Kurča tisícich chutí

adina1 - fotkaadina1, 3. júna 2013
Kurča tisícich chutí
Foto: adina1

Tento zaujímavý a najmä chutný pokrm je v našej rodine obľúbený už niekoľko rokov. Varil ho český kuchár a zabávač Petr Novotný v jeho Zobraziť celý popisTento zaujímavý a najmä chutný pokrm je v našej rodine obľúbený už niekoľko rokov. Varil ho český kuchár a zabávač Petr Novotný v jeho relácii Chuťovky - ja som si ho trochu prispôsobila našim chutiam. Príprava je síce trošku náročná na počet surovín, ale môžem Vám zaručiť, že výsledný efekt stojí za to ! A ešte jedna dobrá rada - nešetrite zeleninou, lebo potom budete ľutovať každý kúsok, ktorý neskončil v pekáči.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
4 ks
najmenej 1/2 kg
1 ks
1 ks
6 strúčikov
2 ks
Na dochutenie :
5 ks
10 guličiek
1/4 l
1 dl




Postup

  1. 1

    Zeleninu si očistíme, umyjeme a nakrájame na také "akurátne" kúsky - mrkvu na 1/4, zeler na väčšie kocky, kapustu na širšie kúsky /aspoň 3 cm/, cibuľu a cesnak na plátky. Vo väčšej mise si nakrájanú zeleninu premiešame a pridáme do nej bobkový list, nové korenie, čierne korenie a vegetu podľa chuti. Takto upravenú si ju premiestnime do hlbšieho pekáča. Čím je pekáč hlbší - tým sa nám tam zmestí viac zeleniny a tá v tomto recepte hrá prím !

    Kurča tisícich chutí - obrázok 1
  2. 2

    Kurča si rozdelíme na 1/4, ktoré si umyjeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a zmesou na grilovanie. Potom ich celé hojne potrieme horčicou /ja používam kremžskú, ale môže byť aj plnotučná, alebo pikantná dijónska/.

    Kurča tisícich chutí - obrázok 2
  3. 3

    Ochutené kúsky mäsa poukladáme do pekáča na zeleninku. Ostatné pochutiny - teda kečup, worcestrovú omáčku /alebo sójovú/ a bujónový vývar použijeme na podliatie mäsa. Ja využívam voľné miesta medzi kúskami mäsa. Tu platí to isté ako pri zelenine - čím viac, tým bude výsledný produkt nášho snaženia chutnejší - hlavne kečupu sa nebojte pridať aj 3 dcl. Na záver polejeme olejom a prikryté vložíme do vyhriatej rúry.

    Kurča tisícich chutí - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme prikryté približne 1 hodinku pri teplote cca 180 stupňov. Potom ešte necháme mäsko vypekať odokryté, aby sme ho priviedli ku chrumkavosti a trošku sa zredukuje aj výpek zo zeleniny. V tejto fáze si treba dať pozor, aby mäsko príliš nestmavlo. Prílohu k tejto pochúťke nechám na Vašom výbere - hodí sa ryža, pečené zemiaky, alebo čerstvý - samozrejme doma napečený chlebík. Príprava sa zdá síce trošku náročná, ale v pohode to zvládnu aj menej zručné gazdinky. Jedno je ale isté - týchto tisíc chutí Vás určite osloví.

    Kurča tisícich chutí - obrázok 4

Diskusia k receptu

bojar
páči sa mi, pridám do mojej knihy a perspekt. vyskůšam
jujoska
velmi lakavy recept, mne bohate staci maso so zeleninou, inej prilohy mi netreba
slavka2012
Naozaj zaujimave a najma prakticke jedlo, vsetko pekne v jednom hrnci, a vdaka zelenine nepotrebuje ani prilohu, prilezitostne ho uvarim, vdaka za recept.
daniella9
Podľa mňa je to až moc prekombinované, celá tá kopa chutí sa zmieša do jednej nevýraznej masy... Pokrm bude mať skvelú chuť a vôňu aj vtedy, ked sa toho použije menej a bez vegety, kečupu a podobných skvostov:-)
frezia68
Kurča+zelenina v jednom hrnci = výborné jedlo a každý si ochutí,ako chce.Tiež nedám vegetu a bujón len asi deci,ale marinádu aj s kečupom podľa Teba :-)))
adina1
uznávam, že sa niekomu môže zdať tých chutí až príliš, ale práve o tom je toto jedlo - inak by to bolo len obyčajné kurča na zelenine - tých 1000 chutí sa nádherne spojí a výsledkom určite nieje žiadna nevýrazná masa - zelenina chutí tak úžasne, že ju bez problémov zjedia aj moje deti, ktoré sa veru s varenou zeleninou napr.v polievke moc nekamarátia - dokonca toto jedlo robím hlavne na ich želanie
tedyka
Tento recept sa mi veľmi páči a hneď v nedelu ho vyskúšam.Nemôžem súhlasiť s Daniella9.Tak Daniella sem s Vaším vlastným úžasným receptom.
meddy
Ani ja si nemyslím, že je prekombinovaný, veď zelenina nemôže byť nikdy na škodu :-) Pre mňa zaujímavý recept, ktorý určite vyskúšam :-)
modrykamen
Robím podobne (ale aj morčacie stehná či zajačika), akurát že vynechávam vegetu a podlievam domácim vývarom (obyčajne mäsovým - pozbieram mäsové oká z polievky a tým podlejem). Ak takéto jedlo varím v rímskom hrnci, tak nepridávam olej, ani tuk.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia