Kurča pečené v plnke fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 9. decembra 2014

Plnené kurča sme nemali ani nepamätám. Kým som ho plnila klasicky, prsná časť ostávala na ocot, najprv sme pojedli stehienka, krídla a chrumkavé časti spolu s plnkou. Ale chuť na toto jedlo ma donútila urobiť ho inak.

6
porcií
20 minút
príprava
70 minút
na 250-180 °C

Suroviny

1 ks
350 g
4-5 ks (staršie čo zostalo)
2 dcl
1 ks
2 PL
70 g
1 ks
2 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mala som menšie kurča. Rozdelila som ho na porcie s ponechaním kože na mäse, kostnatú hornú chrbtovú časť som odložila na polievku. Osolila a okorenila som s karí a vložila do maslom vymasteného pekáčika. Rúra sa mi už predhrievala na maxime.

    Kurča pečené v plnke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kurča som vložila do horúcej rúry a piekla ho tam 10 minút. Medzitým som pomlela kuraciu pečeň, pridala 1 žĺtko, pečivo som nakrájané zaliala mliekom a nechala ho vsiaknuť, cibuľu som nadrobno pokrájala a opražila na troche oleja do červena. Bielok som vyšľahala do hustej peny. Všetko okrem snehu som zmiešala dokopy, pridala soľ a sušenú petržlenovú vňať(lepšia je samozrejme čerstvá), trocha mrazeného hrášku a roztopené maslo asi 50g,

    Kurča pečené v plnke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nakoniec som zľahka primiešala sneh z bielka. Plnka bola hotová.

    Kurča pečené v plnke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z rúry som medzičasom povyberala predpečené kuracie kúsky, do misy som naliala plnku a na ňu pokládla porcie kuraťa. Hoveli si tam ako v perinke:-) Teplotu som stiahla na 180°C a takto piekla plnku s kuraťom jednu celú hodinu.

    Kurča pečené v plnke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Občas som vyčnievajúce kúsky mäsa potrela výpekom. Ak máte väčší pekáč alebo menej plnky, iste bude stačiť kratší čas pečenia, treba to sledovať. Ja som mala mäso skoro celé ponorené v plnke, tak to pečenie trvalo dlhšie, aby sa mäso poriadne pepieklo. Takto vyzeralo upečené.

    Kurča pečené v plnke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ako prílohu sme mali dusenú ryžu, miešaný šalát a dcérke som otvorila višňový kompót- Klasika, akú si pamätám z detstva:-)

    Kurča pečené v plnke (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
Ste milé, ďakujem za pochvalu:-) Izka, plnka je mäkká, len má na povrchu kôrku. Mäso je šťavnatejšie ako pri klasickom plnenom kurati, ale nie je tak pekne červeno vypečené tým pádom. Plnka by sa bola moc vysušila, ak dám gril. Budem čakať, či sa niekto ozve po vyskúšaní, keď som narobila tie chute:-)
Keď vyberieš predpečené kuriatko tú plnku dávaš do toho horúceho pekáčika alebo dáš do iného? Možno je to smiešna otázka, ale pýtam sa preto, či sa tam tá plnka hneď nepripečie. Ďakujem, narobila si mi chute.
Nie je od veci niekedy obrátiť postup pri pečení. Doteraz som dávala plnku do kurčaťa,zdá sa, že to ide aj opačne, príležitostne to vyskúšam. Páči sa mi keď je niekto kreatívny.
@salinka ,:-) @marika9 , mäso som trocha predpiekla, aby sa zatiahlo a tak ostalo šťavnatejšie. Som rada, že aj u vás chutí:-) @sovka62 , odkedy sa dajú kúpiť naporcované kurčatá, celé kura kupujem aj ja len zriedka. Tvoje stehienka vyzerajú chutne, človeka napadne takýto postup, keď to klasicky plnené už doma "nejde":-) @evia , áno, plnku som dávala do toho horúceho pekáčika, na spodku bol výpek z kuraťa. Kým tie kúsky povyberáš, trocha sa ochladí, ale to je vlastne jedno, lebo plnka sa ti tam tak či tak bude piecť, ak sa obávaš, môžeš tam priliať trocha oleja na spodok. V plnke je ale rozpustené maslo, na spodok misy sa pri pečení dostane tuk.Aby si to potom nemala moc mastné. Otázka sa mi nezdá hlúpa, len sa na ňu ťažko odpovedá:-) @gubics , varenie a pečenie je predsa o vymýšľaní, o nových možnostiach:-) Budem rada, ak vyskúšate takúto variantu. Ďakujem vám všetkým za komentáre:-)
Pecene kura, ryza a marhulovy kompot je moja klasika. Inak velky pozor na dlhotrvajuce pecenie pecene. Prepecena pecen az s nadychom spalenia, tak akp to vidiet na fotografii, ze zmeni silne farbu a konzistenciu, ze hrudkovatie, je silne karcinogenna.
Pecene kura, ryza a marhulovy kompot je moja klasika. Inak velky pozor na dlhotrvajuce pecenie pecene. Prepecena pecen az s nadychom spalenia, tak akp to vidiet na fotografii, ze zmeni silne farbu a konzistenciu, ze hrudkovatie, je silne karcinogenna.
@kuku toto sa mi moc, velmi paci! Suprovy napad. Ja zvyknem robit plnku zvlast na extra plechu. Prave z toho dovodu, ktory si opisovala vyssie.

Pridaj komentár k receptu: