Kurča pečené v plnke (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Plnené kurča sme nemali ani nepamätám. Kým som ho plnila klasicky, prsná časť ostávala na ocot, najprv sme pojedli stehienka, krídla a chrumkavé časti spolu s plnkou. Ale chuť na toto jedlo ma donútila urobiť ho inak.

6
porcií
20 minút
príprava
70 minút
na 250-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mala som menšie kurča. Rozdelila som ho na porcie s ponechaním kože na mäse, kostnatú hornú chrbtovú časť som odložila na polievku. Osolila a okorenila som s karí a vložila do maslom vymasteného pekáčika. Rúra sa mi už predhrievala na maxime.
  2. Kurča som vložila do horúcej rúry a piekla ho tam 10 minút. Medzitým som pomlela kuraciu pečeň, pridala 1 žĺtko, pečivo som nakrájané zaliala mliekom a nechala ho vsiaknuť, cibuľu som nadrobno pokrájala a opražila na troche oleja do červena. Bielok som vyšľahala do hustej peny. Všetko okrem snehu som zmiešala dokopy, pridala soľ a sušenú petržlenovú vňať(lepšia je samozrejme čerstvá), trocha mrazeného hrášku a roztopené maslo asi 50g,
  3. nakoniec som zľahka primiešala sneh z bielka. Plnka bola hotová.
  4. Z rúry som medzičasom povyberala predpečené kuracie kúsky, do misy som naliala plnku a na ňu pokládla porcie kuraťa. Hoveli si tam ako v perinke:-) Teplotu som stiahla na 180°C a takto piekla plnku s kuraťom jednu celú hodinu.
  5. Občas som vyčnievajúce kúsky mäsa potrela výpekom. Ak máte väčší pekáč alebo menej plnky, iste bude stačiť kratší čas pečenia, treba to sledovať. Ja som mala mäso skoro celé ponorené v plnke, tak to pečenie trvalo dlhšie, aby sa mäso poriadne pepieklo. Takto vyzeralo upečené.
  6. Ako prílohu sme mali dusenú ryžu, miešaný šalát a dcérke som otvorila višňový kompót- Klasika, akú si pamätám z detstva:-)