Kuracie mäso

Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant spočíva v prílohe a nie v mäse.* V stravovaní som sa „polepšil“ a snažím sa, čoby absolvent univerzity 3. veku, vyhýbať surovinám vedúcim k nadváhe. Východisko som našiel v pečenej koreňovej zelenine, v ktorej „boduje“ petržlen i paštrnák. Občas ich vymením za surové či dusené šaláty z rôzne listových mladých špecialít (listový kel, listový kaleráb, …, listová cvikla). Chutný je aj ľadový šalát, jarný jemný šalát , alebo Roma, či arugula. Teraz som pripravil pečený ružičkový kel.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
90-100 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Dočistené, umyté a osušené kúsky mäsa som pokvapkal olivovým olejom a vtrel ho do kože, potom som ich postupne prstami posypal „Nahrin“ korením na kuracie mäso, domácim talianskym korením (rcp som už uviedol v „Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept)“, ale pre istotu ešte „krát“: Italien seasoning: 2 PL oregano * à 1,5 PL majorán a bazalka * à PL tymian, rozmarín a šalvia => všetko sušené a drvené. Kto chce, môže doplniť: sladkú mletú papriku, mleté semienka feferónky, cibuľový a cesnakový prášok), celou rascou a jemne „vťapkal" do mäsa.
  2. Potom som mäso otočil na celofánovej fólii a obslúžil aj jeho druhú stranu, zabalil do fólie, na ktorej ležali, než som pokrájal ružičky kelu.
  3. Rozložil som kúsky mäsa na pekáč s alumíniovou fóliou vymastenou olejom, jemne posypal mletou údenou sladkou paprikou, pridal kúsky polovice masla, zakryl na tesno fóliou a zakryté piekol 33 minút na 200 °C.
  4. Potom som pekáč s mäsom vybral z rúry, zalial asi 150 ml vriacej vody, výpekom polial kúsky mäsa, pridal kúsky z druhej polovice masla a opätovne zakryté fóliou piekol ďalších 44 minút (mäso som ešte dva razy polial výpekom).
  5. Do rúry sa vmestil aj druhý pekáč s rozkrojenými ružičkami kelu, ktoré som pokvapkal olejom, ľahko osolil, okorenil mletým čiernym korením a v „polčase“ pečenia pridal aj po štipke masla. Po upečení som polružičky pretrasením zamiešal.
  6. Po viac ako hodine pečenia, som opäť mäso pooblieval výpekom, pridal asi „decko“ vriacej vody, teplotu znížil na 180 °C a odkryté mäsko, opakovane polievané výpekom, získalo asi po 12-15 minútach krásnu zlatočervenú farbu.
  7. ... no a mohli sme obedovať. Dobrú chuť i Vám priatelia vážení a milí!
  8. Pečenú kuracinu som vyskúšal aj s vareným ružičkovým kelom, ale s pečeným chutil viac!