Kváskový makový závin fotorecept
Foto: siisa
Nemám recept na žiadny svoj odskúšaný závin, preto som opäť poprezerala rôzne stránky na internete a prečítala aj veľa diskusií a z toho vznikol Zobraziť celý popisNemám recept na žiadny svoj odskúšaný závin, preto som opäť poprezerala rôzne stránky na internete a prečítala aj veľa diskusií a z toho vznikol tento recept. Prerobila som recept, kde boli použité kvasnice na kváskový.
na 200/180 °C
Suroviny
Pšeničný kvások: | |
1 PL |
|
80 g |
|
100 ml vlažná |
|
Cesto: | |
210 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
50 ml vlažné |
|
|
|
Plnka: | |
mletý |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malé |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Večer si vyrobíme pšeničný kvások. Teda ak chceme piecť v sobotu, musíme začať v piatok večer. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 80 g pšeničnej polohrubej múky a 100 ml vlažnej vody. Riadne vymiešame. Nesmie to byť hustá konzistencia. Ak je, pridáme ešte vodu. Necháme pri izbovej teplote až do rána prekryté fóliou. Do rána nám kvások vykvasí.
- 2
Ráno zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme vykvasený kvások a všetky ostatné ingrediencie. Vymiesime cesto. Miesime a aspoň 15 minút. Robot vypneme a skúsime cesto. Ak je cesto ešte riedke, pridávame opatrne po lyžiciach múku. Opäť premiesime a dáme do plastovej misy, ktorú sme povytierali olejom.
- 3
Misu prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 3 hodiny. Môžeme si pripraviť plnku. Urobme si ju podľa vlastnej chuti. Nakoniec ju musíme medzi prstami nadrobiť na jemno.
- 4
Potom cesto vyklopíme buď na pomúčenú dosku, alebo na pracovnú dosku pomastenú olejom. Začiatočníkovi odporúčam na pomúčenú dosku.
- 5
Cesto vyvaľkáme. Pozor, aby sme nepovytláčali všetky bublinky. Ja som ho vyťahovala na pracovnej doske rukami. Ale pokojne si pomôžte aj valčekom.
- 6
Na cesto nebudeme plnku natierať, ale budeme ju tam sypať. Cesto je veľmi krehké, narobili by sme si tam diery. Takže obsypeme celú plochu cesta. Nakoniec iba veľmi zľahka z opakom lyžice plnku zarovnáme.
- 7
Potom stočíme a prenesieme na plech.
- 8
Prekryjeme fóliou a necháme hodinu odpočívať. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Po hodine potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme špáradlom a dáme piecť.
- 9
Pečieme 15 minút na 200 °C a dopečieme 30 minút na 180 °C.
- 10
Po vychladnutí môžeme krájať.
- 2
Kváskovanie je tak trocha umenie a treba mu dobre rozumieť, aby sa dostavil výsledok. Tento tvoj závin celkom postráda kvalitu, kváskovať môže každý, ale nie všetci to vedia robiť kvalitne. Ak výsledok nie je dobrý, potom sa nie je čím chváliť. Priložená fotka zobrazuje môj kváskový makovník, nechválim sa, ale predsa, iný level hodný zverejnenia.
Milá @Haji , s týmto má asi každý problém...ani u nás to nie je inak :D Ďakujem za milý komentár :)
Milá @Terinka55 , hlavne ma to baví, len času keby bolo viac :) Ďakujem :)
Milá @Mitzy , ďakujem ti veľmi pekne :) Aj ty máš pekné recptíky, teším sa že chceš kváskovať :) Už sa neviem dočkať, kedy začneš :)
Hahahaha, výborne, môže prebehnúť výmena. Mne sa ten tvoj steak veľmi páči :)
Ďakujem @Cesminaz , ešte som si to na tvojich foto nevšimla :)
Milá @Kapucinka ,neboj sa na všetko príde postupne rad, mám podobný problém s časom :) Držím palce :)
Ani nevieš milá @Jack , ako sa teším, že sa ti v tom kváskovaní darí :) ďakujem, že sem prídeš a dáš mi vedieť :) Držím palčeky nech sa aj naďalej darí :)
No ahoj kamoška, verila som, že sa ešte ukážeš pri mojich receptoch. Nesklamal si ! Je pravda, že nie som nijaký odborník, dokonca nemám ani výučný list kuchára, či pekára :) Nikdy a nikde som sa tak neprezentovala. V kváskovaní sa mám toho ešte veeeeľa čo učiť ! A teším sa na to ! Ale toto je verejný portál a o uverejnení receptu nerozhoduješ ty. A čo sa týka tvojho závinu, je to fakt úplne iný level, presne ako píšeš. Okolo celého maku ho máš trochu "zdrcnutý" a v strede je nedopečený, lebo vzduchové bublinky sú sploštené, keďže po krájaní sa nedali do pôvodného guľatého tvaru. Ale v pohode, zato ešte chutiť môže dobre. Veď pri kváskovaní sa aj majstrovi občas neporarí, lebo ako píšeš, kváskovanie je fakt umenie. Ďakujem za komentár a napíš aj na budúce :)
Aká nepriateľská rétorika, stačí pomenovať veci pravým menom a hneď sa zmeníš. Nič to, fakty sú fakty, tvoj závin nie je hodný prezentovania, je to obyčajný kváskový nepodarok.
Vidím, že tento koment si mal už dve hodiny dopredu napísaný :D
Namiesto prisluhovania s kamoškami a písania vtieravých komentárov sa zatvor do kuchyne a trénuj, potom sa dostavia výsledky.
Stále melieš dokolečka to isté, ale daj ešte nejakú inú radu, ešte nejdem spať :)
Vitaj, klepač kuracích pŕs, radšej sa nauč upravovať mäso a nemudruj pod vecami, ktorým ani troška nerozumieš.
Ďakujem veľmi pekne :)
Hmmm, ale ako chutí :P
No neviem, chutné kysnuté cesto musí byť poriadne vykysnuté, to je základ a tebe to akosi nevyšlo.
Ani opakovaný vtip už nie je vtipom....daj niečo iné. Alebo pridaj sem ako to tebe kysne moja !
Moja, čo tak priznať si nedpodarok? Aj to sa v kuchyni stáva.
Presne som sa na toto pýtala mojej starkej keď som ho išla piecť, že čo mám urobiť, aby nepraskol. Tak mi dala radu : Cesto musí dobre vykysnúť, potom treba záviny naplniť a naplnené potrieť trošku olejom a nechať aspoň 20 - 30 minút zasa kysnúť na plechu. Potom potrieť rozšľahaným vajcom a piecť. Piecť by sa nemalo na vysokej teplote, lebo vtedy tiež zvyknú prasknúť. Dala som si záležať, hlavne na tom aby nakyslo, lebo som mala cesto dosť tenké. A upiekol sa super, nepraskol. Skús, za pokus to stojí vyskúšať. Ďakujem za komentárik :)
Pozri, ty si ho jedla alebo ja ? Mne chutil, a v kuchyni je dôležité či nám chutí a až potom ako to vyzerá. A ten môj závin sa mi začína čím ďalej tým viac páčiť. A že sa tebe nepáči ? Tvoj problém.
Milá @Siisa , dávaš radu @Kutal e, aby závin nepraskol, ale tebe nepraskol z dôvodu nedostatočného - žiadneho vykysnutia, tebe nemalo čo prasknúť, je to ganec.
Oooo, teším sa , že spoznám ďalšie nicky povytvárané jednou osobou, lebo neverím, že by tu bolo toľko zakomplexovaných ľudí na VARECHE. Milujem ganec. Tebe nechutí ? verím, lebo si ho neskúsila. A ani nikdy neskúsiš. Lebo len kvákať vieš.
Ach @Siisa , nemaj obavy, svoj názor mi nerobí problém odprezentovať pod mojím nickom, na to si nepotrebujem vytvárať ďalšie. Ale ako sa zdá, aj iní vedia posúdiť kvalitu ponúknutého jedla.
Inak po pravde som na teba vôbec nemyslela, typovala som, že ty by si sa za ženské nicky neschovával. Kvalita ponúkaného jedla sa dá posúdiť hlavne, že ho okoštuješ a nie že naň pozeráš :)
Za málo, tiež prajem pekný deň.
Proč tedy ten iný level nedáš na Varechu s celým receptem?! Je možné, že to co říkáš i komplet celé uvidíme. Pouvažuj, kváskových receptů není nikdy dost. Proč neukázat všechno co s kváskem umíš?!
Súhlasím s Haji, už minule som to tu chcela napísať. @Staflik , pridaj aj ty recept na kváskový makovník s fotopostupom a porovnáme ;-)
To sú pekné udalosti v rodine a ako píšeš, treba sa na ne patrične pripraviť :) Aaaale neboj, ak bude na svadbe dobrá nálada, vyskáčete všetko a ani pôst nebudeš potrebovať :) Tak dobrú zábavu želám :)
Woooooow, milá @Jack , tak klobúk dolu....máš ho nádherný !!! Ďakujem ti , že si ho vyskúšala a že si pridala foto. Veľmi si ma potešila. Šikovnica si !
Tak tie sú ukážkové! Makové a jablkové ľúbim, asi to vyskúšam... ;-)
Krasavice mezinárodní, závinové!! Jsi šikulka,milá @Jack , krásná práce a určitě chutná, jemné je aj foto!
Nemám na toto slov ty jedna šikovnica šikovná :) Máš ich úžasné. Ďakujem ti , že sa prídeš pochváliť so svojimi prekrásnymi výtvormi, veľmi si to vážim ♥
Určite vyskúšaj.Stojí to za to.Ja som si zvýšila gramáž múky do rozkvasu som dala 100 g.A do surovín tiež o 100 g viac.Tým pádom aj maslo a cukor som dvihla na 50 g.
Chcela som mať dva tak preto;) Sú jemnučké ako pavučinka.Siisa je zárukou kvality,jej receptom verím.Doposiaľ ma ani jeden nesklamal.
Ďakujem Hajinka.Ja ešte vrch po upečení potriem cukrovou vodou a zakryjem igelitom.Krásne zmäknú a ostanú lesklé.
Ja ďakujem za recept milá Siisa.Tento je proste TOP.❤❤❤
Ďakujem, že si vyskúšala tento môj recept a že chutilo. Tiež ho teraz robím s Lievito Madre. Vtedy som si sama vyrábala pšeničný kvások z ražného.