Kvaková polievka
Kvaková polievka s kyslou smotanou a pohánkou (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Toto je tiež recept od starkej, ktorý sa robil tieto predvianočné dni. K tejto polievke sme podávali zapečenú kvaku.
7 - 8 porcií |
10 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Tu sú pripravené suroviny. Pór nakrájame na drobno. Mrkvu, petržlen, zemiaky, cesnak a kvaku strúhame na drobných okách. Pohánku umyjeme.
- Do hrnca dáme maslo, roztopíme ho a dáme naň pór dusiť tak na sedem minút.
- Do toho pridáme mrkvu s petržlenom miešame asi 2 minúty a podlejeme potom trochou vody.
- Privedieme k varu a dáme do hrnca kvaku a zemiaky. Zalejeme vodou a znovu necháme zovarieť.
- Do vriacej polievky pridáme pohánku.
- Dolejeme do plného hrnca vodu a napokon dáme kyslú smotanu. Osolíme.
- Miešame, pokiaľ polievka nezačne opäť vrieť. Robil som to v 3 l hrnci a je to dosť hustá polievka. Varíme asi 15 minút a počas varenia ochutnáme, či je dosť slaná.
- Keď je všetka zelenina mäkká, nasypeme kôpor, zamiešame a odstavíme zo sporáku. Máme hotovo.
- U nás to podávame so zapečenou kvakou.