Kurča tisícich chutí

Autor receptu: adina1

Tento zaujímavý a najmä chutný pokrm je v našej rodine obľúbený už niekoľko rokov. Varil ho český kuchár a zabávač Petr Novotný v jeho relácii Chuťovky - ja som si ho trochu prispôsobila našim chutiam. Príprava je síce trošku náročná na počet surovín, ale môžem Vám zaručiť, že výsledný efekt stojí za to ! A ešte jedna dobrá rada - nešetrite zeleninou, lebo potom budete ľutovať každý kúsok, ktorý neskončil v pekáči.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zeleninu si očistíme, umyjeme a nakrájame na také "akurátne" kúsky - mrkvu na 1/4, zeler na väčšie kocky, kapustu na širšie kúsky /aspoň 3 cm/, cibuľu a cesnak na plátky. Vo väčšej mise si nakrájanú zeleninu premiešame a pridáme do nej bobkový list, nové korenie, čierne korenie a vegetu podľa chuti. Takto upravenú si ju premiestnime do hlbšieho pekáča. Čím je pekáč hlbší - tým sa nám tam zmestí viac zeleniny a tá v tomto recepte hrá prím !
  2. Kurča si rozdelíme na 1/4, ktoré si umyjeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a zmesou na grilovanie. Potom ich celé hojne potrieme horčicou /ja používam kremžskú, ale môže byť aj plnotučná, alebo pikantná dijónska/.
  3. Ochutené kúsky mäsa poukladáme do pekáča na zeleninku. Ostatné pochutiny - teda kečup, worcestrovú omáčku /alebo sójovú/ a bujónový vývar použijeme na podliatie mäsa. Ja využívam voľné miesta medzi kúskami mäsa. Tu platí to isté ako pri zelenine - čím viac, tým bude výsledný produkt nášho snaženia chutnejší - hlavne kečupu sa nebojte pridať aj 3 dcl. Na záver polejeme olejom a prikryté vložíme do vyhriatej rúry.
  4. Pečieme prikryté približne 1 hodinku pri teplote cca 180 stupňov. Potom ešte necháme mäsko vypekať odokryté, aby sme ho priviedli ku chrumkavosti a trošku sa zredukuje aj výpek zo zeleniny. V tejto fáze si treba dať pozor, aby mäsko príliš nestmavlo. Prílohu k tejto pochúťke nechám na Vašom výbere - hodí sa ryža, pečené zemiaky, alebo čerstvý - samozrejme doma napečený chlebík. Príprava sa zdá síce trošku náročná, ale v pohode to zvládnu aj menej zručné gazdinky. Jedno je ale isté - týchto tisíc chutí Vás určite osloví.