Kváskový chlieb

Martin Maslančík
spolumajiteľ značky Greenfood Restaurant v Senci, 27. februára 2019 12:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »

Suroviny

Kvások:
500 g
500 ml
Chlieb:
550 g
1,6 kg
950 ml
3 g
25 g
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Kvások: Prvý deň do misy nalejeme 100 ml vody a postupne v nej metličkou rozmiešame 100 g ražnej múky. Nasledujúci deň (po asi 24 hodinách) prilejeme 50 ml vody a pridáme 50 g ražnej múky, ktorú dôsledne zapracujeme do cesta. Tento postup opakujeme minimálne týždeň. Po týždni spozorujeme, ako kvások začína bublinkovať (kvasiť). Takto pripravený kvások skladujeme v sklenom pohári alebo v plastovom kýbliku. Kvások dokrmujeme vždy 1:1 (múka : voda), vždy však maximálne do váhy rozkvasu.

  2. 2

    Chlieb: Do väčšej misky prichystáme kvások, vodu a rascu. Dobre rozmiešame metličkou a postupne pridávame múku, ktorú veľmi dobre zapracujeme. Na konci cesto osolíme. Vznikne tuhšie cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Potom cesto preložíme z každej strany a zatlačíme do stredu. Preložené cesto necháme kysnúť ešte hodinu.

  3. 3

    Po hodine cesto vyberieme z misky a navážime na nami požadované množstvo (veľkosť bochníkov). Každé cesto pred vložením do ošítky veľmi dobre zmotáme tak, že ho preložíme sprava na stred a zľava na stred. Potom cesto zvinieme a vložíme do múkou vysypanej ošítky. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 4 hodiny. Rúru predhrejeme na 250 °C a naspodok vložíme plech s vodou. Chlieb vyklopíme z ošítky na plech a narežeme ho. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 10 minút pri 250 °C. Následne teplotu znížime na 200 °C a dopekáme 20 – 25 minút. Správne upečený chlieb je po dopečení odspodu „dutý".

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist