Makový závin
Kváskový makový závin (fotorecept)
Autor receptu: siisa
Nemám recept na žiadny svoj odskúšaný závin, preto som opäť poprezerala rôzne stránky
na internete a prečítala
aj veľa diskusií a z toho vznikol tento recept. Prerobila som recept, kde boli použité
kvasnice na kváskový.
Postup
- Večer si vyrobíme pšeničný kvások. Teda ak chceme piecť v sobotu, musíme začať v piatok večer. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 80 g pšeničnej polohrubej múky a 100 ml vlažnej vody. Riadne vymiešame. Nesmie to byť hustá konzistencia. Ak je, pridáme ešte vodu. Necháme pri izbovej teplote až do rána prekryté fóliou. Do rána nám kvások vykvasí.
- Ráno zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme vykvasený kvások a všetky ostatné ingrediencie. Vymiesime cesto. Miesime a aspoň 15 minút. Robot vypneme a skúsime cesto. Ak je cesto ešte riedke, pridávame opatrne po lyžiciach múku. Opäť premiesime a dáme do plastovej misy, ktorú sme povytierali olejom.
- Misu prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 3 hodiny. Môžeme si pripraviť plnku. Urobme si ju podľa vlastnej chuti. Nakoniec ju musíme medzi prstami nadrobiť na jemno.
- Potom cesto vyklopíme buď na pomúčenú dosku, alebo na pracovnú dosku pomastenú olejom. Začiatočníkovi odporúčam na pomúčenú dosku.
- Cesto vyvaľkáme. Pozor, aby sme nepovytláčali všetky bublinky. Ja som ho vyťahovala na pracovnej doske rukami. Ale pokojne si pomôžte aj valčekom.
- Na cesto nebudeme plnku natierať, ale budeme ju tam sypať. Cesto je veľmi krehké, narobili by sme si tam diery. Takže obsypeme celú plochu cesta. Nakoniec iba veľmi zľahka z opakom lyžice plnku zarovnáme.
- Potom stočíme a prenesieme na plech.
- Prekryjeme fóliou a necháme hodinu odpočívať. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Po hodine potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme špáradlom a dáme piecť.
- Pečieme 15 minút na 200 °C a dopečieme 30 minút na 180 °C.
- Po vychladnutí môžeme krájať.