Kuracie mäso
Kuracie stehná s pečeným ružičkovým kelom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variant spočíva v prílohe a nie v mäse.* V stravovaní som sa „polepšil“ a snažím sa, čoby absolvent univerzity 3. veku, vyhýbať
surovinám vedúcim k nadváhe. Východisko som našiel v pečenej koreňovej zelenine, v ktorej „boduje“ petržlen i paštrnák.
Občas ich vymením za surové či dusené šaláty z rôzne listových mladých špecialít (listový kel, listový kaleráb, …, listová cvikla).
Chutný je aj ľadový šalát, jarný jemný šalát , alebo Roma, či arugula. Teraz som pripravil pečený ružičkový kel.
2-4 porcie |
12-15 minút príprava |
90-100 minút na 200/180 °C |
Postup
- Dočistené, umyté a osušené kúsky mäsa som pokvapkal olivovým olejom a vtrel ho do kože, potom som ich postupne prstami posypal „Nahrin“ korením na kuracie mäso, domácim talianskym korením (rcp som už uviedol v „Kuracie prsia s parmezánom z našej kuchyne (fotorecept)“, ale pre istotu ešte „krát“: Italien seasoning: 2 PL oregano * à 1,5 PL majorán a bazalka * à PL tymian, rozmarín a šalvia => všetko sušené a drvené. Kto chce, môže doplniť: sladkú mletú papriku, mleté semienka feferónky, cibuľový a cesnakový prášok), celou rascou a jemne „vťapkal" do mäsa.
- Potom som mäso otočil na celofánovej fólii a obslúžil aj jeho druhú stranu, zabalil do fólie, na ktorej ležali, než som pokrájal ružičky kelu.
- Rozložil som kúsky mäsa na pekáč s alumíniovou fóliou vymastenou olejom, jemne posypal mletou údenou sladkou paprikou, pridal kúsky polovice masla, zakryl na tesno fóliou a zakryté piekol 33 minút na 200 °C.
- Potom som pekáč s mäsom vybral z rúry, zalial asi 150 ml vriacej vody, výpekom polial kúsky mäsa, pridal kúsky z druhej polovice masla a opätovne zakryté fóliou piekol ďalších 44 minút (mäso som ešte dva razy polial výpekom).
- Do rúry sa vmestil aj druhý pekáč s rozkrojenými ružičkami kelu, ktoré som pokvapkal olejom, ľahko osolil, okorenil mletým čiernym korením a v „polčase“ pečenia pridal aj po štipke masla. Po upečení som polružičky pretrasením zamiešal.
- Po viac ako hodine pečenia, som opäť mäso pooblieval výpekom, pridal asi „decko“ vriacej vody, teplotu znížil na 180 °C a odkryté mäsko, opakovane polievané výpekom, získalo asi po 12-15 minútach krásnu zlatočervenú farbu.
- ... no a mohli sme obedovať. Dobrú chuť i Vám priatelia vážení a milí!
- Pečenú kuracinu som vyskúšal aj s vareným ružičkovým kelom, ale s pečeným chutil viac!