčiť. A že sa tebe nepáči ? Tvoj problém.
@Lenuckaaa (23.4.2017 12:11)

Oooo, teším sa , že spoznám ďalšie nicky povytvárané jednou osobou, lebo neverím, že by tu bolo toľko zakomplexovaných ľudí na VARECHE. Milujem ganec. Tebe nechutí ? verím, lebo si ho neskúsila. A ani nikdy neskúsiš. Lebo len kvákať vieš.
@Siisa (23.4.2017 12:41)

Ach @Siisa , nemaj obavy, svoj názor mi nerobí problém odprezentovať pod mojím nickom, na to si nepotrebujem vytvárať ďalšie. Ale ako sa zdá, aj iní vedia posúdiť kvalitu ponúknutého jedla.
@Staflik (23.4.2017 13:04)

Inak po pravde som na teba vôbec nemyslela, typovala som, že ty by si sa za ženské nicky neschovával. Kvalita ponúkaného jedla sa dá posúdiť hlavne, že ho okoštuješ a nie že naň pozeráš :)
Ďakujem Ti milá @siisa za ďalší kváskový recept, keď sa ohlási niekto z rodiny, vyskúšam, pre nás by to bolo veľa a po tej dvojoslave sa snažíme teraz trochu postiť, lebo nás čaká ešte v máji svadba, aby sme sa zmestili so šiat (teda, ja ich ešte nemám kúpené, ale aj to bude ☺).
@Danda3 (28.4.2017 07:43)

To sú pekné udalosti v rodine a ako píšeš, treba sa na ne patrične pripraviť :) Aaaale neboj, ak bude na svadbe dobrá nálada, vyskáčete všetko a ani pôst nebudeš potrebovať :) Tak dobrú zábavu želám :)
Dnes bol na rade tvoj super makovník milá Siisa.Je úplne že najsamlepší.S cestom sa robilo výborne,a po upečení je ako páperie.Ale zvýšila som múku a urobila som dva.Aj orechový.No samozrejme,že tým pádom som si musela zvýšiť gramáž aj ostatných surovín.Takže tento závin bude u nás častejšie.Vďaka za skvelý recept.


@Jack (8.5.2018 15:14)

Nemám na toto slov ty jedna šikovnica šikovná :) Máš ich úžasné. Ďakujem ti , že sa prídeš pochváliť so svojimi prekrásnymi výtvormi, veľmi si to vážim ♥
@Kimlo (8.5.2018 15:25)

Určite vyskúšaj.Stojí to za to.Ja som si zvýšila gramáž múky do rozkvasu som dala 100 g.A do surovín tiež o 100 g viac.Tým pádom aj maslo a cukor som dvihla na 50 g.
Chcela som mať dva tak preto;) Sú jemnučké ako pavučinka.Siisa je zárukou kvality,jej receptom verím.Doposiaľ ma ani jeden nesklamal.

Pridaj komentár k receptu: