Pudingový koláč
Pudingový koláč

Kvásková dvojfarebná resanka fotorecept

jack - fotkajack, 10. februára 2019
Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept)
Foto: jack

Recept som si prerobila z kvasnicového na kváskový. Inšpirovala som sa viacerými receptami. Spojila som ich do jedného a vyšlo toto.

Suroviny

Rozkvas:
200 g
200 ml vlažná
2 PL
Cesto:
200 g
200 g
3-4 PL
150-160 ml vlažné
5 PL
2 ks
štipka
2 ČL
Plnka:
1 bal.
1 bal.
1 l
podľa chuti
250-270 g
Okrem toho:
 (nemusia byť)
 (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Takže začneme tým, že si založíme rozkvas večer pred pečením. Okolo 22-23 hod. Zakryjeme fóliou a necháme kvasiť 9-10 hodín na linke. Ráno máme rozkvas krásne nakysnutý.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    CESTO: Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Celý rozkvas, múky, cukor, olej, žĺtky a sneh z bielkov zmiešame len tak, aby sa nám všetky suroviny spojili. Mlieko pridávame postupne. Prikryjeme fóliou a necháme 30 minút oddychovať. Prebieha tzv. autolýza.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po tých 30 minútach pridáme soľ, a miesime 10 minút do hladka. Keď je lepivé,tak dosypeme este trošku múky.Cesto má byť vláčne,ale nie riedke.Cesto je vtedy správne vymiesené, keď sa odliepa od stien misy. Proste je natočené na háku .Alebo má to na háku:-)))

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozdelíme ho na dve časti. Do jednej pridáme kakao, vymiešame. Obé cestá prikryjeme igelitom, alebo keď máme misu s vrchnákom, tak dáme do nich. Necháme kysnúť 2 hodiny. Po hodine cestá pekne poprekladáme.Keď sa cesto lepí,tak použijeme ešte trochu múky.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 2 hodinách máme cesto pekne nakysnuté. Svetlé aj tmavé cesto rozdelíme napoly. Takže máme spolu 4.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zoberieme tmavé cesto, dosku troška pomúčime, rozvaľkáme do menšieho obdĺžnika, cesto je samá bublinka. To mám rada;-) naplníme vanilkovým pudingom.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Stočíme ako roládu.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    To isté urobíme aj so svetlým cestom. Len ho potrieme čokoládovým pudingom. Toto urobíme zo všetkými 4 cestami.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom zoberieme jednu tmavú a svetlú roládu, vrch spojíme a zatáčame ako vrkoč.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vzniknú nám takto 2 vrkoče. Dáme na plech vyložený papierom. Popicháme špáradlom, prikryjeme fóliou a necháme znova kysnúť 2 hodiny.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami (nemusíme keď nechceme) a upečieme v predhriatej rúre na 200 °C. Čas si každý ustráži, každý už poznáme svoju rúru. Upečieme do zlatohneda.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    PLNKA: V 0,5 l mlieka uvaríme čokoládový puding podľa návodu. Cukor si dáme podľa chuti. Po vychladnutí doň zamiešame 125-135g zmäknutého masla.Proste puding má byť hustejší,aby nám nevytekal z cesta. Vyšľaháme. Môžme doň nastrúhať aj citrónovú kôru.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    V ďalšom 0,5 l mlieka uvaríme aj vanilkový puding. A vyšľaháme po vychladnutí so 125-135g masla.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Cesto je jemnučké ako pavučinka. Dobre sa s ním pracuje. Dobrú chuť.

    Kvásková dvojfarebná resanka (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
@Ancicka (10.2.2019 20:24)

Veru je.A to cesto...No mňam.Keď trošku vychladol,pokrájala som na tanierik ,dala do obývačky,reku idem si ešte urobiť dajaké fotečky,vrátim sa a...tanier prázdny:-)))Tak manželovi chutilo.Samozrejme ma to potešilo.
Bože, @Jack , ty jsi šikovné děvče! Krásná práce!! Moc ráda bych ochutnala, tvoja resanka musí být nebíčko v papulke. Hluboce smekám! Postup krok za krokem, krásná fota. Já bych k tomu potřebovala kýbl na nervy. Kdo umí, ten umí! Se nedivím, že manželovi chutí!
@Haji (10.2.2019 20:55)

Ahooj Hajinka moja zlatá.Veľmi sa teším,že sa ti recept páči.Tak vieš,že kváskovanie je moje naj.naj.najväčšie hobby;-)Poznáš to.Jeden hneď po vychladnutí putoval do mrazáku.Bude na celý t6ždeň.Kebyže si bývala bližšie,tak jeden vrkoč by išiel pre teba.Ďakujem ti veľmi pekne.
A ešte-keď chcete viac čokoládovú plnku,tak stačí pridať 1PL kakaa do pudingu.Alebo kúsok horkej čokolády ;-)

Pridaj komentár k receptu: