Kuracie stehná na perinke

sovka62 - fotkasovka62, 12. februára 2010
Kuracie stehná na perinke
Foto: sovka62

Je to obdoba klasického plneného kurčaťa, ale plnka je upečená pekne do chrumkava. Takto pripravujem i celé kura, len ho prekrojím na polovice, na Zobraziť celý popisJe to obdoba klasického plneného kurčaťa, ale plnka je upečená pekne do chrumkava. Takto pripravujem i celé kura, len ho prekrojím na polovice, na každú z vnútornej strany (do brucha) navrstvím polovicu plnky a preklopím plnkou dole na vymastený plech.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 190 °C

Suroviny

4 ks
3 ks
1 ks
3 ks
100 g
70 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľu olúpeme, pokrájame a opražíme na cibuľke. Pridáme pokrajanú šunku, soľ, vegetu alebo solčanku, čierne korenie, soľ a rascu. Necháme vychladnúť. Tvrdé rožky namočíme do studenej vody, z rozmočených vytlačíme vodu a dáme do misy. 1-2 dni starý rožok pokrájame na malé kocky. Oddelíme bielky, pridáme do nich lyžicu ľadovej vody, štipku kyseliny vínnej a ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky, zmes cibule a šunky a na malé kocky nakrájaný syr pridáme k rozmočených rožkom. Šľahacou metlou opatrne zapracujeme sneh a nakoniec pridáme kocky z rožkov.

  2. 2

    Kuracie stehná umyjeme, osušíme, oddelíme hornú a spodnú časť. Osolíme, posypeme vegetou (solčankou), pridáme čierne korenie a rascu. Pekáč z varného skla vymažeme olejom, navrstvíme plnku a na ňu poukladáme stehná. Potrieme rozpusteným maslom a upečieme. Podávame s ryžou alebo so zemiakmi. (Na obrázku vidieť na koži stehien tmavé časti. To je tá drvená rasca. Ak sa vám to nepáči, použite rascu celú, alebo ju vynechajte.)

Diskusia k receptu

nyja
Juj, no komu by sa toto mohlo nepáčiť? :-) Pozerám na fotku a slintám na klávesnicu :-) Je to iste skvelý recept, odkladám si ho a iste urobím. Mňam :-)
58vlasta
Nuž aj oči veru jedia...A chuť musí byť ešte lepšia...Super. Navarím, upečiem...:-*
bozulka
Niečo podobné robím aj ja,ale stehná som ešte takto nerobila.Zajtra bude obed aj pre návštevu,k tomu kopec miešaného šalátu už sa teším.Neviem na čo slúži kyselina vinná ,ja dávam do snehu špetku soli a sneh je tuhý ako "kremeň".
sovka62
Božulka, kyselina vínna naozaj slúži na to, aby sa ušľahal tuhý sneh a hlavne na to, aby tuhý aj zostal. Keď pečiem niečo, do čoho idú zvlášť žĺtky a zvlášť sneh, vždy najprv šľahám sneh a potom v robote (bez umývania) žĺtky a ostatné. Kým som robievala sneh so soľou, začal sa mi rozpúšťať prv ako som skončila s ostatným. Ale s tou kyselinou drží a drží a drží.... Našla som to v jednej americkej kuchárskej knihe, skúsila som a odvtedy inak nerobím.
martina34
čítam a čudujem sa, kyselina vínna? čo je to? teda v akej forme to dostať kúpiť a kde? Sovka, môžete napísať viac a aj ako to používať a prípadne na čo všetko? Zaujalo ma to, že sneh ostane tuhý...
bozulka
Ja som tiež zvedavá aj som to tak pochopila,ale o kyseline vinnej som nepočula,iba ak o "kyselom víne" haha nie o suchom to mám celkom rada.Aj ja budem rada za bližšie informácie.Ďakujem.
merihe
ja zasa poznám len vinný ocot a tiež ma to zaujíma
honestka
kyselina vínna = "tartaric acid" a predava sa to v prasku.
martina34
tento prášok dostať v potravinách alebo v nejakom špeciálnom obchode? a na čo všetko je to vhodné?
sovka62
Takže odpovedám: kyselina vínna potravinárska (nazývaná aj vínny kameň) sa používa v potravinárstve a vinárstve. V potravinárstve napr. na účel, ktorý som uviedla, ale aj na okyslenie potravín, hlavne priemyselne vyrábaných. Vo vinárstve slúži na dokyslenie vín, vlastne ani nie vín, ale hlavne vodnárov, ktoré sa vyrábajú zo zvyškov po lisovaní muštu, prípadne z vínnych kvasníc po stočení vína. Vodnáre spravidla majú nízky obsah kyselín, preto ich ohrozuje choroba vína, ktorá sa nazýva myšina. Získajú intezívny zápach po myších výkaloch a sú nekonzumovateľné. Táto chyba sa nedá odstrániť, ale dá sa jej predísť práve použitím kyseliny vínnej. Kyselina vínna sa predáva v drogériách, v predajniach záhradkárskych a vinárskych potrieb zväčša v 100g balení (čo je dosť, ale má záruku tri roky) a stojí okolo 2 €.
oblizprst
Sovka62, gratulujem ty si okrem výbornej kuchárky aj odborník na víno, inak by si takéto informácie nemala prečo vedieť. Mali by si z toho vziať poučenie výrobcovia domáceho "ríbezľáku", že nie je potrebné sa iba narobiť, ale aj vedieť čo do muštu dať, aby výsledok bol adekvátny odvedenej práci.
sovka62
Ďakujem za uznanie a čo sa vína týka platí stará múdrosť - Ak sa chceš narobiť, obstaraj si vinohrad. Starostlivosť o víno a vinohrad je práca na celý rok, ale ak sa robí s láskou, výsledok stojí za to. A veľmi ma teší, že za posledné roky sa na Slovensku zmenil postoj k vínu. Už to nie je o tom, že sa naslopeme, ale o tom, že si vychutnáme dobré vínko (a nemusí ho byť plný demižón). A slovenské vína sú naozaj dobré, vinári obrovský kus práce.
martina34
ešte sa chcem spýtať na to použitie pri šľahaní snehu z bielok, koľko sa toho dáva?
sovka62
Martinka, na tri bielka dávam malú kôpku na konci príborového noža, a primerane zvýšim, ako použijem bielkov viac. Možno ste si všimli, že aj náplň v trubičkách (šamrolkách) máva mierne kyselkavú chuť. Tam bola zrejme tiež použitá táto kyselina, ale asi jej dali viac. Nakoniec, nevadí to, trubičky sú aj tak dobré.
sovka62
A mala som ešte napísať, že v biskvitoch sa to nepozná, vôbec ju tam nie je cítiť.
kucharronald
Dobrý deň pani sovka... Chcem sa opýtať aj ja k tej kyseline vinnej....ako každých, tak aj mňa oslovila :) môžem ju kľudne dať aj do zákuskov? nebudú mať inú chuť? Lebo keď zvykávam robiť krémeše, tak tá šľahačka, čo vyšlahám, a keď nalejem na plech, prestane mať tú tuhosť (neviem ako nazvať).....a pomohlo by aj k tomuto? Velmi pekne ďakuejem za vašu odpoveď...
sovka62
Kyselina vínna šľahačke určite nepomôže. To funguje len pri bielkoch. Do šľahačky používam stužovač a ak ide na zákusok, ktorý sa bude krájať, tak želatínový stužovač. Ten ju určite udrží. A veľmi dobrá je aj šľahačka v prášku (požívam Dr.Oetker), tá sa ušľahá na tuho, aj keď pripúšťam, že má trochu inú chuť ako originál.
sovka62
Tak prajem dobrú chuť, stačí slabá hodinka a môžu byť na tanieri.
vargav
Recept sme vyskúšali dnes a nemá chybu -Úžasne-
sovka62
Veľmi sa teším, že Vám chutilo, aj ja som už na Vareche našla pár skvelých receptov.
cistinka
No Sovka....hltavo tom dočítala....recept si beriem k sebe, vyskúšam...ale zaujalo ma to s tou kyselinou...ešte som o tom nepočula....Je vidieť, že si v kuchyni "doma" a máš veĺa znalostí a skúseností.....klobúk dolu a vďaka za obsiahle vysvetlenie.
sovka62
cistinka, to ja musím zložiť poklonu Tebe. Keď vidím tie obrázky Tvojich jedál, až mi oči prechádzajú, úhľadné, rovnaké, pekne farebné, skrátka na zjedenie!
evas13
Sovka fantastický recept a tuším som sa aj sčemerila. Klasika, ale to tvoje kura nie je klasika. Dobrééééé
sovka62
No vidíš a ja som ho odvtedy nerobila. Ale narobila si mi chute, musím ho tento týždeň spraviť.
babidka
dnes som to robila na obed a bola to taka dobrota....!ja mam taku uchylku a vsade kde sa da , tak davam cerstve bylinky.tak som dala aj tu - petrzlenovu vnat , mladucku zihlavu a salviu .skus aj ty , uvidis ako to este vylepsi tu chutnucku plnku . prilohu som k tomu nedavala , plnka sama bola ako priloha /ja som na tu tvoju davku dala tri stehienka/ a zeleninovy salat . dakujem , toto jedlo sa u nas bude objavovat castejsie :-)))))
sovka62
Ďakujem za správu, Babidka, veľmi ma teší, že sa ti receptpáčil.Bylinky skúsim pridať, ale len keď nebudem čakať vnučky na obed. Tie by sa obeda nechytili, keby zistili, že je v jedle niečo zelené.
joel
sovka je vidieť, že si skúsená kuchárka, ďakujem ti za recept, vias mi to chutnalo než klasicky plnené kura, ja som troška upravil podľa seba ale to nevadi, už budem robiť len takto, pretožeje menej pracné a veľmi chutné
sovka62
Aj nám to chutí viac ako plnené kura, je tam viac plnky (u nás by bolo najlepšie spraviť len tú plnku, kura by ani nemuselo byť, vždy vystane) a je pekne do chrumkava upečená, hlavne zospodu a z bokov.
jerica
@sovka62 prikladám foto k tvojmu receptíku,výborné,decká mali oblíž prst,nebíčko v papuľke:-)


sovka62
Ďakujem, aj ja som ich robila a mala som čo robiť, aby som ich nezhltla z pol plechu.
frezia68
@sovka :naučila si ma výborný recept,dnes bude na obed a koštovka už prebehla,ďakujem :-))) Sneh bol bez kyseliny vínnej,ale zasa som pridala do plnky pažitku,petržel a drobné kocky červenej a zelenej papriky,aby aj oči jedli.
sovka62
Fíha, to si spravila dobre, musí to byť pekné, také farebné. Škoda, že si ten nápad nepridala skôr, mohla som spraviť cez prázdniny, keď nevarím pre vnučky.
monty469
Tento recept som mala velmi dlho ulozeny a dnes nan prisla rada. Mila @Sovka62 je to vynikajuce. Mala som trochu kuracej pecienky tak som ju pridala do plnky a aj petrzlenovu vnat. Toto jedlo bude castejsie na nasom stole. Vdaka za recept


2x frezia a haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia