Kuracie stehná na zelenine - Лесни пилешки бутчета със зеленчуци fotorecept

alex37 - fotkaalex37, 28. apríla 2014
Kuracie stehná na zelenine - Лесни пилешки бутчета със зеленчуци (fotorecept)
Foto: alex37

Tento recept nie je žiadna veda. Všetko sa robí samé v rúre bez žiadnych komplikovaných operácií. V podstate sa pri tomto varení dá upratovať, Zobraziť celý popisTento recept nie je žiadna veda. Všetko sa robí samé v rúre bez žiadnych komplikovaných operácií. V podstate sa pri tomto varení dá upratovať, žehliť a dokonca aj pracovať v záhradke.

30 minút
príprava
150 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
1 strúčik




Postup

  1. 1

    pripravíme si zeleninu, každý podľa svojho gusta a podľa gusta svojich stravníkov ja mám baklažán, cuketu, celer, petržlen, kaleráb, mrkvu, brokolicu, špargľu, cibuľku a našla som v chladničke aj pár kúskov šampiňónov.

    Kuracie stehná na zelenine - Лесни пилешки бутчета със зеленчуци (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som spravila útok na môj malý bylinkový záhon. Zatiaľ poskromný, ale pomaly sa rozrastá. Našla som, na obr. zľava: Джоджен“- mentha špicatá, petržlen kučeravý, oregano a koriander.

    Kuracie stehná na zelenine - Лесни пилешки бутчета със зеленчуци (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koreňovú zeleninu som nakrájala na kúsky, pridala som na krúžky nakrájanú cibuľku, uložila som nasolené stehienka /kožou dole/ posypané zmesou byliniek. Zeleninu osolíme a okoreníme čiernym korením. Podlejem vodou, zakryjeme alobalom a dáme dusiť do rúry na 170°C, 60min.

    Kuracie stehná na zelenine - Лесни пилешки бутчета със зеленчуци (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým pokrájame baklažán, nasolíme ho a necháme odležať. Očistíme cukinu, špargľu a ostatné zeleninky. Baklažán cca po 15 min. umyjeme a vytlačíme z neho vodu. Zeleniny nakrájame a pridáme k nim umyté nadrobno nakrájané bylinky, nadrobno nakrájaný 1 strúčik cesnaku a soľ a dobre zamiešame. Po hodine plech vyberieme a pridáme k stehienkam aj túto zeleninu. Znova zakryjeme a necháme ešte 1 hodinu dusiť pod alobalom.

    Kuracie stehná na zelenine - Лесни пилешки бутчета със зеленчуци (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec odkryjeme, stehienka otočíme potrieme maslom a pečieme už odkryté do chrumkava cca 1/2 hodinu na 200°C, ja som na posledných 10min. zapla ešte gril. Napriek tomu že sa jedna zelenina dusila 2 hodiny a druhá 1 hodinu bola al dente, žiadna rozvarená kaša. Ako prílohu som pripravila dusenú ryžu. Komu sa nechce robiť ryža, môže medzi koreňovú zeleninu pokrájať aj zemiaky a má postarané aj o prílohu.

    Kuracie stehná na zelenine - Лесни пилешки бутчета със зеленчуци (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

pusta
veľmi krásny recept, ukladám :-)
safran
@Alex , neviem, ako sa zobrazuje na Tvojom monitore, ale mne sa javí, že titulka chytá farbu do modra, čo pri jedle nie je žiadúce, ale stáva sa pri kovovom alebo čiernom riade. Foto pri iných bodoch to nemáš. Vieš zmeniť v škále teploty farieb? Pomohlo by to.
pusta
@safran , mne sa tiež zobrazuje na modro, už aj pri iných fotkách jedál od @alex37 , v prvej chvíli som mala dojem, že je to mak, ale v rozpise surovín som ho nenašla a ani v postupe.
afataga
to moze dobrota, ale sa mi naozaj zda dlho ta doba v rure
izabella929
krásne spracovaný recept....kopec krásnej zeleninky.-) jedlo musí byť vynikajúce...
alex37
@pusta , dakujem ti pekne
@kukulienka , šťava je naozaj dobrá z chuti zeleninky :-)
@micanela , vdaka aj tebe
@safran , pusta, fotku zajtra pozriem :-) ze preco mam tie stehienka modre? mak tam naozaj nie je :-)
@afataga , najblizsie asi zvysim teplotu dusenia, aby to netrvalo tak dlho, nestihli sme nacas nedelny obed, ale naozaj tá zelenina zostala chrumkava ...:-)
@izabella929 , dakujem ti pekne, zeleniny veru neurekom, Bulhari sú záhradkári ;-)
pusta
@alex37 , už dávno som ti chcela napísať, že dávaš vynikajúce recepty bulharskej kuchyne, ktorá mi je blízka od môjho najlepšieho priateľa v živote, žiaľ už nežije.
v spomienkach mám jeho a aj jeho otca, ked sme na záhrade čistili bedničky zeleniny na jeseň a vrstvili do suda na seba v celku mrkvu, potom petržlen aj s vňaťou, karfiol, feferony, papriky, zelené paradajky, zalialo všetko slanou vodou, dolu vždy asi po týždni sa vypustila do žľabu táto voda, znovu sa ňou zeleninka zaliala, zvrchu zaťažila, a ked vykvasila, naložil nám do 5 litrových pohároch a porozdával. na Vianoce to bola úžasná a vzácna lahôdka :-)))
dakujem ti za krásne bulharské receptíky a pridávaj ich aj nadalej!!
sú prínosom Varecha.sk :-)))
pusta
jo, a zabudla som ešte na zeler aj s vňaťou v celku :-)
eviana
@alex37 , a kde som ja zasa mala oči, že som toto nevidela? Mňam, milujem kombináciu mäsko + zelenina a v Tvojom podaní ihrá farbami, vôňami, chuťou isto skvelou... uložím, vyskúšam :) mňam :)
alex37
si nevidela, lebo včera to bolo vraj modré, :-) :-) dneska som obr. prifarbila a hla všimla si si :-)
yogicek
Milá @alex
Máš odo mňa pochvalu. Pekný pestrý obedík. Už aj ja začínam čím ďalej tým viac kombinovať mäsko so zeleninou, tak toto sa mi do šuplíčka hodí. Uložené. Ale jak kukam na suroviny, Ty to s tým zelerom
raz týždenne pre svojho milého myslíš vážne. Veď ho mal 21.4. a už zase. Som Ti hovoril, že to nepomôže, ale môže to mať placebo efekt. Šak uvidíš. Pekný deň, večer, aj noc.:)
eviana
@alex , ale šak modrá je dobrá... obávam sa že to bolo skôr dákym virtuálnym beľmom, čo som mala do dnes na oku :)
Nabudúce ani farbiť nemusíš, stačí, že do mňa jemne "kopneš" :)
alex37
@pusta , ďakujem ti za teplé slová, som rada, že sa ti moje rcpt páčia. Som tu na vareche rada aj kvôli komunite a zábave, roztpýleniu a veselej nálade. Ten rcpt na kapustu robíme tiež, na zimu nesmie chýbať a k tomu "grejana rakija" /niečo ako hriatô/ Budem prispievať aj naďalej a budem sa tešiť už aj keď len jeden človek podľa môjho rcpt uvarí :-)
alex37
@yogicek , dakujem aj tebe pekne :-) som sa pobavila veru dobre.... on si ten zeler uz pyta, zeby sa stal z neho zavislak???
pusta
@alex37 , kvasená kapusta vlastná je samozrejmosť :-)
písala som o kvasenej zelenine vcelku v sude a rakiju pravdaže poznám :-)
bulharské jedlá sú svieže, väčšinou rýchle a jednoduché, veľmi chutné a zdravé.nech sa ti darí a nech sa ti dobre darí!!!
alex37
...ano my robime tu zeleninu aj s kapustou., potom som si vsimla ze ty si pisala len tu zeleninu, u nas sa preklada aj kapusta na 1/4-ky a medzi to zelenina v celosti...:-)
frezia68
Výborný recept a veru aj ja rada pečiem dlhšie a na nižšom stupni teploty,tak mi aj tento recept veľmi vyhovuje :-) pridávaš dobré recepty.
kukulienka71
@alex37 ,tá kvasená zelenina ma zaujala! V akom sude sa to robí?Ja mám len na kapustu,ale tam nie je výpustok,ako spomínala @pusta ,ona ma vlastne svojím komentom zainteresovala...hoď podrobnejšie,prosím,o tom kvasení,vďaka:-)
alex37
frezia68, ďakujem za nahliadnutie, ja len tak poskromne s tými receptami, sú tu veru skvelé kuchárky a je sa čo učiť od vás všetkých :-)
pusta
@alex37 , hej, tento recept na kvasenú zeleninu je veľmi variabilný, veru žiaden ocot, ani iné prísady,len vykvasené v slanej vode, je to vynikajúca príloha k jedlu sama o sebe, ešte prezradím, my sme ju vyjedali len tak z toho pohára bez ničoho, otec môjho priateľa nás ešte zásobil aj tesne pred Vianocami :DDD
milovala som ich pečené papriky, tiež plnené syrom, obalenéé a vyprážané, zo syrov najmä ovčí, aj kaškaval a iné, nedám dopustiť na pravý Bulharský šopský šallát, ktorý ma môj priateľ naučil.
 varecha.pravda.sk/recepty/bulharsky-sopsky-salat-fotorece...

spomínam,si, že k polievkam sa priamo na stôl dávala na doske čerstvo pokrájaná petržlenová vňať, veeeeľké množstvo a každý si ju pridal do polievky sám.
nedá mi nespomenúť ich súkromnú pláž pri mori v Bulharsku, kde sme po odlive zbierali čerstvé ustrice a "vcucli" do seba sme ich s čerstvou citrónovou šťavou, tiež iné morské plody, množstvo rýb, piekli sme jahňatá i barana na ražni, v kotlíku baraní guláš a množstvo iných dobrôt, ani sa nedá všetko vymenovať :P :-)))
pusta
@kukulienka71 , my sme robievali vo veľkom drevenom sude, špeciálne upravenom na tento účel.
ale veľmi dobrú službu spraví aj taký keramický sud, ako je v linku od @alex37 , dostaneš ho kúpiť v zásielkovom obchode Orion alebo v jeho predajniach - nájdeš na nete, kde sa konkrétne nachádzajú, vyberieš si veľkosť, ktorá ti najlepšie vyhovuje, dá sa skladovať s tou zeleninou pohodlne v byte, špajzi, či v pivnici domu, dokonca mnohí majú aj na balkone.
kukulienka71
@alex37 ,ďakujem pekne za link,už som si recept uložila;-) @pusta ,u nás v domácich potrebách majú viacero veľkostí kameninových súdkov,kapustu zvykneme mať vo väčšom,kúpim aj na zeleninu.Ďakujem aj tebe:-)
pusta
@kukulienka71 , niet za čo dakovať, rado sa stalo :-)
je to neskutočná dobrota.
len opravujem keramický na kameninový sud, ale toto si si iste všimla :-)
jozka2
alex37,ty musis mat nieco s fotoaparatom?!,lebo aj ine recepty mas fotene do modra,/zihlavova polievka/podla ingred som si ju ulozila,ale je modra,mala by si sa poradit ako to zmenit,lebo jedla mas vynikajuce ale modra farba skresluje celkovy efekt pri pohlade na jedlo,nic v zlom,tvoje recepty mam rada,prinasas stale nieco nove.
alex37
@pusta , teda poviem ti, že prijemne si ma veru prekvapila, tí Bulhari veru
zanechali krasne spomienky v tvojom zivote. Tu kvasenu zeleninu mame aj my velmi radi, len problem je ze nevydrzi dlho, lebo ako ty hovoris niekedy si ho pojedame len tak bez nicoho :-) nakraja sa na tanier jemne poprasi červenou paprikou a pokvapka olivovym olejom...dobrota neskutocna :-) mrkla som aj tvoj rcpt na spsky salat, ako tam niekto uviedol existuje 100 verzii, aj tvoja je dobra, zasadne pecena paprika ide do neho, my napr. nedavame ocot, len sol a olivovy olej...a s tym petrzlenom mas pravdu tiez vnatka do vsade a do vsetkeho :-) ale vraj je zdraviu prospesna... takze este raz klobuk dole :-)
alex37
@jozka2 , skusim sa s tym fotenim nejako popasovat, nie je to veru moja silna stranka, priznavam :-) niekto podotkol ze ta modra je odlesk kovoveho riadu..nemam ponatie, ale pokusim sa vymysliet volaco...dakujem za upozornenie, a som rada ze aj napriek tomu sa ti moje jedla pacia :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia