Makový závin

Kváskový makový závin (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Nemám recept na žiadny svoj odskúšaný závin, preto som opäť poprezerala rôzne stránky na internete a prečítala aj veľa diskusií a z toho vznikol tento recept. Prerobila som recept, kde boli použité kvasnice na kváskový.

45 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer si vyrobíme pšeničný kvások. Teda ak chceme piecť v sobotu, musíme začať v piatok večer. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 80 g pšeničnej polohrubej múky a 100 ml vlažnej vody. Riadne vymiešame. Nesmie to byť hustá konzistencia. Ak je, pridáme ešte vodu. Necháme pri izbovej teplote až do rána prekryté fóliou. Do rána nám kvások vykvasí.
  2. Ráno zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme vykvasený kvások a všetky ostatné ingrediencie. Vymiesime cesto. Miesime a aspoň 15 minút. Robot vypneme a skúsime cesto. Ak je cesto ešte riedke, pridávame opatrne po lyžiciach múku. Opäť premiesime a dáme do plastovej misy, ktorú sme povytierali olejom.
  3. Misu prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 3 hodiny. Môžeme si pripraviť plnku. Urobme si ju podľa vlastnej chuti. Nakoniec ju musíme medzi prstami nadrobiť na jemno.
  4. Potom cesto vyklopíme buď na pomúčenú dosku, alebo na pracovnú dosku pomastenú olejom. Začiatočníkovi odporúčam na pomúčenú dosku.
  5. Cesto vyvaľkáme. Pozor, aby sme nepovytláčali všetky bublinky. Ja som ho vyťahovala na pracovnej doske rukami. Ale pokojne si pomôžte aj valčekom.
  6. Na cesto nebudeme plnku natierať, ale budeme ju tam sypať. Cesto je veľmi krehké, narobili by sme si tam diery. Takže obsypeme celú plochu cesta. Nakoniec iba veľmi zľahka z opakom lyžice plnku zarovnáme.
  7. Potom stočíme a prenesieme na plech.
  8. Prekryjeme fóliou a necháme hodinu odpočívať. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Po hodine potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme špáradlom a dáme piecť.
  9. Pečieme 15 minút na 200 °C a dopečieme 30 minút na 180 °C.
  10. Po vychladnutí môžeme krájať.